Elektronik sigaralar zararsız mıdır?

Sigara, akciğerler ve kalp başta olmak üzere  vücudunuzdaki hemen hemen her organa zarar verir. Kalp hastalığından ölümlerin yaklaşık üçte biri sigara ve pasif içicilikten kaynaklanmaktadır. Sigarayı bırakmak sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Son yıllarda klasik sigaralardan farklı olarak elektronik sigaralar ve  likit  nikotin içeren sigaralar yaygınlaşmaya başladı. İnsanlar geleneksel sigaralardan hiç sigara içmemeye geçişi kolaylaştırmanın bir yolu olarak elektronik sigaralara kullanımına  yönelmeye başladılar .

Elektronik sigaralar zararsız mıdır?

Elektronik sigaralar zararsız mıdır???

Sigara, akciğerler ve kalp başta olmak üzere  vücudunuzdaki hemen hemen her organa zarar verir. Kalp hastalığından ölümlerin yaklaşık üçte biri sigara ve pasif içicilikten kaynaklanmaktadır. Sigarayı bırakmak sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.

Son yıllarda klasik sigaralardan farklı olarak elektronik sigaralar ve  likit  nikotin içeren sigaralar yaygınlaşmaya başladı. İnsanlar geleneksel sigaralardan hiç sigara içmemeye geçişi kolaylaştırmanın bir yolu olarak elektronik sigaralara kullanımına  yönelmeye başladılar . 

Peki elektronik sigara içmek, sigara kullanmaktan daha mı iyi?

E-sigaralar, sigarayı tamamen bırakmanıza yardımcı olabilir mi?

1: Elektronik sigaralar da akciğerlerimiz  için zararlıdır ve asla güvenli değildir. 

E-sigaralar, içindeki  solunan gazı oluşturmak için nikotini, birtakım aromatik  tatlandırıcıları ve diğer kimyasalları ısıtır ve bizi birçok toksik kimyasala maruz bırakır.

ABD’ de,Şubat 2020’de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), e-sigarakullanımıyla ilişkili 2.807 akciğer hasarı vakası ve buna bağlı  68 ölüm olduğunu bildirmiştir. 

CDC, E vitamini asetatını,e-sigara ile ilişkili akciğer hasarına neden olan endişe verici bir kimyasal olarak tanımlamıştır. Vitamin E asetatı,  tetrahidrokanabinol (THC) içeren elektronik sigaralarda bir koyulaştırıcı maddedir.

THC içeren e-sigara veya vaping ürünleri kullanmayın.

Bir vaping cihazı edinmek için arkadaşlar, internet gibi resmi olmayan kaynakları kullanmaktan kaçının. Ne yazık ki ülkemizde google dan aratarak, instagram ve diğer sosyal medya satışları ile  bu ürünlere ulaşmak mümkün

Bir vaping cihazına  üretici tarafından önerilmeyen ek  herhangi bir maddeyi değiştirmeyin veya eklemeyin.

E-sigara, Likit sigara, vape içerikleri üzerine yapılan araştırmada, bu ürünlerde de binlerce kimyasal içerik ortaya koyuyor. Tespit edebildikler arasında kafein, e-sigaralarda daha önce hiç bulunmayan kimyasallar, bir pestisit madde var.

Araştırmalar, bu ürünlerin kalp ve akciğerler sağlığı için kötü olduğunu gösteriyor.  E sigara kullanımı ilekendinizi, tanınlanmış ve henüz tanımlanmamış ve muhtemelen güvenli olmayan her türlü kimyasala maruz bırakıyorsunuz

Elektronik sigaralarda, geleneksel sigaralar kadar bağımlılık yapar.

 e-sigaralar da eroin bağımlılığı şiddetinde bağımlılık yapabilecek oranda  nikotin içerir. Hatta e-sigara kullanımı ile , yanıcı bir tütün ürününden alacağından daha fazla nikotin alınabilir. Daha yüksek konsantrasyonda nikotin içeren ekstra güçlü kartuşlar satın alarak veya e-sigaranın voltajını yükselterek daha yoğun miktarda nikotin almak mümkün oluyor .

 Elektronik sigaralar,  sigara bırakma aracı değildir.

E-sigaralar, sigarayı bırakmanıza yardımcı olacak bir ürün olarak tanıtılsalar da, sigarayı bırakma cihazları olarak FDA (Gıda ve İlaç İdaresi)  onayını almadı. Yakın zamanda yapılan bir araştırmada, nikotin alışkanlığından kurtulmak için e-sigara kullanmayı seçen çoğu kişinin geleneksel sigara ve e-sigara kullanmaya devam ettiğini bulunmuştur.

Gençler arasında e-sigaralar, özellikle tek kullanımlık olanlar daha popüler hale geldi.  Bu yolla genç  nesil  nikotin ile daha erken tanışıyor ve  nikotin bağımlısı oluyor.

 

Bu makale 6 Aralık 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Beril Bahadır Erdoğan

Uzman Dr.Beril Bahadır Erdoğan, 1974, Kuyucak/Aydın doğumludur. 1997 yılında Uludağ üniversitesi tıp fakültesinden mezun olmuştur. 1998-2003 yılları arasında aynı üniversitede Göğüs hastalıları ve. Tüberküloz Anabilim Dalında uzmanlık eğitimini tamamladı. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2003-2005 yıllarında UÜTF Göğüs Hastalıkları kliniğinde uzman hekim olarak çalışmaya devam etti. Bu süreçte, genel klinik çalışmaları dışında özellikle alerji, akciğer parankim hastalıkları alanında ve bronkoskopi labartuvarında çalıştı. Uyku labartuvarında pratik eğitim aldı. . Şubat 2006 tarihinden itibaren Eylül 2022 ‘e kadar Acıbadem Sağlık Grubu Bursa Hastanesinde tek Göğüs hastalıkları uzmanı olarak çalıştı. Bu süreçte: bronkoskopi (bronkoalveolar lavaj), solunum fonksiyon labaratuvarı ( spirometri, dlco, mip,mep) , uyku labaratuvarında çalışmış, Alerjik ...

Etiketler
elektronik sigaranın zararları
Uzm. Dr. Beril Bahadır Erdoğan
Uzm. Dr. Beril Bahadır Erdoğan
Bursa - Göğüs Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube