Dermoterapi nedir?

Dermoterapi nedir?

Dermaterapi, dermaroller veya dermapen denilen aletlerle yapılan bir uygulamadır.

Dermaroller silindir bir tambur üzerine yerleşmiş olan mikroiğneler şeklindedir. 

Dermapen aynı mantıkla yapılan işlemdir ancak burada iğneler adeta dikiş makinesi iğneleri gibi otomatik olarak batıp çıkarlar. Dermapen üzerindeki ayar ile iğne boyutları ayarlanırken dermarollerda çeşitli ebatlarda farklı aletler vardır.

Her ikisinde de 0.5 mm ile 2mm arasında iğne boyutları bulunmaktadır.

İşlem öncesi cilt üzerine lokal anestezik bir krem sürülür sonra  cilt yüzeyinde belirli yönlerde ve basınç altında gezdirilerek mikrokanallar açılır. İşlem sırasındaki hareket yönü ve basınç düzeyi ciltte istenmeyen sarkma ve hasarlara yol açmaması için çok önemlidir. Her roller veya dermapen ucu mutlaka kişiye özel açılmalıdır.

Yapılan işlem cilde bir travmadır ve yara iyileşme mekanizmalarını aktive eder bölgeye kan akımı artar fibroblastlardan kollajen üretimini artışını sağlar. Kollajen cilt altında yer alan ve ciltte sıkılaşmada önemli olan protein yapılı bir maddedir. İşlem sonrası peptid ve büyüme faktörü içerikli tedavi ajanları uygulanarak cilt yüzeyinde açılan kanallardan alt tabakalara ulaşması sağlanır.

    İşlemin sterilite kurallarına uygun yapılması, uygun dermaroller veya dermapen  iğne büyüklüğünün seçimi, aletlerin kalitesi gibi noktalar tedavi başarısında son derece önemlidir.

Bu işlem;

Hassas ve kuru cildi olanlara,

Retinoik asid tedavisi alan hastalara,

Aktif enfeksiyonu olan kişilere,

Yakın dönemde yüz bölgesine peeling ve lazer uygulanmış olanlara uygulanmamalıdır.

İşlem sonrası yaklaşık bir saat devam eden kızarıklık dışında bir sıkıntı yaşanmaz. İşlem sonrası cildin güneşten korunması, tozlu ortamdan ve el temasından kaçınma, terlemeye yol açan ortamlardan ve egzersizden kaçınma ve birkaç gün makyaj uygulanmaması önerilir.

Dermaterapi;

Cilt canlılığı ve sıkılaşmasının sağlanması

Gözenek genişliğinin giderilmesi

Cilt lekelerinde aydınlanma

Akne  ve yara izi  tedavisi

Çatlak tedavisi sorunlarında kulanılmaktadır.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Nahide Gültekin Çem

Uzm. Dr. Nahide Gültekin Çem, 1974 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini İstanbul Bahçelievler'de tamamlamasının ardından 1991 yılında Bahçelievler Lisesi'nden mezun olan Dr. Gültekin Çem, tıp eğitimini Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde sürdürdü ve 1997 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. İlk görev yeri olan Çorum Oğuzlar Merkez Sağlık Ocağı' nda 2.5 yıl hastalarına hizmet veren Dr. Gültekin Çem, sonrasında İstanbul Gaziosmanpaşa Merkez Sağlık Ocağı'nda görev aldı. Dr. Gültekin Çem, TUS'na girerek 2003 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde Dermatoloji ihtisasına başladı ve 2009 yılında uzman doktor unvanını aldı. Uzman unvanını almasının ardından mecburi hizmetini Bingöl Devlet Hastanesi'nde gerçekleştiren Dr. Gültekin Çem, ardından Özel Bahat Halk Hastanesi ve Medipol Ün ...

Uzm. Dr. Nahide Gültekin Çem
Uzm. Dr. Nahide Gültekin Çem
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube