Diş ve dişetlerindeki problemler hastalıkların habercisi mi

Diş ve dişetlerindeki problemler hastalıkların habercisi mi

Günlük hayatımızda çoğumuz ağız ve dişlerimizin gördüğü görevlerin hatta onların varlığının bile farkına varmayız. Günlük hayatta, ağrı sızı veya  herhangi bir sorun olmadığı sürece, tüm organlarda olduğu gibi, ağız ve dişlerin de gördüğü görevler hatta onların varlığı bile fark edilmez.

Ağzın en bilinen rolü, sindirim sisteminin giriş noktası olması ve sindirim sürecini başlatmak için tasarlanmış olmasıdır. Dişler besinleri ısırmak, koparmak, öğütmek için, dil ağzın içinde besinleri çevirmek ve tat almak için, tükürük ise yutmaya yardım etmek ve yiyeceklerin sindirimini başlatmak içindir. Pek çok kişi ağzın ve dişlerin görevi sadece bu görevlerinin farkındadır.  

Dünya Sağlık Örgütü’nün genişlettiği tanıma göre sağlık, sadece hastalık olmaması değil; fiziksel, zihinsel ve sosyal tam bir iyilik halidir. İyilik hali içine ağız sağlığı da girmektedir. Bununla birlikte dünyanın en yaygın enfeksiyon hastalıklarının diş çürüğü ve periodontal hastalık­ olduğu görülmektedir.

Vücuttaki her semptom bir sinyaldir ve vücutta bir şeylerin yanlış gittiğine dairbir uyarıdır. Vücut eğrelti otu gibidir. Yani en küçük parça bile bütünün aynısıdır. Bu yüzden ağzımız, dişlerimiz, dilimiz vücudun bütününün aynısıdır ve bütün organların yansımasına sahiptir. Böylece ağız vücut sağlığının bir göstergesidir.

Hipokrat’ın dediği gibi AĞIZ SAĞLIĞIN AYNASIDIR.

Örneğin ağzınızın hiç bir bölgesinde dişeti hastalığı olmadığı halde sadece ön dişlerinizden bir veya bir kaç tanesinde sebepsiz ve tekrarlayan bir diş eti çekilmesi varsa idrar yollarında veya genital organlarda bir sorun var demektir. Ya da aynı problem sadece üst büyük azılarınızda varsa mide, pankreas veya tiroidinizde bir sorun olabilir.

Dişlerdeki her türlü sorun da vücutta bir başka soruna neden olur. Örneğin bir gömük yirmi yaş dişi kalp problemine neden olabilirken, kistli bir köpek dişi dizde ağrıya neden olabilir. Bütün bu bağlantılar hem dişlerin vücuttaki bütün sinirlerle bağlantısı olmasından hem de bakterilerin vücuttaki her bölgeye kolayca ulaşabilmesindendir.

Eğer arabanızın göstergelerinde motor lambası devamlı yanıyorsa bunu önemsemeden geçer misiniz? Tabiİ ki hayır değil mi? Hemen tamirciye gider  ve sorunu düzelttirirsiniz. Aksi taktirde bir gün yolda kalırsınız. Aynı şekilde vücuttaki her sorun ağızda bir sinyal verir. O zaman neden dişlerdeki sorunları tedavi ettirmeyi erteliyoruz. Erken teşhis can kurtarır.

Dt. Tijen Secerli Dürer

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Tijen Secerli Dürer

Dt. Tijen SECERLİ DÜRER, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1988 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 

1991 yılından beri özel muayenehanecilik yapmakta olan Dt. Tijen SECERLİ DÜRER, 1995 yılından beri akupunktur, hipnoz ve nöralterapi yöntemlerini diş hekimliğinde kullanmaktadır. Bununla birlikte Ticaret Üniversitesi Uygulamalı Psikoloji programını da bitirmiş olup hastalarının diş hekimi fobisini yenmelerine de yardımcı olmaktadır. 

Dt. Tijen SECERLİ DÜRER, başarılı çalışmalarına İsanbul - Sarıyer'de bulunan özel polikliniğinde ve Beşiktaş'ta hizmet veren Group Dent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Diş
Dt. Tijen Secerli Dürer
Dt. Tijen Secerli Dürer
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube