Fibromiyalji sendromu (fms)

Fibromiyalji sendromu (fms)

Fibromiyalji sendromu (FMS) olarak da adlandırılan fibromiyalji, vücutta genel hassasiyet alanlarının oluştuğu, kaslarda ve kemiklerde ağrı ile genel yorgunluk hissedilen, uyku düzeninde problemlere ve bilişsel bozukluklara neden olan kronik, yani uzun süreli bir durumdur. Kadınlarda erkeklere oranla yedi kat daha fazla rastlanmaktadır.

Fibromiyalji birçok kişi için endişelendiren bir tanıdır ancak kesin tanı kriterleri hala net değildir. Birden fazla bölgede ağrısı olan, yorgunluk ve uykusuzluk şikayetini dile getiren pek çok kişi fibromiyalji tanısı almaktadır. Ancak yapılan çalışmalara göre fibromiyalji tanısı almış kişiler içinden sadece %25’i gerçekten bu hastalığa sahiptir. Birçok vakada ağrı eğitimi, düzenli egzersiz, uyku düzeni ve sağlıklı beslenme ile olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Siz de fibromiyalji tanısı aldıysanız bunları bilmeniz ve kendinizi çaresiz hissetmemeniz önemlidir.

Fibromiyalji, uygun ilaçlar, terapi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile yönetilebilir ve yaşam kalitesini arttırmak mümkün olabilir. Düzenli egzersizin bu tanıyı almış kişilerde yarar sağladığı bilinmektedir ancak internette mevcut bilgi kirliliği sebebiyle kişiler geçici çözümlere aldanıp bir süre sonra “her şeyi denedim hiçbiri işe yaramadı” noktasına gelebilmektedir.

Fibromiyalji tedavisinde kullanılan ilaçların asli amacı ağrıyı kontrol altına almak ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Bu genellikle iki yönlü bir yaklaşımla, kendi kendine bakım ve ilaç kullanımı ile gerçekleştirilir. Fibromiyalji tedavi süreci için alınan ilaçlar ağrıyı hafifletebilir ve daha iyi uyumaya yardımcı olabilir.

Fiziksel terapi, kasların dayanıklılığı ve gücünü arttırırken aynı zamanda vücuttaki stresi azaltır. Egzersiz ve stres azaltma teknikleri hem zihinsel hem de fiziksel olarak bireyin kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı olacaktır. Destek ve rehberlik için bir terapiste başvurmak çok faydalı sonuçlar verebilir.

Bu makale 25 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Esra Karacan

Fzt. Esra Karacan, lisans önce eğitimlerinin ardından, 2014 yılında Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünü 2018 senesinde başarıyla tamamlayarak Fizyoterapist unvanı almıştır. 2018 yılında Yedietepe Üniversietesi  Genel Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Yüksek Lisans'ına başlamış ve halen devam etmektedir. Ayrıca 2016-2017 yılları arasında İtalya'da Universita degli Studi di Foggia Fisioterapia (Fizyoterapi) Bölümünde eğitim almıştır. İleri seviyede İngilizce ve İtalyanca, Orta seviyede Arapça dil bilgisine sahiptir. Mart 2020 Dry Needling Trigger Point Therapy Course, IDNS Kasım 2019 Cinsel İşlev Bozukluklarında Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kursu Kasım 2019 Ürojinekolojik Problemlerde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kursu Nisan 2019 Duyu Bütünleme Problemlerinde Çevre Düzenlenmesi Kursu Ocak 2019 Kadı ...

Etiketler
Fibromiyaljide terleme
Fzt. Esra Karacan
Fzt. Esra Karacan
Kırklareli - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube