Grip / influenza nedir?

Grip / influenza nedir?

Grip / influenza virüsü nedir, belirtileri ve vücuda etkileri nelerdir?

İnfluenza, birkaç farklı grubu olan bir çeşit virüstür. İnsanlarda en sık grip enfeksiyonuna, influenza  virüsü neden olmaktadır. 

Virüs, enfekte olan kişilerin konuşurken, hapşırırken veya öksürmesi sırasında havaya saçılan damlacıkların solunmasıyla, virüsle kirlenmiş yüzeylere temas sonucunda ve eller aracılığı ile kişiden kişiye bulaşmaktadır. Virüs bulaştığı yüzeylerde uzun süre canlılığını koruyabilmektedir.

Toplumdaki herkes bu virüs ile karşılaşabilir ve hastalanabilir. 5 yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü erişkinler ve kronik hastalığı olanlar da (özellikle  kalp-akciğer hastalıkları, bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler) hastalık daha ağır seyredebilmektedir.

Influenza virüsü; ani başlayan ateş, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanması ya da akması, baş ağrısı, gözlerde sulanma/kızarma, kas ağrısı ve halsizlik, ishal bulguları gibi pek çok belirti ile kendini göstermektedir.

Hastalanan kişilerin bağışık durumlarına göre zatürre, santral sinir sistemi infeksiyonları gibi ağır hastalıklar görülebilir. Tedavi için influenza virüsüne direkt etkili antiviral ilaçlar bulunmaktadır. Tedavide antiviral ilaçların yanında ateş düşürücülerin ve ağrı kesicilerin kullanılması, yatak istirahati, bol sıvı ve c vitamini alınması, hasta odasının sık sık havalandırılması da gereklidir.  Grip, viral bir infeksiyon olması nedeni ile antibiyotiklerin tedavide yeri yoktur.

Korunmak için, gripli kişi ile temas içinde olan kişilerin maske takması, odanın sık sık havalandırılması, ellerin yıkanması, gripli kişi ile ortak tabak/kaşık gibi malzemelerin kullanılmaması gerekmektedir. Grip olan kişilerle temasta olan kişilerin aynı antiviral ilaçlarla korunmaları mümkündür.

Influenzaya karşı virüs aşısı geliştirilmiştir. Aşı hastalığın ağır geçmesini ve komplikasyonlarını önler. Aşı bir sezon önce dolaşan virüslerle hazırlanır. Aşının etkinliği, virüsün antijenik yapısını hızlı değiştirmesi nedeniyle ancak %70-90 düzeyindedir.

6 ay ile 5 yaş arasındaki çocuklar, 65 yaş üstü kişiler, kronik hastalığı olan (kronik bronşit, kalp hastalığı, şeker hastalığı vb.) tüm yaş gruplarındaki kişiler, yaşlı bakım evinde kalanlar, gebeler ve hastalara sağlık hizmeti veren sağlık çalışanları riskli grup oldukları için her sene Eylül ile Kasım ayları arasında aşılanmalıdır.

Bu makale 15 Mayıs 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Pınar Karadeniz

Uzm. Dr. Pınar Karadeniz, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamladıktan sonra Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

Mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
İnfluenza
Uzm. Dr. Pınar Karadeniz
Uzm. Dr. Pınar Karadeniz
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube