Diş beyazlatma,

Diş beyazlatma,

Modern toplumlarda bireyler artık dişlerinin görünümünü oldukça önemsemektedirler, bu nedenle insanların estetik talepleri giderek artış göstermektedir. Kişinin yüz ifadesini yansıtmada önemli bir rolü bulunan dişler, gerek şekillerinde gerekse renklerindeki bozukluklar dolayısıyla kişiye toplum içinde bazı sıkıntılar yaşatabilmektedir. Hatta dişlerdeki bu sorunlar kişide psikolojik bozukluklara kadar varan problemlere neden olabilmektedir. Ancak günümüzde, Diş Hekimliğinde kullanılan estetik ve restoratif maddelerin gelişmesiyle pek çok renk, şekil ve konum bozuklukları kolaylıkla çözümlenebilmektedir.
Dişlerdeki renkleşmeler çok yaygın bir problemdir. Diş renkleşmelerinin nedenleri pek çok faktöre bağlıdır ve genel olarak iç ve dış kaynaklı renkleşmeler olarak ikiye ayrılmaktadır. Bazı ağız gargaraları, çay, kahve, kırmızı şarap, kola gibi içecekler, demir ilaçları dış kaynaklı renkleşmelere neden olmaktadır. Bazı hastalıklar ve ilaçlar, çürükler, sigara gibi etkenler iç renkleşme sebebi olarak gösterilmektedir. Diş beyazlatma yöntemi ile gerçek renklerini kaybetmiş ve lekelenmiş dişler bembeyaz bir görünüme kavuşturulabilmektedir.

Diş beyazlatma hidrojen peroksit ve karbamid peroksitin çeşitli konsantrasyonlarda kullanılarak diş renginin açılması işlemidir.  Kullanılan jel mine ve dentinin içine girerek bir oksidasyon reaksiyonu oluşturur. Renkleşmeye neden olan moleküller dişten uzaklaşır ve böylece dişlerin rengi açılır.

Yapılan çalışmalar beyazlatma maddelerinin dikkatli kullanıldığı taktirde güvenli olduğunu bildirmektedir. Bu nedenle deneyimli kişiler tarafından uygulanması önerilmektedir.

Beyazlatma işlemi canlı dişlerde iki farklı şekilde uygulanır:

Evde Beyazlatma :  Hastanın kendi  ağzına uygun hazırlanmış şeffaf bir plak kullanarak dişlerin beyazlamasını sağlayan basit bir yöntemdir. Beyazlatma jelleri hastaya verilir. Hasta hekimin tarif ettiği şekilde beyazlatma jellerini plağa uyguladıktan sonra birkaç saat ağız içinde bekletir. Genellikle  7-10 gün içerisinde dişlerin rengi beyazlar.

Bu sistemin avantajları; hastalar için basit ve hızlı kullanım sağlaması, ekonomik olması, genellikle ağrısız bir işlem olması, sonuçları kısa zamanda hastanın görmesi olarak sayılabilinir.
Dejavantajları ise; hastanın kendi tedavisinde aktif olarak yer alması, bireyin yeterli süre uygulamaması halinde rengin istenen beyazlığa ulaşmaması, hastaların motivasyonunun düşebilmesi, beyazlatmanın gereğinden fazla yapılacak şekilde suistimale açık olması, hastaların beyazlatma plağını ağzına uygulamayı kabullenememesidir.

Muayenehanede Beyazlatma: Beyazlatma jelinin bir ısı veya ışık kaynağı verilerek hekim tarafından uygulanması esasına dayanır. Bu yöntemde kullanılan jeller daha etkin maddelerdir. Hastanın dişetleri kapatılarak koruma altına alındıktan sonra beyazlatma jeli dişlere sürülür.  İşlem süresi 1-1,5 saattir. Hasta koltuktan kalktıktan sonra dişlerinin beyazladığını görür. Bazı kişilerde ikinci bir seansa gerek duyulabilmektedir.

Avantajları; beyazlatmanın sonuçlarının çok daha kısa sürede görülmesi, dişlerdeki ağır renkleşmeleri etkili bir şekilde beyazlatması, beyazlatma plağı gibi ağza yabancı bir cisim takma zorunluluğunun olmaması, beyazlatma işleminin direk olarak hekimin kontrolünde olmasıdır.

Dejavantajları; pahalı bir yöntem olması ve hastanın koltukta oturma süresinin uzun olmasıdır.

Yapılan çalışmalar her iki yöntemin kombine kullanıldığı taktirde daha başarılı sonuçlar elde edildiğini bildirmektedir. Her iki yöntemde de dişlerde hassasiyet meydana gelebilmektedir ancak bu durum geçicidir.

Kanal Tedavili Dişlerde Beyazlatma: Kanal tedavisi gören dişler zaman içerisinde gerek kullanılan dolgu malzemesi gerekse dişin canlılığını yitirmesine bağlı olarak renk değiştirir. Bu dişler koyu gözüktükleri için gülüş estetiğini bozarlar. Kanal tedavisi sonucu renk değişikliğine uğramış olan bu dişlerin kanal içine uygulanan beyazlatma yöntemi ile rengi açılabilmektedir. Kullanılan beyazlatma maddesinin tipine göre bir veya birkaç seansta istenen beyazlık elde edilmektedir.


 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Tülin Ulu Sever

Uzm. Dr. Dt. Tülin ULU SEVER, 1975 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde 1998 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. Hemen ardından İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı'nda doktora eğitimime başlamış ve 2005 yılında "Beyazlatma maddelerinin diş minesinin remineralizasyon kapasitesine etkisi" başlıklı doktora tezi ile doktora derecesini ve Dr. Med. Dent. unvanı almıştır. 2003 yılında Almanya Konstanz'da bulunan Dentsply firmasının Araştırma - Geliştirme Bölümü'nde dişhekimliği materyalleri üzerine çeşitli çalışmalar yapmış olan Uzm. Dr. Dt. Tülin ULU SEVER, 2006 yılından beri Udent Diş Kliniği'nde Uzman Diş Hekimi olarak mesleki çalışmlarını sürdürmektedir. Arıca kendisi iyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca ...

Uzm. Dr. Dt. Tülin Ulu Sever
Uzm. Dr. Dt. Tülin Ulu Sever
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube