Fizik tedavide nöral terapi

Fibromiyalji, bel ve boyun fıtığı ağrıları ya da huzursuz bacak sendromu gibi pek çok hastalık tıpkı sessiz bir düşman gibi hayat kalitenizi düşürüyor olabilir. Neyse ki tıp dünyası her geçen gün yeniliklerle karşımıza çıkıyor. Kronik ağrılar, eklem ve kıkırdak doku hastalıklarının tedavisinde ise bu yeni yöntemlerden biri olan nöral terapi yöntemi umut vadediyor. Nöral terapi hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar sayfanın devamında sizi bekliyor!

Fizik tedavide nöral terapi

Fibromiyalji, bel ve boyun fıtığı ağrıları ya da huzursuz bacak sendromu gibi pek çok hastalık tıpkı sessiz bir düşman gibi hayat kalitenizi düşürüyor olabilir. Neyse ki tıp dünyası her geçen gün yeniliklerle karşımıza çıkıyor. Kronik ağrılar, eklem ve kıkırdak doku hastalıklarının tedavisinde ise bu yeni yöntemlerden biri olan nöral terapi yöntemi umut vadediyor. Nöral terapi hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar sayfanın devamında sizi bekliyor!

Fizik Tedavide Nöral Terapi Nedir?

Nöral terapi, hasar görmüş ya da bir sebepten işlevini getiremeyen eklem ya da kıkırdak dokularına özel uçlu iğneler ile sulandırılmış anestezikler enjekte edilmesi ile uygulanan tedavi yöntemidir. Nöral tedavi ile çeşitli sebeplerden işlevini yerine getiremeyen hareketli bölge dokuları uyuşturularak rahatlatılabilir. Bu tedavi yöntemi, sulandırılmış ve vücudun doğal sıvılarına benzeyen solüsyonlar ile ekrem ve kıkırdakların rahatlatılması ve eski işlevini kazanması amacıyla uygulanır. Kaybolan bağ doku regülasyonunu tekrar kazandırmayı amaçlayan nöral terapi bazı açılardan akupunktur yöntemi ile benzerlik göstermektedir.

Nöral Terapi Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Nöral terapinin uygulaması uzman hekimin hasarlı kıkırdak ve eklem dokularını tespit etmesi ile başlar. Çeşitli görüntüleme yöntemleri ve tetkikler ile tespit edilen hasarlı bölgelere özel solüsyonlar enjekte edilir. Ancak uygulama sadece problemli yerlerle sınırlı değildir. Özel muayene yöntemi ile tespit edilen ve ağrının kök nedeni olabilecek bölgeleri de içerir. Bu özel solüsyonların anestezik etkisinin yanında doku hücrelerindeki elektriksel düzeyleri regüle edici etkisi de vardır. Yani bir diğer deyişle bu bölgede hücre yenilenmesi tetiklenir. Cilt içine uygulanan ince uçlu özel iğne tedavisi olan nöral terapi doğal bazlı sıvılar yardımıyla uygulanır.

Hangi Hastalıkların Tedavisinde Nöral Terapi Yöntemi Uygulanabilir?

  • Fibromiyalji

  • Boyun ve bel fıtıkları

  • Eklem ağrıları

  • Yüz felci

  • Huzursuz bacak sendromu

  • Trigeminal nevralji

  • Sırt ve bel ağrıları

  • Tenisçi Dirseği

  • Diz kireçlenmeleri

Nöral terapi tedavi yöntemi en sık yukarıda listelenen sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılır. Bu hastalıklara ek olarak adet sancısı, anksiyete, cinsel işlev bozuklukları gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılabilir.

Nöral Terapi Tedavisi Kaç Seans Uygulanmalıdır?

Nöral terapi tedavisinin kaç seans olarak uygulanacağı çeşitli etkenlere göre değişiklik göstermektedir. Burada en önemli faktör ise rahatsızlığın boyutudur. Bazı sağlık sorunlarında üç seans yeterli olurken bazı durumlar da daha fazla sayıda seans uygulanması gerekebilir. Bununla birlikte uzman hekimin görüşü de uygulanacak seans sayısında belirleyici bir diğer etmendir. Rahatsızlığı henüz başlangıç aşamasında olan hastalarda iki ya da üç seanslık bir terapi yeterli olabilmektedir.

Seansların arasında iki günlük bir dinlenme payı olduğu düşünülürse başlangıç aşamasındaki rahatsızlıklarda yaklaşık bir haftalık tedavi süreci yeterli olacaktır. Ancak kronik ya da ağır durumdaki hastalıklarda durum değişmektedir. Bu tip durumlarda en az altı seans nöral terapi önerilmektedir. Başlangıçta haftada bir uygulanan terapi hastanın durumuna göre haftada ikiye de çıkabilir. En az 12 seanslık uygulamanın ardından uzman hekimin görüşüne göre tedavi rotası yeniden çizilebilir.

Nöral Terapinin Yan Etkisi Var mıdır?

Her türlü tedavide olduğu gibi nöral tedavide de bazı yan etkiler görülmesi riski mevcuttur. Fakat nöral terapi sonrasında ağır bir yan etki görüldüğü rapor edilmemiştir. Riski düşük olmakla birlikte bazı hastalarda ağızda kuruluk, baş dönmesi, kulak çınlaması, tansiyon düşüklüğü gibi durumlar görülebilir. Nöral terapi iğne enjeksiyonuna dayanan bir yöntem olduğu için bazı durumlarda iğne yapılan bölgelerde alerjik reaksiyon, kızarma, kaşıntı gibi hafif yan etkiler de meydana gelebilir.

Nöral Terapi Herkese Uygulanabilir mi?

Nöral terapi her hastaya uygulanabilen bir tedavi yöntemi değildir. Kalp hastalarına, Parkinson hastalarına ve pıhtılaşma sorunu olan hastalara nöral terapi tedavisi uygulanamaz. Bunun yanı sıra mani rahatsızlığından muzdarip olanlara ve duygu durum bozukluğu yaşayan kişilere de uygulanması önerilmez. Kortizol hassasiyeti olanlar herhangi bir sıkıntı yaşamadan nöral terapiden yararlanabilir. Nöral terapinin kullandığı solüsyonlarda kortizol bulunmamaktadır.

Bu makale 17 Mayıs 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ömer Dikici

2010 yılında tıp fakültesinden mezun oldum.

2011 yılında Fizik Tedavi Uzmanlığıma başladım ve 2015 yılında bitirdim.

2018 yılında Kök Hücre doktora programına başladım ve 2023 yılında tezimi yaparak mezun oldum.

Ağrı şikayetlerinin bütüncül bir yaklaşımla tedavi edilmesi gerektiğini düşünerek osteopati eğitimi aldım.

Türkiye’nin ilk doktor osteopatlarından birisi oldum.

Ayrıca akupunktur, nöralterapi ve applied kinezyoloji gibi hastalığı değil hastayı değerlendiren eğitimlerimi de tamamladım.

Uzmanlık eğitiminde öğrendiğim ultrasonografi ile tanı ve enjeksiyon tedavilerini uzun zamandır yapmaktayım.

Ayrıca inme gibi nörolojik hastalıkların rehabilitasyonu, ortopedik rehabilitasyon, kardiyak- pulmoner rehabilitasyon diğer deneyimim olan alanlardır.

Etiketler
Husursuz bacak sendromu
Uzm. Dr. Ömer Dikici
Uzm. Dr. Ömer Dikici
İzmir - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube