Erkek ve kadın kısırlığı

Erkek ve kadın kısırlığı

Kısırlık erkekleri ve kadınları eşit şekilde etkiler. Kısırlık yaşayan çiftlerde, yaklaşık% 35’i erkek faktörlerden,% 35’i kadın faktörlerinden,% 20’si hem erkek hem de kadın faktörlerinden oluşan bir kombinasyona sahiptir ve son% 10’u açıklanamayan nedenlerdir. 

Bu nedenle, infertilite çalışması sırasında hem erkek hem de dişinin değerlendirilmesi zorunludur. Erkekler için bu temel bir semen analizidir, ancak hormon seviyelerini, kromozom analizini ve genetik taramaları kontrol etmek için kan işini de içerebilir. 

Erkek kısırlığının birçok nedeni vardır; sperm bozuklukları en sık göz önünde bulundurulur. Bu, sperm gelişimi ve erkek üreme sistemi içindeki taşınma, düşük semen analiz parametreleri (sperm sayısı, motilite ve morfoloji) ve sperm aneuploidi veya yanlış sayıda kromozomdaki sorunları içerir. Sperma analizi normal olsa da döllenmeyi ve uygun embriyo gelişimini etkileyebilecek sperm fonksiyon sorunları olabilir. 

Genital sistem anormallikleri ve tıkanıklıkları da erkeklerde kısırlığa neden olur. Skrotumdaki varikosel veya variköz venler yaygındır ve sperm üretiminin azalmasına veya bulunmamasına neden olabilir. Çoğu durumda tedavi edilebilirler ve normal sperm üretimi ile sonuçlanırlar. Antisperm antikorları, endokrin problemleri, testis yetmezliği ve genetik bozukluklar gibi diğer konular erkek kısırlığının küçük bir yüzdesini oluşturur. Yaşam tarzı ayrıca sigara içmek, aşırı alkol kullanımı, kanserojenlerle temas ve üreme organlarının aşırı sıcağa maruz kalması gibi kısırlığa da katkıda bulunabilir. 

Bazı durumlarda erkek kısırlığı yaşam tarzı değişikliği, ilaç tedavisi ve / veya cerrahi ile tedavi edilebilir. Diğer hastalar eşleriyle başarılı bir hamilelik sağlamak için IUI veya IVF gibi yardımcı üreme teknolojilerine tabi tutulmalıdır. Azospermili erkek hastalarda (sperm yok), donör sperm genellikle hamileliği sağlamak için kullanılır. 

Bu makale 9 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ertan Cevizci

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ertan Cevizci, 1959’da Ankara’da doğmuştur.Lise eğitimini Aydınlıkevler Lisesi’nde tamamlamıştır.Lisans eğitimini ise Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde üstün başarı göstererek birincilikle bitirmiştir. İhtisasını ise İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlamış ve İç hastalıkları uzmanı olmuştur.  Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen çok sayıda kongrede konuşmacı olarak yer almıştır. Tıp Fakültesinden mezuniyetinden sonra çeşitli Devlet ve Özel sağlık kurumlarında doktor olarak çalışmıştır. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzun yıllar çalışan İç hastalıkları Uzmanı Dr. Ertan Cevizci olarak görev almış, yurtiçi ve yurtdışında birçok araştırma, konferans ve seminerlerde konuşmacı ve katılımcı olarak bulundu. Bunlardan bazıları: Ulusal Diyabet Kongresi (2000 ...

Etiketler
İnfertilite oranı
Uzm. Dr. Ertan Cevizci
Uzm. Dr. Ertan Cevizci
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube