“gizli kalp” tanımı doğru mudur?

“gizli kalp” tanımı doğru mudur?

Özel Ceylan Hastanesi Kardiyoloji uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Özeren hiçbir şikayete neden olmayan , belirti vermeyen ve bu yüzden doktora bile başvurulmayan, tıp literatüründe “sessiz iskemi” olarak ifade edilen gizli kalp hastalığına karşı çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Çünkü hasta farkında olmadan kalp krizi geçirebilir, kalp krizi geçirenlerin %70’i daha önce kalp hastası olduğunun farkında değildir. Hatta “ani ölüm” de kalp hastalarında damar tıkanıklığının ilk ortaya çıkış formu olabilir.

Kalbi besleyen koroner damarlarda, kan akımı engelleyen darlık-tıkanıklık olduğunda, kişide çoğunlukla egzersizle göğüste ağrı, sıkışma, yanma, nefes darlığı gibi şikayetler olduğunu ifade eden Dr. Özeren, sessiz iskemi de ise, koroner damarlarda önemli derecede darlık olduğu halde, kişinin hiçbir rahatsızlık hissetmediğini söyledi.
Dr.Özeren, “Sessiz iskemi; şeker hastalığı olanlarda, kadınlarda ve 65 yaş üzerinde daha sık görülme eğilimindedir. Bu hastalarda çabuk yorulma, hazımsızlık gibi kalp hastalığından şüphelendirmeyecek hafif yakınmalar olabilir” dedi.

Erken teşhis için check-up 

Birçok hastalıkta olduğu gibi, gizli kalp hastalığında da erken teşhisin çok önemli olduğunun altını çizen Kardiyolog Dr. Ali Özeren, “Koroner damarlarda önemli derecede darlık olduğu halde hasta yakınmasızdır. Hastayı uyaran bir şikayet olmadığından, hasta farkında olmadan kalp krizi geçirme riski altındadır. Sessiz iskeminin teşhisi için ise efor testi, miyokard perfüzyon sintigrafisi, ritm Holteri (24 saatlik EKG kaydı), stres ekokardiyografi ve çok kesitli bilgisayarlı tomografi gibi, riski az olan tetkiklerden yararlanılır. Erken teşhis edildiğinde tedavi yöntemlerinin başarı oranı yüksektir” şeklinde konuştu.

GİZLİ DÜŞMAN: TANSİYON

Hipertansiyon (yüksek kan basıncı) en önemli koroner risk faktörlerinden biridir. Kontrol altında alınmamış bir yüksek kan basıncı sorunu arterlerdeki daraltıcı-tıkayıcı ve plak oluşturucu süreçleri hızlandırabilir. Kabul edilebilir üst limitler son zamanlarda daha da aşağıya çekilmiştir. Hipertansiyon sınırı gibi kabul edilen eski rakamlar bu günlerde "hipertansiyon tehdidi- sınırda yüksek" olarak kabul edilmektedir. Uzmanların önerisi kan basıncının 120/80 sınırında tutulmasıdır. Eğer bu değerin üzerinde seyreden bir kan basıncınız varsa tıbbi yardım almayı düşünmelisiniz.

Tansiyon hastalarında en sık gözlenen belirti baş ağrısıdır, ancak hiçbir belirti de olmayabilir. Amerika’da yapılan bir araştırmada tansiyon hastalarını yarıdan fazlasının tansiyon hastası olduğunun farkında olmadığı, tansiyon hastası olanların yarısının düzenli ilaç kullanmadığı, ilaç kullananların ise sadece %8’inin gerçek anlamda kan basıncını kontrol altında olduğu bildirilmiştir.

Siz hiç kan basıncınızı kontrol ettirdiniz mi? Kan basıncınız gerçekten kontrol altında mı??

Bu makale 26 Mart 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Yrd. Doç. Dr. Ali Özeren

Yard. Doç. Dr. Ali Özeren, 1972 yılında Burdur'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1999 yılında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Kardiyoloji Uzmanı unvanı almıştır. 2000 Yılından sonra Zonguldak Karaelmas Tıp Fakültesi (şimdi ismi Bülent Ecevit U ) Kardiyoloji ABD kurucu öğretim üyesi olarak  rol alıp Bölüm başkanlığı ve akademik kariyer yaparak ABD da 2000- 2003 yıllarında çalışarak Yardımcı Doçent unvanını almış, daha sonra Konya- Ankara- Bursa- Antalya’ da özel hastanelerde ve Sağlık Bakanlığı  Tavşanlı  Doç Dr Mustafa Kalemli Devlet hastanesinde de kardiyoloji uzmanı olarak görev yapmıştır. Yard. Doç. Dr. Ali Özeren öncelikle invaziv kardiyoloji (radial anj ...

Etiketler
Gizli kalp
Yrd. Doç. Dr. Ali Özeren
Yrd. Doç. Dr. Ali Özeren
Bursa - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube