Erken boşalma nedir?

Erken boşalma nedir?

Erken boşalma nedir?

Erken boşalma nedir?

Erken boşalma, çok az cinsel uyarılma ile, kişinin istemesinden daha önce, cinsel birleşme öncesi ya da birleşmeden hemen sonra boşalmanın (ejakulasyonun) olmasıdır. Aslında sorun, kişinin boşalmasını denetleyememesi, boşalma üzerindeki kontrolün olmaması ya da istediği kadar erteleyememesidir.

Bu tanıyı koyabilmek için belirli bir cinsel deneyim gerekir. Genelde ilk cinsel deneyimlerde kontrolsüz boşalma gerçekleşebilir. Boşalma denetimi bir tür öğrenme süreci gerektirdiğinden bu denetim zamanla ve cinsel deneyim ile kazanılır.

Erken boşalmanın görülme sıklığı nedir?

Erken boşalma görülme sıklığı, yapılan araştırmalarda %20-30 arasında değişmektedir. Erken boşalma erkekte en sık görülen cinsel işlev bozukluklarından olup, toplumda hemen her 4-5 erkekten birinde bu sorun vardır.

Erken boşalmanın tedavisi nasıldır?

Erken boşalmanın başarı şansı en yüksek ve kalıcı tedavisi cinsel terapidir. Cinsel terapide hedef kişiye boşalma kontrolünün öğretilmesinin yanında cinsellikle ilgili yanlış inanışların düzeltilmesi, sadece cinsel birleşmeyi değil cinselliğin bütününden keyif almayı sağlamaktır.

Erken boşalma sorunu için çeşitli ilaçlar, geciktirici kremler, alkol gibi yöntemler kullanılır. Bunlar uyarılmayı geciktirerek ve cinsel hazzı azaltarak geçici çözüm sağlamaktadırlar. Erken boşalmanın kalıcı tek tedavisi cinsel terapidir. Kişi bir kez boşalma kontrolünü öğrendiğinde bu kalıcı bir öğrenme olup bir daha tekrarlamaz.

 

Bu makale 25 Mart 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Burcu Gülün Manoğlu

Uzm. Dr. Burcu Gülün Manoğlu lise öğrenimini İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakülte’sinde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2009 yılında Tıp Doktoru ünvanı almıştır. Uzmanlık eğitimini Adnan Menderes Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalında tamamlamış ve 2016 yılında Psikiyatri Uzmanı olmuştur. 2017-2019 yılları arasında Denizli Devlet Hastanesi'nde psikiyatrist olarak görev yapmıştır. Prof.Dr.Hakan Türkçapar tarafından verilen Bilişsel Davranışçı Psikoterapi (BDT) eğitimini, Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD) tarafından düzenlenen cinsel terapi eğitimini tamamlamıştır. Türkiye Psikiyatri Derneği tarafından verilen destekleyici psikoterapi eğitimi ve Davranış Bilimleri Enstitüsü'nün düzenlediği EMDR eğitimini ( Eye Movement Desensitizasyon and Reprocessing - göz hareket ...

Etiketler
Erken boşalma tedavisi
Uzm. Dr. Burcu Gülün Manoğlu
Uzm. Dr. Burcu Gülün Manoğlu
İzmir - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube