👁️ göz kayması ameliyatı nedir?

Sağlıklı insanların gözleri aynı anda aynı yere odaklanabilir ve birbiriyle uyumlu şekilde çalışır. Ancak bazı hastalarda gerek genetik gerekse çeşitli dış faktörlerden dolayı gözlerde odaklanma problemleri meydana gelebilir.

👁️ göz kayması ameliyatı nedir?

Sağlıklı insanların gözleri aynı anda aynı yere odaklanabilir ve birbiriyle uyumlu şekilde çalışır. Ancak bazı hastalarda gerek genetik gerekse çeşitli dış faktörlerden dolayı gözlerde odaklanma problemleri meydana gelebilir.

Gözlerin iç, dış veya dikey olarak farklı noktaya odaklanmasına bağlı olarak aynı yere bakamaması durumu tıp dilinde "Şaşılık" veya göz kayması olarak adlandırılır. Her yaş grubundaki kişilerde gelişebilen bu rahatsızlığın tedavisi, göz kayması ameliyatı ile düzeltilebilir. Peki göz kayması ameliyatı nedir? Şaşılık şikayeti olan hastaların tedavisi için lokal veya genel anestezi altında uygulanan cerrahi operasyona göz kayması ameliyatı denir.

Göz Kayması Ameliyatı Nedir?

Şaşılık problemi yaşayan hastaların merakla araştırdığı konulardan birisi göz kayması ameliyatı nedir? sorusudur. Kalıtımsal veya kaza kaynaklı şaşılığı olan kişilerin hepsine cerrahi tedavi uygulamak ne yazık ki mümkün değildir.

Önce hasta geniş ve detaylı bir tıbbi tetikten geçirilir, göz yapısı incelendikten sonra ameliyata karar verilir. İlk etapta gözlükle tedaviye başlanır ve belirli süreden sonra hastalığın gerileyip gerilemediğine bakılır. 

Göz kayması, her yaştaki hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Yetişkinlerin sosyal yaşantısında zorluklara neden olurken; bebek ve çocukların görme gelişimini kötüye çekerek göz tembelliğine yol açabilir.

Ayrıca şaşılığın türevleri olduğu da unutulmamalıdır. Yani her hastada farklı bir biçimde gelişebileceği için tek tip bir şaşılık tanısı konulamaz. Dolayısıyla tedavi planı her hastaya yaşına ve türüne uygun şekilde kişisel olarak yapılmalıdır.

Göz Kayması Ameliyatı Nasıl Olur?

Göz kayması ameliyatı öncesinde kayma derecesi, şaşılığın türü ve gözdeki diğer hastalıkların varlığına bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri de tercih edilebilir. İleri seviyedeki kayma sorunları için ameliyat kaçınılmazdır.

Ancak hafif düzeydeki kayma sorunları için prizmatik camlar ile tedavi tercih edilir. Ayrıca felç veya travmaya bağlı göz kayması durumlarında iğne tedavisi de alternatif olarak düşünülebilir. 

Ameliyatın süresi kısadır ve günümüzde gelişen teknolojik ekipmanlara bağlı olarak kolay bir şekilde tamamlanır. Genel anestezi ile operasyona başlanır. İşlem sırasında hastanın göz kaslarını kısaltılma veya devre dışı bırakma gibi müdahaleler yapılır. Ameliyat sonrası hastanın gözüne bandaj geçirilir ve bir süre gözlük kullanması istenir. 

Cerrahi operasyon öncesinde hastaya kan testleri, detaylı göz ve ortoptik muayene gibi tetkikler uygulanır. Hastada kırma kusurları varsa ameliyattan belirli bir süre öncesine kadar lens ve gözlük kullanımı bırakılmalıdır. 

Çocuklarda Göz Kayması Ameliyatı Nasıl Olur?

Çocuklarda öncelikle şaşılığın önlenmesi için göz egzersizleri önerilebilir. Ancak herhangi bir değişiklik söz konusu olmazsa gözlük kullanımına başlanabilir. İleri düzeydeki kayma kusurları için ameliyat son çaredir. Günümüzde sağlıkta gelişen teknolojik yöntemler sayesinde bebeklerin ve çocukların göz kayması ameliyatı başarılı ve kolay bir şekilde gerçekleşmektedir. 

Şaşılığın tedavisi için çocuğun büyümesini asla beklememek önemlidir. Büyüme çağında çocuğun fiziksel ve psikolojik gelişimine bağlı olarak daha ciddi bir boyuta ulaşabilir. Dolayısıyla küçük kaymaları ihmal edilmemeli, bebekler doğum sonrası mutlaka göz muayenesine götürülmeli ve okul çağındaki çocukların tablet, telefon veya bilgisayar gibi elektronik alet kullanımını kısıtlanmalıdır. 

Kadınlarda Göz Kayması Ameliyatı Nasıl Olur?

Göz kayması ameliyatı yetişkinlerde aynı şekilde uygulanır. Burada önemli olan şaşılığın türleridir. Yani cerrahi işlem sırasında hangi kayma probleminin giderileceği önem taşır. Kayma içe veya dışa göre farklılık gösterebilir. Doğumsal, inme, gizli veya kırma kusurlarına bağlı şaşılık oluşabilir. Ayrıca kadınlarda ve erkeklerde ileri yaşlara doğru nörolojik kayma problemleri gözlenebilir. 

Kadınlarda göz kayması problemi mevcutsa öncelikle prizmatik camlar ile tedavi yöntemi seçilir. Sonrasında göz hareketliliği sağlayan enjeksiyon tedavisi uygulanabilir. Böylelikle hem kayma hem de çift görme problemi iyileştirilebilir. Ancak bu tedavi yöntemlerinde başarı elde edilemezse göz kayması ameliyatı tercih edilmelidir.

Erkeklerde Göz Kayması Ameliyatı Nasıl Olur?

Göz kayması ameliyatı yapılmadan önce erkek hastalarda prizmatik cam testleriyle göz hareketliliği değerlendirilir. Nörotoksin adı verilen enjeksiyon yöntemi ise ani ortaya çıkan kusurlar için tedavi seçeneğidir. Sinirin kası uyarmasıyla kayma kusurlarının giderilmesi hedeflenir.

Orta yetişkin erkek hastalarda kozmetik ve estetik sorunun yanı sıra sosyal ilişkileri ve özgüveni birincil olarak etkiler. Göz alanının en zor kısımlarından olan şaşılık için sabırlı, özverili ve mutlaka uzman hekim kontrolü gereklidir.

Hastalığın tedavisi bazen tek bir müdahale ile çözümlenebilirken bazen aşamalı bir süreç gerektirebilir. Lokal veya genel anestezi ile cerrahi işleme başlanır, göz kasları üzerinde aşamalı müdahaleler yapılarak kusurların iyileşmesi sağlanır. 

Yaşlılarda Göz Kayması Ameliyatı Nasıl Olur?

Yaşlı hasta grubunda göz kayması ameliyatı için mutlaka detaylı bir tetkik yapılmalı, komplike göz kusurlarının varlığı tespit edilmeli ve ardından cerrahi işleme başlanmalıdır. Katarakt, glokom ve göz tembelliği gibi ciddi sağlık sıkıntılarının varlığı, şaşılık ameliyatının nasıl yapılması gerektiği hususunda fikir verecektir.

İleri yaşa gelmiş hastalarda ani göz kayması şikayetleri daha fazladır. Bu durumda mutlaka beyinde oluşabilecek bir hadisenin varlığı düşünülmelidir. Yaşlı hasta gözünden yaralanır ve görme yetisini kaybederse gözünde kayma problemi de oluşabilir. Yaralanmanın yanı sıra beyne giden felç pıhtısının da kaymaya yol açabileceği unutulmamalıdır.

Bu tipteki kaymalar genellikle içe doğrudur ve hastada çift görme sorunu yaratabilir. İlk 6 aylık evrede kendiliğinden iyileşme oluşabileceği beklenmelidir. Eğer iyileşme konusunda bir yol kat edilmezse destek tedavisine ve cerrahi ameliyata geçilir. 

Göz Kayması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Göz kayması cerrahi prosedürüne göre önce hasta hazırlanır. Lokal veya genel anestezi ile hastanın uyuması sağlanır. Ardından göz yüzeyinde konjonktiva adı veren şeffaf ve beyaz zar kısmı açılır. Gözün içeri ve dışarı bakmasını sağlayan kaslara ulaşılır.

Kaslara bakılarak şaşılığın tipi ve kaymanın miktarı belirlenir. Hastaya en iyi görüşü sağlayacak şekilde kasların güçlendirilip zayıflatılması amaçlanır. Şaşılıp kusuru giderildikten sonra konjonktiva zarı kapatılarak ameliyat sonlandırılır. 

Cerrahi işlemden 4-6 saat sonra hastaların taburcu edilmeleri mümkündür. 1 gün evde istirahat edildikten sonra günlük rutinlere dönüş yapılabilir. Peki göz kayması ameliyatı kaç saat sürer? Günümüzde gelişen sağlık teknolojileri sayesinde 40 dakika veya 1 saat sürelik bir zaman diliminde ameliyat tamamlanmış olur. 

Göz kayması ameliyatı kaç saat sürer? sorusu dışında ameliyat sonrası kontroller de büyük bir önem arz eder. Çünkü ileri şaşılık yaşayan bazı hastalarda ekstra ayarlamalara ihtiyaç duyulmaktadır. Ertesi gün hekim muayenesine mutlaka gidilerek başarı oranı tespit edilmelidir. 

Göz Kayması Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Her cerrahi operasyon da olduğu gibi şaşılık tedavisinde de olası risk ve komplikasyonlar gelişebilir. Başarılı bir göz kayması ameliyatında bu tür risklerin görülme ihtimali elbette daha azdır.

Genel manada göz kayması ameliyatı riskleri şöyle sıralanabilir:

Geçici bulanık görme, çift görme 

Gözde yara ve skar oluşumu

Göz kızarıklığı ve iltihaplanma

İtihaplanma

Şaşılık tekrarlaması

Gözün estetik açıdan birbirine uyumlu olmaması

Göz kaslarının zarar görmesi

Anesteziye bağlı komplikasyonlar

Göz kayması ameliyatı riskleri yaşanmaması için operasyon sonrasında gözlük kullanımına devam edilmesi gerekebilir. Gözlük kullanımı doktor kontrolünde olmalı ve gözlük reçetesi mutlaka gözlerin iyileşmesine bağlı olarak güncellenmelidir. 

Göz Kayması Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Göz kayması ameliyatı sonrası bakım hekim önerilerine bağlı olarak gerçekleştirilmelidir. Operasyondan sonra düzenli hekim kontrolleri gerekebilir. Doktorun reçete ettiği göz damlaları ve ilaçlar düzenli şekilde kullanılmalıdır.

Göz kayması ameliyatı sonrası ilk 24 saat kesinlikle TV veya telefon ekranına bakılmamalı, ışık hassasiyetine karşılık karanlık bir odada uyunmalıdır. Koruyucu gözlük ve göz bandajı gereken durumlarda mutlaka bu önerilere uyulmalıdır. İlk 1 ay göze ağır makyaj yapımından kaçınılmalı, göz ve yüz hijyeninde ekstra dikkatli olunmalıdır. 

Göz kayması ameliyatı sonrası iyileşme süreci ve tekrarlama oranı tamamıyla hastanın kendine bağlıdır. Hekimin tavsiyelerine dikkat edilmesi, uzman bir doktor kadrosuyla çalışılması ve erken dönem cerrahi müdahale yapılması şaşılığın başarı oranını yükseltecek, tekrarlama olasılığını en aza indirgeyecektir. 

Göz Kayması Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Ameliyattan yaklaşık 1 hafta sonra gözde büyük bir iyileşme kaydedilir. İlk gün bandaj gözde tutulduğu için hasta gözünü açamaz. Sadece uyumaya çalışarak dinlenmelidir. İlk haftalarda bazı hastalar batma şikayeti, göz kapaklarında şişlik ve sulanma yaşanması normaldir. Hekim ameliyattan hemen sonra göz içini kontrol edebilmesi için özel olarak hazırlanmış ağrı kesici damlayı damlatır.

Bu damla, hastaların yoğun ağrı şikayetlerini azaltmaya da yardımcıdır. İlk bir hafta kanlanma şikayetleri devam edebilir, 15 günün sonunda kanlanma %80-90 oranında yok olur. 3 ay sonunda ise tam iyileşme sağlanır ve genellikle beklenen başarı elde edilmiş olunur. 

Ameliyattan gözün beyaz kısmında minik noktalar gözlenebilir. Bunlar iyileşmenin hızlanmasını destekleyen dikişlerdir. Bu dikişler 6-8 haftalık sürede eriyerek yok olacağı için endişe edilecek bir durum yoktur. 

Sıkça Sorulan Sorular

GÖZ KAYMASI AMELİYATLA TAMAMEN DÜZELİR Mİ?

Başarılı bir göz cerrahının elinden çıkmış ameliyatta başarı oranı da elbet daha fazladır. Ancak hastanın yaşı, şaşılığın türevi-miktarı ve erken teşhis edilmesine bağlı olarak kalıcı çözümler elde edilmesi mümkündür. Bunun için ertesi gün ve aylık rutin kontrollerle şaşılığın durumu devamlı kontrol edilmelidir. 

GÖZ KAYMASI AMELİYATI ZOR MU?

Göz kayması ameliyatı zor mu? sorusu cerrahi operasyon konusunda endişe eden göz hastalarının merak ettiği hususlardan biridir. Modern cerrahi tetkikler ve ekipmanlarla ameliyat artık daha kolay hale gelmiş durumdadır. Hastanın genel sağlık durumu, şaşılığın şiddeti ve hastanın yaşı göz kaymasının zorluk derecesini belirleyecektir. 

GÖZ KAYMASI AMELİYATI KAÇ YAŞINA KADAR YAPILIR?

Ameliyatın belirlenmesinde yaş sınırı yoktur. Ancak hastanın genel sağlık durumu ve şaşılığın düzeyi tedavi konusunda mutlaka göz önünde bulundurulur. Günümüzde bebek, çocuk, okul çağı, yetişkin ve yaşlı hastaların şaşılık sorunu ve diğer görme kusurları kolayca tedavi edilebilmektedir. 

GÖZ KAYMASI AMELİYATI GÖRME TEMBELLİĞİNİ DÜZELTİR Mİ?

Göz tembelliği zamanla derinlik algısını zayıflatarak göz kaymasına ve göz titremesine neden olabilir. Ayrıca şaşılık tedavisiyle günümüzde göz tembelliğinin belirli bir seviye düzeltilmesi mümkündür. Ancak göz tembelliğinin asıl nedeni ve altında yatan diğer faktörler de mutlaka değerlendirilmelidir. 

GÖZ KAYMASI AMELİYATI FİYATLARI NELERDİR?

Göz kayması ameliyatı fiyatları; hastanın yaşına, genel sağlık durumuna, şaşılık düzeyine ve hastane olanaklarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Erken teşhis bu konuda oldukça önemlidir. Çünkü göz kaymasının miktarı ve komplike diğer göz kusurlarının varlığı ameliyat fiyatlarını arttırabilir. 

Bu makale 1 Nisan 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Akif Saygın

2005 yılıda Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Op. Dr. Akif Saygın, İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları'nda uzmanlığını tamamlamıştır.

Halen VM Medical Park Pendik Hastanesi^nde hasta kabulüne devam etmektedir.

Kurs ve Sertifikalar
56.Tod Ulusal Kongresi
The European Society Of Cataract And Refractive Surgeons
7.Tod Canlı Cerrahi Sempozyumu
Katarakt ve Refraktif Cerrahi  Beceri Aktarım Kursu
Katarakt ve Refraftif Cerrahi Canlı Uygulamaları

Mesleki Üyelikler
Türk Oftalmoloji Derneği
Türk Tabipler Birliği İstanbul Odası

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Etiketler
göz kayması ameliyatı
Op. Dr. Akif Saygın
Op. Dr. Akif Saygın
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube