Dr. jean sterne (1909-1997 ) & metformin hikayesi

Dr. jean sterne (1909-1997 ) & metformin hikayesi

        19. yüzyılda yaşayan ömrünü savaşlarda ve laboratuvarda harcayan Fransız asıllı hekim, Paris'te tıp eğitimini tamamladıktan sonra Hôpital de la Pitié üniversite hastanesinde Dr. Francis Rathery  ile çalışmalar yaparak  diyabet konusunda deneyimler kazandı. Dr. Jean Sterne  Bulaşıcı hastalıklar, Kardiyoloji, Psikiyatri ve Nöroloji alanlarında uzmanlaştı. 

        İkinci dünya savaşı sırasında bir taburun doktoruydu; esir alındı, müzisyen olarak çalıştığı Fas'a kaçtı ve daha sonra Fransa'nın  büyük şehirlerinden biri olan Toulouse'un kurtuluşuna yardım etmek için Fransa'ya geri döndü. 1956'da, tekrardan Fas'a döndüğünde çalışmalarını sürdürdüğü  ilaç ünitesini Kazablanka'daki bir hastaneye taşıdıktan  sonra, Paris Suresnes'teki  Aron Laboratuarları'nda görev aldı. Burada Dr. Denise Duval ile guanidin türevlerini araştırdı.  Dr. Jean Sterne bugün tüm dünyada kabul görmüş metformin ilacının insanlığa sunulması anlamında çalışmalar başlatan ilk hekimlerden biridir. 

       Metformin, 1918'de kan şekerini düşürdüğü bilimsel olarak gösterilen guanidin açısından zengin olduğu bilinen  Galega officinalis  adlı geleneksel bir bitkisel ilaçtan türetilmiştir. Galega oficinalis Avrupa'da Keçinin rue, Fransız leylak, İtalyan fitch, İspanyol korunga veya profesör otu olarak  bilinir.  Bu bitki Ortaçağ Avrupa'sında geleneksel bir ilaç olarak kullanılırdı. O dönemlerde ateş ve salgın hastalıklar, solucan tedavisi ve epilepsi tedavisinde etkili olduğu düşünülerek  yüzlerce yıl kullanıldı. Metforminin insülin direncine karşı koyması, kilo artışını engellemesi  hatta bazı hastalarda kiloyu azaltması nedeniyle hekimlerin ilgisini çekmiştir.


        Metformin  günümüzde yapılan laboratuvar incelemeleri sonucunda glikozun karaciğerden salımını azalttığı, kas ve karaciğere glikozun alımını attırdığı, karaciğerde glikoz oluşumunu engelleği ve bunların sonucunda insülin direncini anlamlı bir şekilde düzelttiği tespit edilmiştir.
        Metformin, 1772 yılından  DSÖ tarafından 2011 de temel ilaçlar listesine alınana kadar yaklaşık 240 yılda ilaç olmayı doktorların çabaları ile anca  başara bilmiştir.  17. ve 18. yüz yıllardan  günümüze dek kullanılan Galega oficinalis geçen 200 yılda laktik asidoz yaptığı gerekçesi ile iki kez   yasaklanmış ama sonuçta tekrardan kan şekerini etkili bir düşürdüğü tescillenmiştir. 


          Aynen  COVİD-19  salgınında olduğu gibi ikinci dünya savaşından sonra  ciddi ölümcül influenza ve sıtma salgınları nedeniyle  yapılan ilaç çalışmaları sırasında metformin anti-infuenza etkisinin yanında kan şekerini de düşürdüğü görülmüş ve  1949 yılında  Filipinler'de influenza tedavisi için kullanılırken hastalar üzerinde de bu etkisi teyit edilmiştir.
         Metformin son 50 yılda yapılan sayısız çalışma sayesinde ilaç  etkinliğini iyice perçimlemiş ve 1998 yılında ingiltere'de yapılan geniş çaplı UKPDS çalışmasında da kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölümlerde ciddi azalmaya neden olduğu tespit edilmiş ve hekimlerin güvenini kazanmıştır.


        Metformin bugün tüm dünyada en sık reçete edilen ilk on ilaçtan biridir. Tip 2 Diyabet tanısı almış her bireyde ilk tedavi seçeneği olarak raporlanmıştır. Hali hazırda insülinden sonra kan şekerini anlamlı bir düzeyde düşüren en iyi  ilaçtır.
        Bugün dünyada metformin kadar üzerinde bilimsel çalışma yapılamayan  fitoterapi düzeyinde halen kullanılmaya devam eden bir çok yöresel bitkisel ürün  bulunmaktadır. Bunların bir kısmının önündeki engeller çeşitli olarak sıralanabilir. Metformin gibi uzun süre çalışmaların yapıldığı bir bitki de bile ilaç olabilme serüveni 200 yılda anca tamamlanmıştır.


       1996  yılında 87 yaşında iken son  röportajında Dr. Jean Sterne, ''Hayatıma geri döndüğümde, kesinlikle dünyada bir amaca hizmet ettiğimi söyleyebilirim'' demiştir. Covid 19 salgını nedeniyle bilimsel araştırmaların aşı ve ilaç çalışmalarının önem kazandığı günümüzde ömrünü insan sağlığına adamış hekimleri ihtiyaç halinde değil her daim hatırlamalıyız.


       Her gün onlarca diyabet hastasını  polikliniklerde takip eden ve metforminin olumlu etkisini hastalar üzerinde gören biz hekimler buna şahidiz ve kendisini şükranla yad ediyoruz. 

Bu makale 13 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mustafa İkizek

Ege Üniversitesi’nden mezun İç Hastalıkları Uzmanı olan hekim 18 yıllık mesleki tecrübeye sahiptir. Kronik hastalıkların tedavisinde güncel tıp anlayışının yetersiz kaldığına inandığından İntegratif Tıp uygulamalarına ilgi duymuştur. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin integratif tıp uygulamaları ile ilgili eğitimlerine katılarak Fitoterapi Ozon Hiridoterapi Kupa ve Nöral Terapi eğitimlerini başarıyla tamamlamıştır. Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanılan Biyorezonans eğitimlerini de alarak kronik hastalıkların tedavisine uyarlamıştır. Tüm dünyada kabul görmüş tamamlayıcı tedavi yöntemlerini güncel tıp uygulamaları ile harmanlayarak hastalarına yardımcı olmaya çalışmaktadır. Çeşitli dergilerde yayınlamış makaleleri olan hekimin bütünleyici tıp uygulamaları ile ilgili çalışmaları da sürmektedir. Romatizma ve diy ...

Etiketler
Şeker hastalığı nedenleri
Uzm. Dr. Mustafa İkizek
Uzm. Dr. Mustafa İkizek
Ankara - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube