Ev hanımlarının meslek hastalığı “tenisçi dirseği”

Ev hanımlarının meslek hastalığı “tenisçi dirseği”

Ev hanımlarında gözlenen dirsek ağrısının en sık nedeni  “tenisçi dirseği” günlük yaşam aktivitelerini olumsuz etkileyerek yaşam kalitesini düşürüyor.

Tenisçi dirseği yada diğer adıyla lateral epikondilit, el bileğinin tekrarlayan aşırı kullanımı sonucu meydana gelen, dirsek bölgesinde ağrı ile karakterize bir hastalıktır. El bileğini hareket ettiren ön kol kaslarının dirseğe yapışma yeri olan lateral epikondilde aşırı zorlanma ve zedelenmesi sonucu oluşan enflamasyon durumudur.  Yanlış teknikle raket kullanan tenisçilerde sık gözlemlendiği için tenisçi dirseği olarak adlandırılmasına rağmen, ev hanımlarında ve işçilerde meslek hastalığı olarak daha sık karşılaşılmaktadır.

Kimlerde görülür?

30-50 yaş arası daha sık görülür. Tenisçi dirseği olarak adlandırılmasına rağmen, ev hanımlarında ve işçilerde daha fazla gözlenmektedir. Ev hanımlarının günlük temizlik işlerinde yaptığı bez veya mop sıkma, cam silme, ütü yapma gibi aktivitelerde; işçilerde ise sıklıkla tornavida, anahtar seti ve çekiç kullananlarda tekrarlayan zorlayıcı hareketler sonucu meydana gelir.

Nasıl tedavi edilir?

Tedavide öncelikle hastalığa neden olan aktivite önlenmelidir. Mesleki aktivitelerde uygun dirsek ortezleri kullanılarak, kasın kemiğe yapıştığı nokta sabitlenerek dinlendirilir. Ayrıca kinesiotape adı verilen özel banlar yardımıyla bantlama yapılarak, bölgenin kan dolaşımının hızlandırılması ile iyileşmenin de hızlandırılması sağlanabilir.

Tenisçi dirseğinde günümüzde kullanılan en modern tedavi yöntemi ESWT (Şok dalga tedavisi) tedavisidir.  Şok dalga tedavisi ile dirsek kenarına gönderilen ses dalgaları sayesinde kanlanma artırılarak, iyileşmenin hızlanması ve ağrının ortadan kaldırılması amaçlanır. 4-5 gün ara ile uygulanan 5-6 seans sonucu %60-70 oranında başarı sağlanır.

Tedaviye dirençli, uzun süren ağrılı durumlarda kortizon enjeksiyonu ile yangı azaltılabilir.

PRP (Platelet rich plasma) yöntemi ile hastanın kanından elde edilen zenginleştirilmiş plazma sıvısı hasarlı bölgeye enjekte edilerek, vücudun kendi iyileştirme gücü harekete geçirilmektedir.

Hiçbir tedaviye cevap alınamaması, ve günlük yaşam aktivitelerini engelleyen 6 ayı geçmiş ağrılı durumlarda  cerrahi tedavi düşünülebilir. 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Mehmet Çakır

İŞ DENEYİMLERİ:

2015-HALEN : Acıbadem Sağlık Grubu

2011-2015     : A Tıp Merkezi

2010-2011     : Girne Asker Hastanesi

2008-2010     : Avicenna Hospital

Etiketler
Eswt
Fzt. Mehmet Çakır
Fzt. Mehmet Çakır
İstanbul - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube