Deri prick testi

Deri prick testi

Deri prick testi, ticari olarak kullanıma hazır durumda bulunan solunum yolu ve besin allerjileriyle, latekte yada daha nadir olarak ilaçlarla deriye uygulanan bir testtir. Atopik dermatit, ürtiker, bronşial astım, allerjik rinokonjontivit ile besin ve ilaç allerjilerinin tanısında kullanılır. Deri prick testleri basit, güvenilir, ağrısız, çabuk sonuç veren, maliyeti düşük, komplikasyonları az olan bir tanı yöntemidir.

Ürtiker ve atopik egzemanın akut dönemlerinde, akut enfeksiyon durumlarında ve gebelikte yapılmamalıdır. Testi uygulamadan bir hafta önce antihistaminikler, antidepressanlar, H2 reseptör blokerleri, lokal ve sistemik kortikosteroidler kesilmelidir.

Uygulama ön kol iç yüze veya sırta yapılabilmektedir. Küçük çocuklarda özellikle sırt bölgesi tercih edilir. Özel damlalıklı şişelerde bulunan allerjenler antijen tepsisindeki antijen küvetlerine damlatılır. 4 lü veya 5 li aplikatörler bu kuvvetlere daldırılarak uçlarının antijenle kaplanması sağlanır. Alkolle temizlenen test bölgesine bu aplikatörler hafif baskıyla uygulanır. 15 - 20 dk. sonra oluşabilecek kızarıklı ve sertlik uygulayan doktor tarafından değerlendirilir.

Bu makale 6 Ocak 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Fatma Şahan

Uzm. Dr. Fatma Şahan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak 2000 yılında Dermatoloji Uzmanı olmuştur. 

Uzm. Dr. Fatma Şahan, mesleki çalışmalarına Uzm. Dr. Fatma Şahan Dermotoloji Kliniği 'nde devam etmektedir.

Etiketler
Prick test
Uzm. Dr. Fatma Şahan
Uzm. Dr. Fatma Şahan
Balıkesir - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube