Hamile kalmanın yolları

Hamile kalmanın yolları

Hamile kalmanın yolları bir çok çiftin merak ettiği bir konu. Bu konu ile ilgili internette bir çok kaynak var fakat bu kaynakların bir kısmı uzman olmayan kişilerce oluşturulmuş kaynaklardır.

Yumurtlama Dönemi – Aylık Döngünüzü Bilin

Kadınlar yaklaşık 1-2 milyon yumurta ile doğarlar. Fakat ömürleri boyunca 300-400 kez yumurtlarlar. Genellikle her ay sadece bir yumurta salınır. Yumurta, yumurtalıklarınızı rahminize bağlayan fallop tüpü tarafından yakalanır. Sperm yumurtayı döller ve döllenmiş yumurta rahim içine yerleşerek gebeliği oluşturur. Yumurta ortalama 24 saat yaşar, sperm ise 3-5 güne kadar yaşayabilir. Teoride çok kolay gözükse de sağlıklı bir çiftin bir ay içinde gebe kalma şansı ortalama %20, bir yıl içinde ise %85 tir.

Hamile Kalmanın Yolları

Bu yüzden ne zaman yumurtlayacağınızı bilmek gebeliği kolaylaştırır. Çoğu kadının adet döngüsü 28-35 gün arasındadır. Hamilelik için şansı en yüksek yumurtlamadan 1-2 gün öncesi ve yumurtladığınız gün birlikte olmaktır..

Düzenli bir 28 günlük döngününüz varsa, bir sonraki döngünüzün başlamasını beklediğiniz tarihten 14 gün geri gelerek tahmini yumurtlama gününüzü bulabilirsiniz. Adetin döngünüzün 12. ve 14. günü ilişkiye girmek gebelik şansını arttırır. Her gün birlikte olmak sperm konsantrasyonunu düşürebilir, o yüzden gün aşırı ilişki önerilir. Çevriminiz daha uzun veya daha kısa ise ovulasyon hesaplayıcısı kullanarak olası günlerinizi hesaplayabilirsiniz.

Bazal sıcaklık izlemi

Yumurta bırakıldıktan sonra progesteron hormonu seviyesi yükselir. Bu hormonun görevi rahmin iç dokusunu döllenmiş yumurtaya hazırlamaktır. Progesteron yükseldiğinde vücut sıcaklığınız da artar. Her sabah yataktan kalkmadan termometre ile sıcaklığınızı ölçerek yumurtlamanızı takip edebilirsiniz. Basit bir yöntemdir fakat çok güvenilir değildir.

Yumurtlama (ovülasyon) testi

Yumurtlama testleri , idrarda ovülasyon gününü belirlemenize yardımcı olmak için LH (luteinizan hormon) düzeylerini kontrol eder. Luteinizan hormondaki yükselişten 24-36 saat sonra yumurtlama gerçekleşir. Eczanede alabileceğiniz bu kitler, kullanışlı ve son derece doğrudur.

Hamile Kalma Dönemi- Aylık Döngünüzün Son Aşaması

Aylık döngünüzün ikinci yarısında progesteron hormonu rahiminizin döllenmiş bir yumurta için hazırlanmasına yardımcı olduğunu söylemiştir. Eğer yumurta döllenmez ve rahim içine yerleşmezse progesteron seviyeleri düşer ve yumurtlamadan yaklaşık 14 gün sonra adet başlar.

Gebelik testi ne zaman pozitif çıkar?

Gebelik testi (beta hCG) yumurtlamadan 8-9 gün sonra kanda ve çok duyarlı testler ile idrarda tesbit edilebilir. Adet gecikmesi sonrası yapılması daha net sonuç vereceği için tercih edilir.

İdrarda gebelik testi sabah konsantre ilk idrarla yapılmalıdır. Eğer negatif çıkar ve hala adet olmadıysanız birkaç gün sonra tekrarlanmalıdır.

Hamilelik Öncesi Beslenme?

Gebe kalmayı kolaylaştırıcı olduğu kanıtlanmış bir beslenme şekli olmamakla birlikte

Hamile Kalmanın Yolları

Alkol ve sigara kullanımından kaçınmak

200 mg altında kafein tüketmek

Trans yağlar yerine zeytinyağı gibi tekli doymamış yağları tercih etmek

Hayvansal proteinleri (kırmızı et gibi) azaltıp , bitkisel protein kaynaklarını (bakliyat) da tüketmek

Rafine karbonhidrat ve şeker alımını azaltırken, daha yüksek lifli , düşük glisemik gıdalar (tahıllar, sebzeler ve bazı meyveler gibi) tüketmek

Dondurma, tam yağlı süt ve peynir gibi yüksek yağlı süt ürünlerini makul ölçülerde tüketmek

Gebe kalma sürecinize destek olabilir.

Doğurganlık ve kilo

Hamile Kalmanın Yolları

Çalışmalar, vücut kitle indeksi (BMİ) çok düşük veya çok yüksek olan kadınlarda yumurtlama fonksiyonlarının bozduğunu ve önemli üreme hormonlarının üretimini etkileyebileceğini göstermektedir. vücut kitle indeksi (BMİ) %35’in üstünde olan kadınların gebe kalması, normal BMİ’ lı kadınlara kıyasla iki kat daha uzun sürmektedir. Bununla birlikte kiloda % 5 ila% 10 arasında bir düşüş, yumurtlamayı ve gebelik oranlarını önemli ölçüde artırabilir. Çok düşük kilolu olmak da aynı şekilde hormon dengesini bozarak gebe kalamamaya sebep olabilir.

Doğurganlık ve spor

Hamile Kalmanın Yolları

Özellikle kilo fazlası olan ve gebelik isteyen kadınlar için yürüyüş, pilates, yüzme, yavaş koşu ve yavaş bisiklete binme gibi hafif-orta düzeyde egzersiz tavsiye edilir. Bununla birlikte şiddetli egzersiz yapmanın hormon düzeylerini etkileyerek gebelik şansını azalttığı bilinmekte.

Doğurganlık ve yaş

Günümüzde evlilik yaşının artması, eğitim, kariyer gibi sebeplerle gebelik planlarıertelenmektedir. Fakat doğurganlık, özellikle 30’ların ortalarından sonra azalmaya başlar. Ayrıca doğurganlık tedavilerinin başarılı olma şansı da azalır. 35 yaşın altında, 12 aydan uzun süre ve 35 yaşın üstünde 6 aydan uzun süre düzenli ilişkiye rağmen gebelik olmuyorsa bir uzmana danışılmalıdır.

Stresle başetme

Bebek isteyip de gebe kalamamak bile başlı başına bir stres kaynağı. Bununla birlikte gündelik sıkıntılar, iş hayatı derken stresin adet düzensizliğini sebep olduğu ve gebe kalmayı zorlaştırdığı bilinmekte.

Bu durumdan tam olarak kaçamasak bile, stresle başetmeye çalışmak gebe kalma şansınızı arttıracaktır. Kendinize vakit ayırmak, sevdiğiniz şeyleri yapmak, müzik dinlemek, meditasyon, solunum egzersizleri, ağır olmayan sporlar stresle başetmenize yardımcı olabilir. Eğer yeterli olmuyorsa profesyonel yardıma başvurmak gerekebilir.

Hamile Kalma Pozisyonları

Gebe kalmak için pozisyon önemli mi?

Herhangi bir pozisyonun gebe kalma şansını arttıracağına dair bilimsel bir kanıt yoktur. Bununla birlikte, ayakta ya da oturur pozisyonlar gebe kalmanızı biraz zorlaşabilir. Bu pozisyonlar spermlerin yerçekimine karşı yüzerek yumurtaya ulaşmasını zorlaştırabilir.
İlişki sonrası ayakları havaya kaldırıp beklemenin de gebe kalmayı kolaylaştırdığına dair herhangi bir kanıt yok. Fakat hemen ayağı kalkmayıp, 10-15 dakika uzanıp beklemenin bir zararı olmaz.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Aysel Özkaynak

Op. Dr. Aysel ÖZKAYNAK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2009 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur.

İyi derecede ingilizce bilmekte olan Op. Dr. Aysel ÖZKAYNAK, mesleki çalışmalarına İstanbul Altunizade Acıbadem Hastanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Gebe kalmak
Op. Dr. Aysel Özkaynak
Op. Dr. Aysel Özkaynak
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube