Ferritin ile saç dökülmesi arasındaki unutulan ilişki

Ferritin ile saç dökülmesi arasındaki unutulan ilişki

Muhtemelen demiri biliyorsunuzdur, ancak “ferritin” terimi sizin için yeni olabilir. Demir, gıdalarla alınan önemli bir elementtir. Demirin bir kısmı vücudunuzda ferritin şeklinde depolanırken bir kısmı da kanda serbest olarak bulunur.

Ferritin kanda bulunan  bir proteindir. Vücudun ihtiyacı için kullanabilecek şekilde demiri depolar. Kan testlerinde ferritin düşüklüğü varsa, demir eksikliği olduğu anlamına gelir.

Düşük ferritin olduğunda, bir çok şikayetin yanında saç dökülmesi de yaşayabilirsiniz. Ne yazık ki, saç dökülmesine neden olabilecek altta yatan başka bir neden  varsa ferritin göz ardı edilir.

Ferritin ve saç dökülmesi ilişkisi

Ferritin saç köklerinde depolanır. Bu nedenle ferritin eksikliğinin saç dökülmesine neden olduğu varsayılmaktadır. Her dökülen saç ile birlikte demir kaybı da olur. Saç dökülmesi, demir eksikliğinin bir nedeni olabilir ancak esas nedeni değildir. Çoğunlukla saç dökülmesinden önce demir eksikliği zaten vardır. Saç dökülmesi ile ferritin eksikliği daha da  ciddi bir düzeye ulaşır.

Vücudunuzda  demir oranı düştüğünde,  sistem hayati organları korumak için saç foliküllerinden ferritin şeklinde depolanmış demiri ödünç alır. Yani hayati organları korumak için saçlar feda edilir.

Vücutta yeterli  düzeyde demir olması için gıdalardan veya takviyelerden yeterli miktarda demir almak gerekir. Demir eksikliğini tespit etmek için yalnızca demire bakmak yeterli değildir. Ferritin de bakılmalıdır. Bazen hemoglobin düzeyine bakılır ve ideal ölçülerde ise demir ve ferritin düzeyi ihmal edilerek tedavi verilmez. Böyle bir tedavi yönteminin yanlış olduğuna inanıyorum. Çünkü organizma hemoglobin düzeyini korumak için kandaki ferritin ve demiri kullanır. Hemoglobin normal olsa bile demir normal veya düşük, ferritin düşük ise demir eksikliği vardır ve tedavi edilmelidir.

Demir eksikliğine neden olan olaylar:

Önemli düzeyde kan kaybı

Çölyak hastalığı

Çölyak dışı glüten intöleransı

Vejeteryan veya vegan beslenme

Hipotiroidizm

Adet kanamaları

Gebelik

Ferritin düşüklüğünün belirtileri nelerdir?

Demir eksikliğinde, vücudunuzun kırmızı kan  hücrelerinin yapımında sorunlar oluşur. Kırmızı kan hücreleri, vücudunuzdaki oksijenin transferi için önemlidir. Oksijen kırmızı hücrelerdeki hemoglobinlere bağlanarak taşınır. Yani yeterli kırmızı kan hücresi olmadan, organları ve savunma sistemi etkili bir şekilde çalışamaz.

Demir eksikliği saç dökülmesi dışında başka şikayetlere de neden olur.

Bu şikayetler;

Baş dönmesi

Aşırı yorgunluk

Kulaklara çınlama

Tırnaklarda kırılma

Nefes darlığı

Baş ağrıları

Konsantrasyon zorluğu

Huzursuzluk

Huzursuz bacak sendromu.

Bu makale 2 Haziran 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mustafa İkizek

Ege Üniversitesi’nden mezun İç Hastalıkları Uzmanı olan hekim 18 yıllık mesleki tecrübeye sahiptir. Kronik hastalıkların tedavisinde güncel tıp anlayışının yetersiz kaldığına inandığından İntegratif Tıp uygulamalarına ilgi duymuştur. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin integratif tıp uygulamaları ile ilgili eğitimlerine katılarak Fitoterapi Ozon Hiridoterapi Kupa ve Nöral Terapi eğitimlerini başarıyla tamamlamıştır. Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanılan Biyorezonans eğitimlerini de alarak kronik hastalıkların tedavisine uyarlamıştır. Tüm dünyada kabul görmüş tamamlayıcı tedavi yöntemlerini güncel tıp uygulamaları ile harmanlayarak hastalarına yardımcı olmaya çalışmaktadır. Çeşitli dergilerde yayınlamış makaleleri olan hekimin bütünleyici tıp uygulamaları ile ilgili çalışmaları da sürmektedir. Romatizma ve diy ...

Etiketler
Saç dökülmesi tedavisi
Uzm. Dr. Mustafa İkizek
Uzm. Dr. Mustafa İkizek
Ankara - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube