Evde fizik tedavi hizmeti hakkında bilinmesi gerekenler

Evde fizik tedavi hizmeti hakkında bilinmesi gerekenler

           Felç,kas hastalıkları,çocukluk felci vb hastalıklarda hasataneye ulaşımın zor olması ve hastanenin evdeki güven ortamını sağlayamaması durumlarında ve ya hastanede görülen tedaviye gün içerisinde destek sağlamak amacıyla hasta yakınları evde fizik tedavi hizmetlerinden faydalanmaktadırlar. Durumu stabil olan hastalar için bu çok uygun ve konforlu bir seçimdir.

           Evde fizik tedavi hizmeti almak isteyen hasta ve hasta yakınları muhakkak profesyonelden yardım almalılardır. Fakat öncesinde hekim tarafından gerekli kontroller yapılmış olmalı ve fizyoterapist tarafından gerekli desteğin verilmesine onay alınmış olmalıdır. Fizik tedavi uygulamaları yalnızca (4yıllık) lisans mezunu Fizyoterapistler tarafından verilebilir. Bunun dışında uzman olmayan kişiler tarafından sunulacak hizmetler hastaya yarardan çok zarar sağlamaktadır. Yapılan en basit egzersiz bile hastaya uygulanmadan önce Fizyoterapistin kinezyolojik ve fizyolojik bilgi dağarcığından süzülüp uyarlanmaktadır. Tüm bunlar düşünüldüğünde evde fizik tedavi hizmetinin bir Fizyoterapist tarafından uygulanması gerekliliğinin önemi açıkça görülmektedir.

            İnsan bedeni bir bütün olarak algılanmalıdır. Beyinin hareketler üzerindeki kontrolü elektronik bir aletin sistemleri üzerindeki kontrolünden çok daha kompleks ve hassastır. Tedavi ya da egzersizler sırasında hastanın sempatik sisteminin uyarılması spastisitenin (kasılmanın) artamasına neden olacağından uygulamalar sırasında maksimum düzeyde hassas ve güven hissi uyandırarak çalışılmalıdır . Bu hassasiyet profesyonellik gerektirir, karşılaşılabilinecek tek problem kasılmanın artması değildir, tansiyonun ani yükselmesi, aşırı yorgunluk, hastaya düşme korkusunun yerleşmesi ve dolayısıyla yürümekten kaçınması,yürüme yeteneği geliştirilebilecekken yerleşen bu korkular nedeniyle denge kayıpları ve düşmelerin yaşanmaı kaçınılmazdır. Bunlar verilebilecek en basit örneklerdir.

        Gelişen fizyoterapiyi yakalama adına geçmiş yıllardaki yerleşmiş tedavi yöntemleri artık terk edilmektedir, uzun uzun yapılan germelerin yerini merkezi sinir sisteminin çeşitli tekniklerle rahatlatılıp genel bir sedasyonun sağlanması, spazma girmiş(çeşitli nedenlerle tonusunu arttırmış sertleşmiş) kasın gevşetilmesi için yapılan uzun ve yorucu egzersizlerin yerini kısa ve etkili inhibisyon yöntemleri almıştır. Bu bilgiler ışığında düşünüldüğünde herhangi bir bakım elemanının fizik tedavi hizmeti veremiyeceği ortadadır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Aynur Baş

Fizyoterapist Aynur Baş Taylan, 1982 yılında Sinop'ta dünyaya geldi. Aslen Rize'li olan Fzt. Baş Taylan, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon lisans eğitimini Pamukkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde 2004 yılında tamamladı ve o tarihten itibaren çeşitli kurumlarda çalışarak mesleğini sürdürdü. Fzt. Baş Taylan, özellikle Kuru İğneleme, Kanıta Dayalı Akupunktur Uygulamaları, Manipülasyon ve mobilizasyon, Kinezyolojik Bantalama eğitimleri üzerine yoğunlaşarak sertifikalar aldı. Ayrıca Osteopati ve PNI alanlarındaki eğitimlerine de halen devam etmektedir. Fzt. Baş Taylan severek sürdürdüğü mesleğinde en büyük mutluluğunun insanların şifa bulmasına yardımcı olmak olduğunu belirtmektedir ve bir Fizyoterapist olarak, doğal tedavi yöntemlerinin yanı sıra hastalıkları önleyici yaklaşımların öneminin farkındadır. Kendisi ayrıca hizmet ver ...

Etiketler
Evde yapılabilecek öneri
Fzt. Aynur Baş
Fzt. Aynur Baş
İstanbul - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube