Göz kapağı estetiği!

Göz kapağı  estetiği!

Göz kapaklarını gençleştirme ameliyatı

Yaşlanmaya bağlı olarak dokulardaki erime, gevşeme ve sarkmalar göz kapaklarında da görülür. Ayrıca genetik faktörlere bağlı olarak, pek çok genç insanda da, göz altlarında torbalanmalar  ve/veya üst kapaklarında kötü biçimlenme kişinin yaşlı ve yorgun görünmesine neden olur. 

Göz altı morlukları burada torbalanmaya neden olan yağları besleyen damarların sıkışması sonucu kan göllenmesi yapar. Yani genellikle göz altı morluklarını burada damarlarda biriken kan yapmaktadır. Ameliyatla bu yağların yerleri düzelirse bu morluklar da ortadan kalkar.

Bu problemin düzeltilmesi ile gözlerin ve yüzün görünümünü ciddi bir şekilde ve hatta tüm yüz ifadesinin daha canlı, etkili, genç, güzel ve dinamik görünmesini sağlar.

Blefaroplasti de denilen göz kapağı cerrahisi ile alt ve üst kapağındaki fazla deri ve yağlar, göz altındaki torbalanmalar , göz kapaklarındaki sarkmalar gibi biçim bozuklulukları giderilir.

Böylece kişiye genç ve dinlenmiş bir görünüş kazandırılır. Bu ameliyatla göz kapağı ve gözün dış kenarındaki ince kırışıklıklar da bir miktar azalır. Bu ameliyat kadınlar kadar erkekler tarafından oldukça sık talep edilmektedir.

Uygun adaylar

Aşağıdaki özelliklere sahip olmanız ameliyat için uygun bir aday olduğunuzu gösterir.

Üst gözkapaklarının doğal çizgisini örten deri fazlalığı

Üst gözkapağı derisinin, görmeye bile engel olacak derecede sarkması

Alt gözkapağında torbalanma ve kırışık

Göz altında , halka ve morluklar

Alt gözkapağının irisin altındaki göz akını gösterecek kadar sarkması.

Gençlerde bu ameliyat genellikle sadece gözkapağının altındaki yağ dokusunu almak amacıyla uygulanır . Daha ileri yaşlarda ise deri sıklılığını kaybetmiş olduğundan daha fazla deri alınabilir.

Üst kapak : Sarkık deri üst kapakta daha fazladır. Bu fazla deri ağırlığı nedeniyle kirpik çizgisinin aşağıda durmasına neden olarak hastanın görüş kalitesi ve görme alanını bozar. Kişi bu duruma alıştığı için farkına varmaz ancak kaşlarını çatarak bakmasına ve sebepsiz baş ağrılarına neden olur. Ayrıca "Kaş kaldırma ve alın germe" yöntemi ile  düşük  ve aşağıda duran kaşların düzeltilmesi de ihtiyaca göre yapılabilir. 

Alt kapak : Göz çukurundan fırlamış yağ torbalanmaya ve göz altında mor, siyah halkalara neden olur. Bu yüze yorgun ve yaşlı bir ifade verir. Gençlerde olursa genetik, yaşlılarda olursa yaşlanmanın bir parçasıdır. Bu yağların Lazer yardımı ile çıkarılması veya yerine itilmesiyle kişinin yorgun ve yaşlı görünümü düzelir, dinamik ve genç bir görünüm kazanır.

Göz altı torbaları ve kapağı cerrahisi

 
Ameliyat süreci

Üst ve alt kapaklar beraber bazen de hastanın ihtiyacına göre ayrı ayrı da yapılabilir. İki problem vardır, torbaya neden olan sarkık yağlar ile sarkık cilt ve dokular.

Genel ya da lokal anestezi altında yapılan gözkapağı ameliyatların da , fazla deri sarkmalarını ve gözaltlarındaki torbaları almanın yanı sıra , sarkmış kaslarda düzeltilebilir.

Muayenehanede veya hastanede yapılabilen bu ameliyat, kapsamına bağlı olarak 1–2 saat bazen daha uzun sürer . Alt ve üst kapaklarından yağ kitlelerinin bir kısmı çıkartılır .

Üst kapaktaki kesiler, doğal hat ve kıvrımlar takip edilerek açılır ve genelde gözün dış kenarına göz kuyruğuna kadar uzatılır.

Alt gözkapağında ise genellikle kirpik diplerinde kesiler açılarak göz kuyruğuna kadar uzatabilir. Cerrah, kesi boyunca çalışarak deriyi alttaki doku ve kastan ayırır, açığa çıkan fazla kas ve deriyi alınır. Torbalanmaya neden olan yağlar fazla ise bir kısmı alınıyor kalanlar ise göz altındaki kemik üzerine yayılarak halkalı görünüm düzeltiliyor. Kesiler dikişlerle kapatılıyor.

Ameliyat sonrası normale dönüş

Ameliyat sonrası nemli gazlı bezle pansuman yapılıyor. Ameliyattan sonra bir miktar hassasiyet ve rahatsızlık olabiliyor. Hafif bir ağrı hissedilirse ameliyat sonrası birkaç gün ağrı kesici alınabiliyor. Göz banyosu yapılmıyor, gözkapağı derisi ince olduğundan ameliyat sonrası hızla şişip morarabiliyor.

Şişme ve morarmayı önlemek amacıyla yüksek yastıkta yatmanız ve gözlerinize soğuk kompres yapmanız öneriliyor. Şişme ve morarma ilk hafta geriliyor . Gözkapağında meydana gelen renk değişimi hafif bir makyajla kapatılabiliyor. Ameliyattan sonra kısa bir süre gözyaşı salgısı artabiliyor ve parlak ışığa karşı hassasiyet olabiliyor. Ameliyatın ertesi günü ayağa kalkabiliyorsunuz ancak işinize ne zaman döneceğiniz iyileşme hızınıza ve kendinize bağlı günlük yaşamınıza yeniden başlamanız için cerrahınız size uygun bir program öneriyor . Kısa sürede iyileşebilmek için 2-3 hafta aşırı hareket etmekten , öne eğilmekten kaçınmanız gerekiyor . Bu süre içinde renkli camlı gözlüklerle gözlerinizi rüzgar ve güneşten korumanızda yarar var. Yara izi ise 6-8 ay içerisinde zor fark edilir hale gelir.  

Genellikle lokal anestezi altında ve CO2 Lazer  yardımı ile kanamasız ve ağrısız olarak  yapılmaktadır.  Sonra hasta evine rahatlıkla gider, önemli bir ağrı olmaz. Dikişler 3-5 gün içinde alınır. Hasta günlük hayatına 3-4 gün içinde dönebilir.                             

Hastaya fazla bir zahmet vermeyen fakat, yüz estetiğinde ciddi düzelme ve gençleşme sağlayan kolay bir işlemdir.

Göz altı morluğu ve tedavisi

Gözaltı morlukları çoğunlukla genetik kökenlidir, yani gözaltı morluğu olan kişilerin genellikle anne ve babalarında da bu vardır. Açık tenlilerde olmakla beraber esmer tenlilerde daha sık rastlanan bir durumdur. Göz çevresindeki kan damarlarının cilde yakın olması, ya da bu damarlarda yağ torbalanması nedeniyle dolaşımının iyi olmaması gibi nedenlerle görülebilir.

Ayrıca bu bölgede bulunan ciltte pigmentasyon (koyu renk oluşması) fazlalığından yani cilde rengini veren hücrelerin fazlalığından olan en sık görülen tipidir. Sıklıkla da her ikisi birden yani hem torbalanma hem de aşırı pigmentasyon bulunur. Alt kapakta olduğu gibi sıklıkla kirpiklerden kaşa kadar üst kapağı da kaplar.

Gözaltı morlukları çevresel koşullardan kolaylıkla etkilenir. Stres, yorgunluk, uykusuzluk, sigara içmek, alkol almak morlukları artırabilir.

Günümüzde yaygın olarak kullanılan göz çevresi botox uygulamalarının da göz torbalanmasını ve morluğunu artırıcı etkisi vardır.

Bu morlukların giderilmesi hastadan hastaya değişmekle birlikte düzgün bir tedavi ile giderilebilir. Gözaltında ve göz çevresinde dolaşımı hızlandırıcı, hücreleri yenileyen kozmetik ürünler kullanmak morlukları biraz hafifletebilir ama ciddi bir fayda sağlamaz.

Gözlerinizi çok yormamaya çalışmak; ya da gözü yoran bir işte çalışıyorsanız ara ara gözlerinizi dinlendirmek bir önlem olabilir.

Tedavi: Morluklar için en iyi yöntem lazer tedavisi veya basit bir ameliyattır. Hastanın durumuna göre her ikisi birden uygulanarak bunlardan büyük oranda kurtulmak mümkündür.

Uygulanacak tedavi hastadan hastaya değişmektedir. Bazı hastalara sadece lazer bazılarına sadece ameliyat bazılarına da her ikisini birden uygulamak gerekir.

İyileşme 5-7 gün kadar sürer. Sadece lazer yapılan hastalarda bazen birkaç seans tekrarlamak gerekir. Tedavi sırasında hasta kesin olarak güneşten uzak durmalıdır.

 

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nuri Battal

Op. Dr. Nuri M. Battal, 1962'de İstanbul’da dünyaya geldi. Lise öğrenimini 1980 yılında İstanbul Kabataş Erkek Lisesi’nde tamamladı ve aynı yıl İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başladı, 1986 yılında da mezun oldu ve tıp doktoru unvanını aldı. Op. Dr. Battal, yine aynı fakültede açılan Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı asistanlığı sınavını kazandı ve 1987 yılında Genel Cerrahi uzmanlık eğitimine başladı. Uzmanlık ihtisası döneminde (1990 yılında) 6 ay ABD' de Nevada Üniversitesi Genel Cerrahi Kliniği’nde research fellow olarak görev aldı. Op. Dr. Battal, 1992 yılında genel cerrahi ihtisasını tamamladı ve ardından 6 ay süresince İstanbul Amerikan Hastanesi El Cerrahisi bölümünde görev yaptı.  Sonrasında ise İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Cerrahi Ana Bilim Dalı’na tayini gerçekleşti ve burada 3 yıl çalıştı. ...

Op. Dr. Nuri Battal
Op. Dr. Nuri Battal
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube