Dövme silme (pastelle lazer)

Dövme silme (pastelle lazer)

Büyük istek ve özenle yaptırılan  dövmeler, zaman içerisinde sosyal ve diğer sebeplerle silinmesi istenebilmektedir. Dövmeler çok çeşitli şekillerde ve renklerde yapılabildiği gibi çok çeşitli derinliklere de yapılabilmektedir.

Dövme silmede en önemli parametreler, renk ve derinliktir. Koyu renkler çok iyi şekillerde tedavi edilebilmektedir.

Lazer ile dövme silme uygulaması hekim muayenesi ile başlar; muayenede dövmenin yapısı, kullanılan boya, yapılış zamanı, yapılış tekniği değerlendirilir.
Lazer ile dövme silme uygulamalarında dövmenin profesyonelce yapılmış olması, tek renk ve çizgiler ile yapılmış olması, birim alanda daha az boya kullanılmış olması, doğal boya maddelerinin kullanılması dövme silme uygulamasında lazer kullanımı başarısı açısından avantajdır.
 Lazer ile Dövme Silme Uygulamasında kullanılan lazerler FDA onayına sahip sistemlerdir.

Bilimsel çalışmalar Q switch özelliğine sahip lazerlerin dövme tedavisinde daha etkin olduğunu göstermektedir.

Lazerle Dövme Silme İşlemi Nasıl Gerçekleşir?

Lazerler kısa atımlı yoğunlaştırılmış ve belli bir bölgeye dağılmadan konsantre olan ışık enerjisi üretirler. Bu ışık derinin üst tabakalarına zarar vermeden geçer ve seçici olarak dövmeyi oluşturan pigmentler tarafından absorbe edilirler. Lazer enerjisi dövme pigmentlerinin küçük parçacıklara bölünmesini sağlar. Bu küçük parçacıklar daha sonra vücudun immün (savunma) sistemi tarafından yok edilirler. Lazerle dövme silme işleminde kullanılan cihazlar dövme pigmentleri tarafından en iyi emilecek dalga boyunda ışınlar üretirler. Bu ışınlar sadece pigment tarafından tutulmakta dövme çevresinde bulunan normal dokuları etkilememektedir.

Her dövmenin kendine özgü olması sebebiyle, silme teknikleri de her bir vakaya özel planlanmalıdır. Profesyonel yapılmış dövmeler genelde derinin alt tabakalarında ve aynı derinliktedir. Dolayısıyla lazerle dövme silme işlemi de tüm dövme üzerinde genellikle homojen sonuç vermektedir.

Amatör dövmeler ise usta bir el tarafından yapılmadığı için pigment farklı farklı derinliklere verilebilmektedir. Bu durumda aşırı derine verilmiş pigmentlerin temizlenmesi zorlaşmaktadır. Yeni bir takım mürekkepler ve pastel renklerin kullanıldığı profesyonel dövmeler oldukça dirençli olmaktadır.

ESTENİK’TE DÖVME SİLME

Dövme silme işlemi tedavisi kliniğimizde Türkiye’deki en yüksek güce sahip Pastelle Q Switched ND Yag Lazer ile yapılmaktadır. Pastelle Lazer bu alanda etkinliği kanıtlanmış olup, 3,5 joule maximum gücü ile yüksek enerji ve hızı birlikte sunar.

Pastelle Lazer Nasıl Çalışıyor?

Q anahtarlı lazerler belirli bir dalga boyunda lazer ışığını, çok kısa zaman aralığında (saniyenin milyarda biri kadar) üretip deriye aktarma kapasitesine sahip yüksek teknolojik cihazlardır. Deriye ulaşıp dövmeyi oluşturan boya partiküllerine aktarılan enerji bu partiküllerin parçalanarak ufalanmalarına sebep olur. Vücuttaki akyuvarlar bu boya kırıntılarını bölgeden uzaklaştırarak her seansta dövmenin renginin belirli oranlarda açılmasına sebep olurlar.

İyileşme Süresi ve Uygulama Seansı

İşlem sonrasında uygulama alanında ortaya çıkan kızarıklık ve ödem, birkaç gün içerisinde gerileyerek yavaş yavaş iyileşmeye başlar.

Bu dönemde kremlerin uygun biçimde kullanılması gerekmektedir.

İyileşme  bittikten sonra güneş koruyucu kullanılmalıdır.

Seans aralığı 6-8 hafta arasıdır.

Dövme Silme Uygulaması Ağrılı Bir Tedavi midir?

Lazerle dövme silme uygulaması; genel anestezi gerektirmeyen bir işlemdir. Sadece işlem bölgesine lokal anestezik kremler ya da lokal anestezi uygulanarak tedaviye başlanabilir.

Dövme Silme Tedavisi İçin Uygun muyum? Bunu Nasıl Öğrenirim?

Dövme silme uygulaması herkese yapılabilir.

Bir yıldan daha önce yaptırılmış dövmelere lazer tedavisi önerilmez. Tedavi halinde başarı oranı düşüktür.

Tedaviden Ne Beklemeliyim?

Tedavi başarısı dövmenin yapıldığı bölgeye dövmenin kalitesi ve derinliğine  göre değişebilmektedir. Bazı dövme renklerinde başarı oldukça yüksekken  bazılarında daha düşüktür. Bu konuda merkezimizde yapacak olduğunuz görüşmede ilgili uzmanımız size bu konuda gereken tüm bilgileri verecek ve tedaviniz bu doğrultuda başlayacaktır.

Seans süresini dövmenin profesyonel ya da amatör kişiler tarafından yapılması, kullanılan boya, aynı dövme üzerine tekrar uygulama yapılmasına göre değişiklik gösterir.

Lazerle Dövme Silme Sonrası İz Kalır Mı?

Özellikle iz kalmaya eğilimli bölgeler olan göğüs, üst kol ve ayak bileğinde dahi bu olasılık %5’den düşüktür. Bu konuda işlem için kullanılan cihazın kalitesi ve lazer dozunun doğru ayarlanması da önem taşır.

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Zühtü Demir

Doç. Dr. Zühtü DEMİR, 01 Ocak 1964 tarihinde Antalya - Elmalı'da doğmuştur. Lise öğrenimini Antalya Lisesi'nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1987 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ihtisasını ise 1996 yılında tamamlamıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında Ankara Onep Estetik ve Plastik Cerrahi Kliniği'nde mesleki çalışmalarına başlamış olan Doç. Dr. Zühtü DEMİR, 2001-2002 yılları arasında, bilgi ve deneyimini artırmak amacıyla Amerika Birleşik Devletleri New York'ta, sırasıyla Mount Sinai Medical Center, New York University School of Medicine ve Montefiore Medical Center Albert Einstein Collage of Medicine Plastic Surgery Departman'larında çalışmalarda bulunmuştur. 2009 yılında Estetik Plastistik ve Rekonstrüktif Cerrahi ...

Etiketler
Lazerle dövme silme sonrası iz kalır mı?
Doç. Dr. Zühtü Demir
Doç. Dr. Zühtü Demir
Ankara - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube