Dikkat dağınıklığı 2. bölüm

Çocuklar, ergenler, yetişkinler hayatta başarılı daha önemlisi olabilmeleri için yetenekli oldukları alanları, kendi ilgi alanlarını, Zeka Bölümlerini v.b. çok iyi bilmeliler ve hayatta bunlara göre seçim yapmalılar.Çünkü insan kendi içindeki donanımına göre hareket etmek ister. Öyle de olması gerekir. Aksi halde sıkıntı, stres, v.b. olmasıyla birlikte kendi donanımına uygun olmayan derslere, işlere, konulara, gerekli ve yeterli uyum sağlayamacağı için Dikkat Eksikliği denilerek etiketlendirilmesi kaçınılmazdır. Bu konudaki uzmanların görüşü alınmadan kişilere Dikkat Eksikliği etiketi vurulmamalıdır.

Dikkat dağınıklığı 2. bölüm

Dikkat dağınıklığı 2. Bölüm

Bir kişi Doğa Zekâsına daha çok sahipse, hayvanlarla, çiçeklerle, ağaçlarla, kuşlarla daha çok zaman geçirmeyi seviyorsa. Onlara karşı dikkat sürelerinin daha çok olacağı bilinmelidir. Bir anne çocuğuyla ilgili dert yanarak aynen şöyle demişti; -Bu çocuk bir saat karıncaları inceler yine de bıkmaz. Oysa burada annenin dert yanması değil, çocuğunun bu durumundan zekâ bölümünü, yeteneğini, ilgi alanını keşfederek onun için güzel bir ortam hazırlaması gerekir. Çocuğunun gelecekte güzel bir geleceği ve mutlu olabilmesi için bu konudaki uzmanl  ardan yardım alması gerekir.
       O zaman ne yapmak gerekir. Öncelikle kişinin hangi Zekâ Bölümünü sahip olduğunun tespit edilmesi gerekir. Bu konuda sıkıntı yaşayan kişinin Zekâ Bölümü nedir? Mantıksal Zekâsı mı daha fazla? Sözel Zekâsı mı daha fazla? Görsel Zekâsı mı ? İçsel Zekası mı ? Sosyal Zekası mı ? Müzik Zekâsı, Doğa Zekâsı mı? daha üstün bu konularda Profesyonel bir uzman tarafından doğru olarak tespit edilmesi gerekir.
              Daha sonra o bireyin ilgi alanlarının, yeteneklerinin, değer yargılarının tespit edilmesi gerekir. Bundan sonra da bu Zekâ Bölümüne, İlgi alanına, değer yargılarına göre  o kişiye göre evde, okulda, çalıştığı ortamlarda, yaşadığı yerlerde ona göre bir çevre hazırlanması gerekir ki, o kişinin dikkat süresi artsın. Böyle yapılmaz ise o birey Zekâ Bölümüne uygun olmayan çalışmalarda dikkatini yeterince veremeyecektir. Haliyle kendisi ve çevresinde onun ile birlikte yaşayanlar -Dikkati çok dağınık diyerek üzülürler ve hem kendilerini hem de o kişiyi strese sokabilirler.İnsanların zekâ bölümlerine, ilgi alanlarına, yeteneklerine göre evde,okulda, çalıştığı kurumlarda veya yaşadığı yerlerde neler yapılmalıdır?
Bu konularda gelecek yazımda yardımcı olmaya çalışacağım. Saygılarımla.

Bu makale 1 Nisan 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Ramazan Boyacı

Ankara Üniversitesi  Eğitim Bilimleri Fakültesi E.P.H. bölümünden 1988 yılında mezun olduktan sonra askerliğinide psikolog olarak yaptı. Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Okutman olarak Mantık, Eğitim Psikolojisi Dersleri verdi. 33 yıldır Özel ve Devlet okullarında, Özel hastanelerde, Psikoloji Danışma Merkezlerinde, Rehabilitasyon Merkezlerinde, Anaokulu-Çocuk Yuvası v.b kurumlarda çocuklara, ergenlere, yetişkinlere, kurum yöneticilerine, personellere, öğretmenlere, öğrencilere, anne ve babalara birebir, gruplar halinde danışmalık yapmakta ihtiyaç duydukları konularda serninerler vermektedir. 25 yıldır Özel Televizyonlarda, radyolarda, insan psikoloji konularında programlar hazırlayıp sunmaktadır. Çocuğunuzu Test Edin, Hatalı ve Doğru Anne baba Davranışları, Okul Öncesi Velühr için Hazırlamış olduğu Sorular ve Cevaplar isimli 3 adet ...

Psk. Ramazan Boyacı
Psk. Ramazan Boyacı
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube