Genel anestezi altında diş tedavisi

Diş hekimi fobisi, aşırı öğürme refleksi gibi nedenlerle lokal anestezi ile tedavinin mümkün olmadığı durumunda genel anestezi altında diş tedavileri, çene cerrahları tarafından gerçekleştirilebilmektedir. Genel anestezi altındaki gerçekleştirilecek tüm diş tedavileri öncesinde ilgili hekimler alanlarıyla ilgili planlamaya dahil olarak hastanın operasyon sonrasında tedavi ihtiyacı en aza indirgenmeye çalışılır.

Genel anestezi altında diş tedavisi

Genel Anestezi Altında Diş Tedavisi 

Toplumda çok yaygın görülen diş hekimi korkusu sebebiyle periyodik kontroller ve önleyici erken tedaviler bazı durumlarda ihmale uğruyor. Pek çok hasta korku veya öğürme refleksi gibi nedenlerle dental tedavilerini yaptıramıyor. Stres yaratma kapasitesi yüksek işlemlerde tedavilerin hafızalarda yer etmemesini sağlayacak tekniklerden yarar sağlanıyor. Hipnoz, sedasyon, genel anestezi bu teknikler arasında sayılabilir.  

Çene cerrahisi alanındaki çoklu implant uygulamaları, gömülü yirmi yaş operasyonları, kist-tümör cerrahisi gibi ameliyatlar özellikle fobisi olan hastalarda genel anestezi altında oldukça konforlu ve başarılı bir şekilde yapılabiliyor. Dahası ameliyattan sonra bu hastaların bir kısmında dental fobilerin giderilmesi konusunda da olumlu ilerlemeler gözlemleniyor.  

Bununla birlikte korkusu olan veya koopere olmayan çocuk hastalarda cerrahi işlemlerin yanı sıra, rutin dental tedaviler de genel anestezi altında yapılabiliyor. Böyle durumlarda genel anestezi tecrübesi olan çocuk diş hekimi uzmanları, tek seansta gerekli tüm tedavileri gerçekleştirerek çocuk hastaların ve ailelerinin konforunu sağlayabiliyorlar.  

Bazı durumlarda ise sadece şiddetli öğürtü refleksi genel anestezi gerekliliğini doğurabiliyor. Çünkü böyle hastalarda muayene bile çok zorlayıcı olabilirken koltukta ideal tedaviyi uygulamak mümkün olmayabiliyor.  

Diğer taraftan kısıtlayıcı bir engeli olan bireylerin dental tedavileri için de genel anestezi çok sık başvurduğumuz bir yöntem olup; sıklıkla ağız hijyenini gerçekleştirmekte de problem yaşayabilen bu hastalarımızın rutin tedavilerini bu yöntemle gerçekleştirebiliyoruz.  

 

Bu makale 26 Ağustos 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Erdem Kaya

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı olan Uzm. Dr. Erdem Kaya Ankara doğumludur. Orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamladıktan sonra 2004 yılında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olmuştur. 2004 yılında Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda doktora eğitimine başlamıştır. “Dental İmplantların Konvansiyonel ve İmmediat Yüklemelerinde, İki Farklı Yüzey Özelliğinin Klinik ve Radyolojik Olarak İncelenmesi” tez konulu doktora eğitimini 2010 yılında başarıyla tamamlamıştır. 2011 yılından bu yana Kuşadası’nda kendi kliniğinde dental implant uygulamaları, çene kırıkları, gömük diş operasyonları, çene eklemi hastalıkları gibi oral ve maksillofasiyal cerrahi kapsamına giren pek çok tedaviyle hastalarına hizmet vermektedir. 2021 yılı itibariyle DentGroup Aydın Kliniği’nde de kurucu o ...

Etiketler
Çene kisti
Uzm. Dr. Erdem Kaya
Uzm. Dr. Erdem Kaya
Aydın - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube