Hamileler için tatil ve seyahat uyarıları!

Hamileler için tatil ve seyahat uyarıları!

Gebelikte denize girmek sakıncalı değil aksine suyun kaldırma gücü nedeniyle vücuda binen yükü azaltacağından dolayı belli bir rahatlama sağlayacağını ama özellikle havuza girilecekse suyun temiz olmasına hamilelerin dikkat etmeleri gerekiyor.

Hamilelik döneminde tatil planları, anne adaylarının en çok endişe ettiği konular arasında. Yolculuk planından, otel seçimine, deniz ve havuza girmekten, güneşlenmeye kadar pek çok noktada hamile anne adaylarının dikkatli olması gerekiyor. Yaz aylarında hamile anne adaylarının yapabilecekleri en uygun sporun yüzmedir.  "Gebelikte denize girmek sakıncalı değil aksine suyun kaldırma gücü nedeniyle vücuda binen yükü azaltacağından dolayı belli bir rahatlama sağlar. Yalnız dikkat edilmesi gereken konu, özellikle havuza girilecekse suyun temiz olmasıdır. Eğer su temiz olmazsa cilt mantarı, idrar yolu enfeksiyonu, göz iltihapları, vajinit gibi durumlara yol açabilir"

"GÜNEŞ FAYDALI FAKAT BAZI KURALLARA DİKKAT ETMEK GEREKİR"

Güneşin, hamilelik döneminde iyice hassaslaşan cildi yakıp, lekeler oluşturabilir "Bu nedenle uzun süre güneşte kalıp bronzlaşmaktan kaçınılması gerekiyor. Gölgede kısa aralıklarla güneşlenmek, hamileler için en sağlıklı seçim olacaktır. Güneşin elbette insan vücudu için faydalı ancak bazı kurallara dikkat edildiği sürece bu faydalı olabilir.

HAMİLELER HANGİ SAATLERDE GÜNEŞLENEBİLİR?

Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneşe çıkılan saatin çok önemli olduğunu vurgulamak isterim. Sabah saat 10.00'dan önce ya da akşamüstü 16.00'dan sonra güneşe çıkılması gerektiğini, kesinlikle 11.00-14.00 saatleri arasında güneşe çıkmamaları ve bu saatler arasında hamilelerin güneş ışığına direkt maruz kalmamaları çok önemlidir.

"SABAH ERKEN SAATLERDE DENİZE GİRİN"

Denizden çıkınca ıslak vücutla gezmemek, hemen kurulanıp kıyafetleri değiştirmek ve en kısa zamanda ılık suyla duş yapmak gerekiyor.  "Bronzlaşmak amacıyla güneşin altında kalmak yanlıştır, uzun süre aşırı  sıcağa maruz kalmak  düşük riski yaratır ayrıca güneşin ışınları ve kumsallardan yansıyan sıcaklıklar, sıcak çarpmasına neden olabilir. Günün sıcak saatlerinde gebeler, bol sıvı almalı ve dinlenmek amacıyla öğlen saatlerinde uyumalıdırlar"

GÜNEŞLENMEK BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

Güneşte normalden daha fazla sıvı kaybı yaşandığını fazla sıvı kaybının da hem anne hem de bebeğin sağlığını olumsuz etkilediğini dile getirmek isterim, hamileyken güneşlenmenin doğru zamanda olduğu müddetçe bebek için de oldukça faydalı olduğunu güneş ışınlarına direkt maruz kalmadan akşama doğru güneşlenmenin bebeğe zarar vermeyecektir.

HAMİLE KADINLARIN GÜNEŞ KREMİ KULLANMASI SAKINCALI MIDIR?

Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için mutlaka koruyucu güneş kremi kullanılması gerekiyor. Gebelik için özel üretilmiş yüksek faktörlü güneş koruyucuların ciltte gebelik lekelerinin oluşumunu da engellemeye yardımcı olacağını önemle belirtmek isterim.

"TATİL İÇİN EN GÜVENLİ DÖNEM HAMİLELİĞİN 18-24 HAFTASIDIR"

Hamilelik süresince özellikle ilk aylardan itibaren seyahat yapılabildiğini, en güvenli dönemlerin ise 18 ile 24'üncü hamilelik haftaları olduğunun altını çiziyorum. "İlk 3 ayda görülen kanamalar ve son ayda doğumun başlama olasılığına karşın daha dikkatli olmakta fayda vardır. Uzun yolculuklarda uçak tercih edilebilir. Belli kurallara dikkat edilerek otomobil yolculukları da yapılabilmektedir. Yurtdışı seyahatlerine çıkarken anne adaylarının gerekli tüm tedbirleri alması ve acil durumlarda kullanılabilecek ilaçlar konusunda doktoruna danışması gerekmektedir"

"GÜNDE 1 TANE MADEN SUYU VE BOL SIVI TÜKETİMİ YAPILMALI"

Tatilde ve güneşte bol sıvı tüketilmesi gerekiyor. "Günde 1 tane maden suyu elektrolit kaybına yardımcı olabilmektedir. Yeterli sıvı alınıp alınmadığını veya tahmin edilenden fazla sıvı kaybı olup olmadığını anlamanın en kolay yolu idrar rengidir. İdrar rengi açık çay rengi gibi koyulaşmışsa sıvı alımı azalmış veya sıvı kaybı artmış olabilmektedir"

"HAMİLELİKTE SPOR HEM SAĞLIK HEM DE FORMDA KALMAYI SAĞLAR" 

Hamilelikte zeytinyağlı ve hafif yemeklerin tercih edilmesi gerektiğini ve kabızlık olmaması için tedbirlerin alınmasının önemine değinmek istiyorum. "Sokakta ve açıkta satılan yiyeceklerden ve açık sulardan uzak durulması gerekir. Tatil yerlerinde yapılan su sporları, dalış gibi spor aktiviteleri hamileler için risk taşır. Hamilelerin daha çok yüzme, yürüyüş, yoga ve pilates gibi hafif aktiviteleri yapması bebek ve anne adayının sağlığı açısından daha önemlidir"

YOLCULUK YAPACAK ANNE ADAYLARININ DİKKATİNE

"28-36 hafta arası gebeler uçuş izin doktor raporu almalıdır. Havaalanlarındaki güvenlik kapıları ve uçaktaki radyasyon bebeğe zarar vermez. Uçakla seyahat ederken rahat kıyafetler giyilmelidir. Sırt için mutlaka destek amaçlı yastık kullanılmalıdır. Ayaklar seyahat boyunca hareket ettirilmeli ve uygun zamanlarda uçak içinde küçük yürüyüşler yapılmalıdır. Bol sıvı alınmalıdır. Kahve çay gibi içecekler mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Eğer seyahat edilecek ülke, enfeksiyon riski taşıyorsa ya seyahat ertelenmeli ya da gitmeden önce gerekli tetkikler ve aşılar yaptırılmalıdır. Emniyet kemeri karnın üstüne değil alt taraftan geçirilerek takılmalıdır.Yolculuk esnasında aralarda atıştırmalar yapılmalı ve kafeinli içeceklerden kaçınılmalıdır."

HAMİLELERİN DENİZE GİRERKEN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER!

"Deniz veya havuz eğer bakteriyolojik incelemelerinin yapılıp yapılmadığını kontrol edin ve ilk tercihiniz mutlaka denizden yana olsun. Havuzdan enfeksiyon kapma riski vardır. Denize girilecek kıyıda kolibasili oranı ve suyun temizliği konusunda o ildeki sağlık müdürlüğü veya sağlık ocaklarından bilgi alın. Mantar enfeksiyonlarından korunmak için ıslak mayoyu üzerinizde kurutmayın. Mutlaka yedek mayonuz olsun ve sudan çıkınca değiştirin. Denize ya da havuza her girişinizden sonra duş alın. Özellikle havuz sonrası klorun vücudunuzdan temizlenmesi gerekir."

TATİLE ÇIKACAK ANNE ADAYLARI

" Anne adayı tatile çıkmadan kısa süre önce doktoru ile görüşüp tatil için doktorunun onayını almalı Tatil yapılacak yerin tıbbi olanakları önceden araştırmalı (en yakın hastanenin yeri gibi) ve gerekli tıbbi belgeler yanına almalı. Valizde mutlaka güneş kremi, şapka, bol, pamuklu ve terletmeyen kıyafetler, güneş güzlüğü ve ayakların rahat edeceği ortopedik terlikler yer almalı. Mutlaka yedek birkaç mayo bulundurulmalı."

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Aysel Özkaynak

Op. Dr. Aysel ÖZKAYNAK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2009 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur.

İyi derecede ingilizce bilmekte olan Op. Dr. Aysel ÖZKAYNAK, mesleki çalışmalarına İstanbul Altunizade Acıbadem Hastanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Gebelikte denize girmek
Op. Dr. Aysel Özkaynak
Op. Dr. Aysel Özkaynak
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube