Ekşi mayalı ekmek yemek için 10 neden !

Ekşi mayalı ekmek yemek için 10 neden !

Hemen hemen herkesin ekmek çeşitlerine bir yakınlığı vardır. Çoğumuzun televizyondan duyduğu ve kafamızı karıştıran sorular var. Ekmek yemeli miyiz? Yersek hangi ekmeği tercih etmeliyiz? Ekmek düşüncesi insanları iki tarafa ayırmış dahi olsa ekmeğin tarihi Adem babamıza dayanır ve bizimde ekmekle olan çocukluğumuza dayanan sıkı bir bağımız var. Ekmek doğası gereği bakterilerin kendine özgü benzersiz yapısıyla ve içerdiği saf maya, tam buğday unu  ve işçiliği ile eski bir sanattır… Peki biz ticari ekmek yerine neden Ekşi Mayalı Tam Buğday Ekmeği tercih ediyoruz?

İŞTE 10 NEDEN !

1. Ekşi Maya, genellikle daha düşük glisemik indekse (kan şekerini yükseltme hızı) sahip olduğu için diğer ekmeklere göre anlamlı ve bir o kadar belirgin bir şekilde kan şekerini yükseltmeyerek açlık hissini önler. Bu nedenle kan şekeri ve insülin düzeylerini normal düzeylerde tutarak, insülin direnci ve şeker hastalığını önlemeye yardımcıdır.

2. Ekşi Mayalı Ekmek, diğer ekmeklere oranla daha yüksek Lactobacillus bakteri içerir.  Daha yüksek Lactobacillus daha az fitik asit demektir.  Ve bu ne anlama geliyor?  Daha çok mineral emilimi artar (özellikle demir ve kalsiyum eksiği yaşayanlar için) ve hazmı kolaylaştırır!

3. Tahıllarda nişastanın ön sindirimi için çalışan ekşi maya bakterileri kolay sindirim sağlar. 

4. Ekşi Mayalı Ekmek hazırlığı (ıslatma, durulama, vs) daha uzundur ve glüten proteinleri amino asitlerine ayrılırlar. Böylece, gluten duyarlılığı olanlar için, daha kolay ve daha keyifli sindirim sağlar.

5. Küf gelişimini engelleyen asetik asit, ekşi mayalı ekmek yapımında kendiliğinden üretilir…Yani, maya, doğal olarak kendini korur. Diğer ticari ekmeklere ise bugün tüm dünyada bozulmamaları için gıda kaynaklı koruyucu madde katılmaktadır. Bu da bağırsaklarımız da toksik madde bırakmaktadır.

6. Ekmekte fermantasyon(mayalanma) süreci, bağırsaktaki yararlı bakteri içeriğini arttırır. Sağlıklı bağırsak bakterileri = Mutlu, Sağlıklı Vücut demektir.

7. Ayrıca, bu bakteriler, bağırsakta maya yoğunluğunu kontrol ederek maya üremesine ve enfeksiyon oluşma olasılığını da azaltır.

8. Maya bütünlüğü bu besin açısından bir dizi iyilik içerir. Ekşi Mayanın içerdiği vitaminler, B1-B6, B12, folat, niasin, riboflavin, E vitamini; Mineraller ise, selenyum, demir, manganez, kalsiyum, magnezyum, fosfor, çinko ve potasyumdur. Ayrıca benzersiz dengeli protein ve yağ asitleri içerir. Örneğin 1 dilim(25gr)  beyaz ekmek de 12-15 gr karbonhidrat ve 2 gr protein varken, 1 dilim(25gr) ekşi mayalı tam buğday ekmeğinde 13gr karbonhidrat ve 3 gr protein mevcuttur. Tabi ki bu değerlerin hepsini ticari olarak üretilen ekmeklerde bulamayabilirsiniz.

9.  Ekşi maya, su ve tam tahıl unundan yapılan Ekşi Mayalı Ekmek, ekmeğin en eski ve en özgün biçimidir.  Gerçekten doğa ile uyum içinde hazırlanmış eski bir sanattır.  Diğer ekmeklerin aksine tamamen doğaldır.

10. Hindiba, sarımsak, soğan, pırasa, muz, buğday, arpa ve çavdarda yer alan inülin ve oligosakaritler bağırsaklarımızdaki ekşi maya bakterilerinin yakıtları için mükemmel birer (prebiyotikler) kaynaktır.

Dyt. Reyhan ERİŞEN

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Reyhan Erişen

Dyt. Reyhan ERİŞEN Bir Gurme Kenti olan Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden 2015 yılında 4.sırada mezun olarak Diyetisyen unvanını almıştır. Lisans eğitimini ‘’ Kanser ve Malnütrisyon Semineri’’ , ‘’Besin Güvenliği ve HACCP Semineri’’ ve ‘’Türkiye ve Kıbrıs’ta Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde Okuyan Öğrencilerin Akademik Hizmetlere İlişkin Beklenti, Memnuniyet Düzeyleri ve Genel Beslenme Durumları’’  tezini tamamlayarak, bölümün ilk tezini Prof. Dr. Gülden KÖKSAL ile yazmıştır. Ayrıca üniversitenin ilk mezunlarındandır.   Eğitimi Boyunca Görev Aldığı Yerler: •Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji ve Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gönüllü olarak 2 hafta süre ile Diyet Polikliniği •Çankırı Halk Sağlığı İl Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar 1 ay süre ile Obezite/ Diyabe ...

Etiketler
Ekmek çeşidi
Dyt. Reyhan Erişen
Dyt. Reyhan Erişen
Çankırı - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube