Erkek sağlığı - infertilite - kısırlık sıkça sorulan sorular

Erkek sağlığı - infertilite - kısırlık sıkça sorulan sorular

Sıkça Sorulan Sorular

1-Varikosel nedir?
Varikosel,testislerdeki kanı boşaltan toplardamarların çeşitli nedenlerle genişleyerek varisleşmesidir.
 
2- Varikosel nasıl tespit edilir?
Varikosel yumurtadan bacağa yayılan ağrı ve sıcak ortamda torbada belirginleşen kıvrımlı damar yapısı ile fark edilebilir.Kısırlık tedavisi için yapılan tekikler esnasında el muayenesi ile de saptanabilir.Varikoselin görülme sıklığı 20-30 yaş grubunda en fazladır.
 
3-Varikosel hastalığı nelere yol açar?
Varikosel tek başına bir sağlık sorunu oluşturmaz. Sperm hücrelerini etkileyerek kısırlık sebebi olması ve bazen de ağrıya neden olması nedeni ile tedavi edilmesi gerekir. Ağrı sorunu olmayan ve kısırlığın neden oluşturmadığı kişilerde varikosel tedavisine gerek yoktur .
 
4-Varikosel nasıl tedavi edilir?
Varikosel tanısı konulan kişiye kısırlık sorunu için öncelikle mikrocerrahi varikosel ameliyatı önerilmelidir.Varikosel olan kişilere ilk olarak ilaç tedavisi ya da tüp bebek önerilmemelidir çünkü ameliyat sonrası spermiyogram değerlerinde istatistiki olarak %80 e varan düzelmeler sağlanmıştır.Ve bunun sonrasında çiftler başka bir tedavi yöntemine gerek kalmadan normal yolla çocuk sahibi olabilirler.
 
5-Azosperm nedir?
Erkekte hiç sperm bulunmamasına verilen Latince isimdir.
 
6-Olması gereken sperm sayısı kaçtır?
Sperm sayısı 1 hacimde 15 milyon ve üstü olması beklenir.
 
7-Azospermi nedenleri nelerdir?
Pretestiküler(testis öncesi)nedenler: Sperm üretimi ile ilgili hormonal bozuklar.
Testiküler(testisler ile ilgili) nedenler: Doğuştan bozukluklar,geçirilmiş enfeksiyonlar,
testislerle ilgili geçirilmiş ameliyatlar, testislerin tümörleri,testis travmaları vb.
Postestiküler(testis sonrası)nedenler: Kanalların fonksiyon bozuklukları veya tıkanıklıkları.
Sperm üretimi olan erkeğin üretilen spermlerinin meniye karışamaması.
 
8-Sadece spermiyogram testini görmek kısırlık tanısı koymak için yeterli midir?
Sadece spermiyogram testinizi okuyarak karar vermek yanlıştır. Tıbbi çalışmalarda, kısırlık
kararı sadece sperm testini okuyarak verilen hastaların ancak %17 sinde doğru tanı
konduğu görülmüştür. Testis muayenesi olmadan 100 hastanın 83'ünde doktor yanlış bilgi
vermiş olur. Testisi etkileyen pek çok hastalık vardır. Ancak testis muayenesi ile anlaşılır.

9-Yapılan sperm sonucunda hiç sperm olmaması durumunda ne gibi tedavi yolları izlenir?
Verilen sperm örneğinde hiç sperm olmaması durumunda ve bunun nedeni olarak da tıkanıklık saptanmadıysa yani sperm üretim azlığı söz konusuysa o zaman testislerden
(erkeğin yumurtalıklarından) elde edilecek spermler ile (PESA/TESA/TESE/MESA/ mikroTESE ameliyatları) tüp bebek tedavisi yapılması gereklidir.
 
10-Nedeni belirsiz erkek kısırlığında ne gibi tedavi yolları izlenir?
Nedeni belli olmayan yani açıklanamayan infertilitede de yine belli bir oranda sperm varsa aşılama eğer yoksa tüp bebek yani mikroenjeksiyon yöntemi uygulanır.
 
11-Cerrahi yolla sperm elde etme ameliyatları nasıl uygulanır ve ne kadar sürer?
Lokal anestezi uygulanır,bazı durumlarda genel anestezi de tercih edilebilir.Ameliyat yaklaşık on dakika ile iki saat arasında değişir.
 
12-Cerrahi yolla sperm elde etme ameliyatları nerelerde yapılabilir?
Tüp bebek merkezi ya da androloji labaratuarı bulunan merkezlerde yapılır ve alınan örnekler aynı anda laboratuarda incelenerek sperm bulunup bulunmadığı görülür.

13-Spermler uzun süre saklanabilir mi?
Spermler uygun koşullarda uzun süre dondurularak saklanabilir. Ameliyat ile bulunan spermlerinin dondurma-çözme işlemi sonrası canlılık oranları düşebilir ancak bu spermlerin kullanımıyla elde edilen gebelik oranları gününde ameliyat ile elde edilen spermlerin kullanılması ile aynıdır, dondurarak saklama güvenle uygulanabilir.
 
13-TESA hangi hastalara uygulanır?
TESA işleminde testislerin içinde bulunduğu kese açılmadan ciltten batırılan bir iğne ile testislere girerek testis dokusundan örnek alınmasıdır. Bu yöntemle sperm elde edilemezse TESE yöntemine geçilir. Tıkanıklık nedenli azospermi olup, tıkanıklıkların düzeltilmediği vakalarda tüp bebek uygulaması yapılacaksa, testisten sperm almak için yeterli olabilecek lakal anestezi ile yapılan basit bir işlemdir.

14-TESE ameliyatı nasıl yapılır?
TESE yönteminde testislerin içerisinde bulunduğu kese ve her bir testisi çevreleyen kılıf küçük bir kesi ile açılır. Testis dokusundan küçük parçalar alınır. Kesilen bölümler dikilerek işleme son verilir. Testis biopsi işlemininin androloji labaratuarında sperm aramak üzere yapılan şeklidir. Genel veya lokal anestesi altında yapılır. Ameliyat günü taburcu olur.

15-MİKRO TESE ameliyatı nasıl yapılır?
Mikro TESE işlemi mikroskop altında yapılan TESE işlemine verilen addır. Özellikle sperm yokluğu durumunda halen son ameliyat tekniğidir. Mikrocerrahi yöntemlerle erkek kısırlık tedavileri eğitimli uzmanlar tarafından yapılır. Anestezi gerekir.
Tese işlemindeki gibi testis etrafındaki kılıflar açılır. Testis dokusu mikroskop ile incelenerek geniş görülen kısımlardan örnekler alınır. Böylece daha az örnekleme ile tüm testis dokusu ve sağlıklı sperm aranmış olur. Kesilen bölümler dikilerek işleme son verilir. Bu yöntemin testis dokusuna daha az zarar verdiğini bilinmektedir.

Op.Dr.Abdullah Arman Özdemir



 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Abdullah Arman Özdemir

 Op.Dr.Abdullah Arman Özdemir, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2001 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Weill Cornell Tıp Fakültesi  tamamlayarak 2007 yılında Üroloji uzmanı olmuştur. 

Mesleki çalışmalarına Brüksel Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi'nde devam etmektedir.

Türk Tabipleri Birligi- Istanbul Tabip Odası,Türk Androloji Derneği,Türk Uroloji Dernegi,Urojinekoloji derneği üyesidir.

 

Etiketler
Spermiyogram
Op. Dr. Abdullah Arman Özdemir
Op. Dr. Abdullah Arman Özdemir
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube