Diş eti sağlığı nasıl korunur?

Diş eti sağlığı nasıl korunur?

Dişlerin çevresini saran, dişlerin çene içerisinde tutunmasını sağlayan ve çene kemiğinin örten çevre dokuların sağlığı ve bakımı en az dişler kadar önemlidir. Bu dokuların hastalığı  genellikle bütün ağıza yayılan yaygın sorunlara sebep olabilir.

Diş eti hastalıkları bulunduğu aşamaya göre pek çok belirtiyle kendini belli eder. Kendiliğinden ya da fırçalama sırasında oluşan dişeti kanamaları, diş etlerinde çekilme ve şişlik, renk değişikliği, ağız kokusu, kötü tat hissi, ilerleyen durumlarda dişlerin sallanması ve birbirinden ayrılması, kaşınma hissi ve kurcalama isteği başlıca belirtilerdir. Bunların bir tanesinin bile varlığı mutlaka diş hekimine başvurmayı gerektirir. Başlangıç aşamasında çözüm bulmak her zaman çok daha kolaydır.

Diş eti hastalıklarının tedavisi hekimle birlikte hastanın da sürece katılımını gerektirir. Gerek dişeti sağlığını korumak gerekse tedavi sürecinde tedavinin  başarısına katkıda bulunmak için kişinin bilinçli ve düzenli bir çabası gerekir.

Diş eti sağlığını korumanın en temel şartı doğru günlük ağız bakımıdır. Diş eti hastalıkların en yaygın ve başlıca sebebi yetersiz ağız hijyenidir. Pek çok insan dişlerimi her gün fırçalıyorum ama yine de diş ve dişeti sorunum oluyor der.  Ancak doğru ve etkin olmayan fırçalama ağız hijyeni sağlamaya yetmez. Ayrıca ağız bakımının en az iki kez doğru fırçalamaya ilave olarak günde bir kez diş aralarının arayüz fırçası ya da diş ipi gibi yöntemlerle temizlenmesiyle tamamlanması gerekir.

Ayrıca sigara kullanımı, kötü ve yetersiz beslenme de diş eti hastalıklarının seyrini hızlandıran olumsuz faktörlerdendir. Stres ve diş gıcırdatma, diyabet ve bazı sistemik hastalıklar, hormonal dengesizlikler, kullanılan kimi ilaçlar da diş etlerinde sorun oluşmasına sebep olabilir ya da var olan sorunların daha yıkıcı olmasına zemin hazırlayabilir.

Dişeti hastalığının erken aşamaları, doğru diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile önlenebilir. İyi bir ağız bakımı plak birikmesini ve diş taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Diş hekiminiz tarafından yapılacak profesyonel temizlik diş taşı  haline gelen plakları çıkarmanın tek yoludur Diş eti hastalıkları için tedavinin ilk adımı budur. Durum daha ilerlemiş ise kök yüzeyi düzeltme işlemi yapılabilir. Bu işlem plak birikimini azaltmaya, ağız bakımını kolaylaştıracak zemini hazırlamaya yardımcı olur. Daha da ilerlemiş durumlar için bir takım periodontal cerrahi uygulamalar gerekebilir.

Sağlıklı dişlere ve diş etlerine sahip olmak için doğru ve düzenli fırçalamak ve diş ipi kullanımı, doğru beslenmek, sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak ve düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gitmek, gerekli ise diş taşı temizliği yaptırmak yeterli olacaktır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Özlem Batur Havza

Dt. Özlem HAVZA, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başlamış olduğu eğitimini başarı ile tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Dt. Özlem HAVZA, mesleki çalışmalarına İstanbul Özel Beykent Cerrahi Tıp Merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Diş eti
Dt. Özlem Batur Havza
Dt. Özlem Batur Havza
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube