Depresyon bir ruh hastalığı mıdır ?

Depresyon bir ruh hastalığı mıdır ?

Beyin dinamik bir organdır.

Her türlü duygu, düşünce, davranış beynin ürünüdür.

Yaşam boyu karşılaştığımız olaylar beynimizi etkiler. Stres ve ailesel yatkınlık ile ruhsal hastalıklar ortaya çıkar. Hastalıklar beynin etkilenmesiyle oluşur. İlaçlar ve terapi de beyni etkileyerek hastalık belirtilerini iyileştirir.

Hastalık sürecinde kişinin beynindeki etkilenmeyi aynı beyin ile fark etmesi güçtür. Hastalığın farkına varması zaman alır. Ruhsal hastalıklar, bedensel hastalıklara göre görece daha az somut belirti verdiği için fark edilmesi geç olur. Kişinin kendinde ters giden bir şeyler olduğunu fark etmesi gecikince, hekime başvurması ve tanı alması da gecikir dolayısıyla tedaviye başlanması da gecikir.

Yapılan çalışmalarda; Depresyonda kişinin bazı beyin bölgelerinde küçülme gözlenir. (Hipokampus) Düzenli antidepresan tedavi ile bu bölgelerin eski hacmine ulaştığı ve sinir hücresi yapımının arttığı tespit edilmiştir.

Hayvan çalışmalarında strese maruz bırakılan hayvanların beynin bazı bölgelerinde hacmin azaldığı, antidepresan ile bunun önlendiği gözlenmiştir.

Tüm bunlar göz önüne alındığında depresyon bir beyin hastalığıdır. Doğru tedavi ile beyinde depresyona bağlı oluşan değişiklikler iyileşir. Dolayısıyla depresyon da iyileşir.

Kendinizde ve yakınlarınızda bunaltı, isteksizlik, çabuk yorulma, dalgınlık, sinirlilik, tahammülsüzlük, ölüm düşünceleri gibi depresyon belirtileri olduğunu düşünüyorsanız en yakın zamanda bir uzmana başvurun. Erken tanı ve doğru tedavi ile beyindeki değişime müdahale etmek o kadar etkilidir.

Bu makale 18 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Meral Argun Uslu

Uzm. Dr. Meral Argun Uslu lise eğitimini Kütahya Fen Lisesi’nde tamamlamıştır. 2001-2007 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Mecburi hizmetini Bursa Sırameşeler Sağlık Ocağı’nda yapmıştır. 2008’de Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalında araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır. 2014'te Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı ünvanı almıştır. 2014-2021 yılları arasında Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Ruh Sağlığı Uzmanı olarak görev yapmıştır. 2021  yılında devlet hastanesindeki görevinden istifa etmiş, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi olan eşi ile birlikte kendi  muayenehanesinde çalışmaya başlamıştır. Psikiyatri alanında eğitim dönemi ve çalışma hayatı boyunca ; Psikofarmakoloji, Bilişsel Davranışçı Terapi, Hipnoterapi, EMDR, Aile Terapisi, Cinsel Terapi, M ...

Etiketler
Depresyon nedir
Uzm. Dr. Meral Argun Uslu
Uzm. Dr. Meral Argun Uslu
Bursa - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube