Fizik tedavide kök hücre tedavisi

Kök hücre tedavisi, kas eklem hastalıkların tedavisine yeni bir soluk kazandırıyor! Özellikle omuz, diz ve kalça eklemlerinde yaygın olarak görülen sağlık sorunlarında kök hücre tedavisi etkili bir yöntem olarak öne çıkıyor. İşte tam olarak bu nedenle kök hücre tedavisi hakkında tüm merak ettiklerinizi adım adım açıkladık!

Fizik tedavide kök hücre tedavisi

Kök hücre tedavisi, kas eklem hastalıkların tedavisine yeni bir soluk kazandırıyor! Özellikle omuz, diz ve kalça eklemlerinde yaygın olarak görülen sağlık sorunlarında kök hücre tedavisi etkili bir yöntem olarak öne çıkıyor. İşte tam olarak bu nedenle kök hücre tedavisi hakkında tüm merak ettiklerinizi adım adım açıkladık!

Kök hücre insan vücudunda bulunan ana hücre grubudur. Kök hücreler vücutta bulunan her türlü doku ve organı meydana getiren yapılardır. Kök hücreler ihtiyaç duyulan tüm hücre tiplerine dönüşebilir. Hatta yeniden inşa etme ve onarma özelliklerine sahiptir. İnsan vücudunda kök hücre oluşumu embriyo aşamasındayken gerçekleşir. Günümüzde kök hücre tedavisi özellikle fizik tedavi alanında pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.

Kök Hücre Tedavisi Hangi Kas Eklem Sorunlarının Tedavisinde Kullanılabilir?

Kök hücre tedavisi, bazı hastalıkların tedavisinde birincil tedavi yöntemi olurken bazı hastalıklarda da tamamlayıcı yöntem olarak tercih edilmektedir.

Kök hücre tedavisinin en çok tercih edildiği sağlık sorunları bu şekilde sıralanabilir:

  • Omuz, kalça, diz eklemleri ile ilgili sorunlar

  • Yumuşak doku zedelenmeleri

  • Kas lifi yırtılmaları

  • Kıkırdak kapasitesi düşüşleri

Fizik Tedavide Kök Hücre Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Fizik tedavinin alanına giren hastalıklar genellikle kas, eklem ve kemik dokusunu kapsar. Bu bağlamda kök hücre tedavisinin fizik tedaviye entegrasyonu vücudun bu bölümlerinde elde edilen hücrelerin kullanılması ile alakalıdır. Örnek vermek gerekirse eklemlerle alakalı bir rahatsızlığın tedavisi için genel olarak yağ dokusundan elde edilen kök hücreler kullanılır. Hastanın karın bölgesinden alınan yağ dokusu belli işlemlerden geçirilerek kök hücreler elde edilir.

Daha sonra elde edilen kök hücrelerin hastalıklı doku ve bölgelere enjekte edilmesi aşamasına gelir. Enjeksiyon işlemi tıp doktoru tarafından ilgili bölgeye uygulanır. Enjeksiyon işleminin ardından kök hücrelerin ilgili bölgedeki sağlıklı dokulara dönüşmesi beklenir. Sağlıklı dokulara dönüşmeye başlayan kök hücreler sorunlu kas ve eklem dokusunu tamir etmeye başlar. Bu sayede ilgili bölgede olumlu yönde değişim gözlemlenir.

Fizik Tedavide Kök Hücre Kesin Çözüm Sunar Mı?

Kök hücre tedavisi üzerinde klinik çalışmalar yapılan ve nispeten yeni diyebileceğimiz bir tedavi yöntemidir. Yapılan çalışmalar kök hücrelerin gelecekte pek çok hastalığın tedavisinde çok etkin sonuçlar ortaya koyabileceğine işaret etmektedir. Ancak tıp ile ilgili her konuda olduğu gibi fizik tedavi hastalıklarının tedavisinde de kök hücre kesin çözümdür denilemez. Kök hücre tedavisi ile oluşturulan kıkırdak ve eklem dokuları orijinal dokulara çok yakın özelliktedir.

Kök hücreler ile oluşturulan dokuların hastaların yaşam kalitelerini yükselttiği ve sorunlarını hafiflettiği gözlemlenmektedir. Bu bağlamda değerlendirildiğinde son veriler ışığında fizik tedavinin alanına giren hastalıklar kök hücre tedavisi iyi bir tamamlayıcı ve alternatif sağlıyor denilebilir.

Kas- Eklem Rahatsızlıklarda Kök Hücre Tedavisinin Herhangi Bir Riski Var Mıdır?

Tıpkı her tedavi yönteminde olduğu gibi kök hücre tedavisinde de mimimum düzeyde de olsa sağlık riskleri ile karşılaşma olanağı bulunuyor. Fakat kök hücre tedavisinde riski düşüren en önemli unsur, hücrelerin kişinin kendi vücudundan elde edilmesidir. Kendi vücudundan elde edilen hücreler ile tedavi edilen kişilerde herhangi bir alerjik reaksiyon ya da farklı bir yan etki görülmesi beklenmez. Kök hücrelerin kanserli hücrelere dönüşmesi ile ilgili olarak da herhangi bir bulguya rastlanmamıştır.

Bu makale 17 Mayıs 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ömer Dikici

2010 yılında tıp fakültesinden mezun oldum.

2011 yılında Fizik Tedavi Uzmanlığıma başladım ve 2015 yılında bitirdim.

2018 yılında Kök Hücre doktora programına başladım ve 2023 yılında tezimi yaparak mezun oldum.

Ağrı şikayetlerinin bütüncül bir yaklaşımla tedavi edilmesi gerektiğini düşünerek osteopati eğitimi aldım.

Türkiye’nin ilk doktor osteopatlarından birisi oldum.

Ayrıca akupunktur, nöralterapi ve applied kinezyoloji gibi hastalığı değil hastayı değerlendiren eğitimlerimi de tamamladım.

Uzmanlık eğitiminde öğrendiğim ultrasonografi ile tanı ve enjeksiyon tedavilerini uzun zamandır yapmaktayım.

Ayrıca inme gibi nörolojik hastalıkların rehabilitasyonu, ortopedik rehabilitasyon, kardiyak- pulmoner rehabilitasyon diğer deneyimim olan alanlardır.

Etiketler
Fizik tedavide kök hücre
Uzm. Dr. Ömer Dikici
Uzm. Dr. Ömer Dikici
İzmir - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube