Damar tıkanıklığında eksersizin önemi

Damar tıkanıklığında eksersizin önemi

Bacakları besleyen  atardamarlarımızda yaş, sigara, diyabet, kötü beslenme, genetik gibi faktörlere bağlı darlık veya tıkanıklıklar gelişmektedir. Eğer istirahatte dahi ağrı mevcutsa, ayakta yara açılmışsa, kan akımını çabuk artıracak balon/ stent veya cerrahi tedaviler  uygulamak fayda sağlayacaktır. Ancak şeker hastalarında olduğu gibi diz altında gelişen tıkanıklıklarda ise  yapılan işlemler çok  uzun süreli fayda sağlamaz  ve  sıklıkla kesilme riskini gündeme getirmektedir. Eğer kişi sigara içiyorsa risk 30 misli artış göstermektedir.  

Bu karamsar tablodan kurtulmak mümkün mü? Tabiki mümkündür.  Bunun için, öncelikle sigara içiyorsak mutlaka kesmeliyiz. Yüksek tansiyon ve şekerimiz için ilaçları düzenli olarak kullanılmamız gerekir. Bunlara ilave olarak, damar genişletici ilaçlar ve asprin de almamız da  önemlidir.  

Bütün bu yaklaşımlardan sonra yapılan tedavilerin uzun süreli kalıcı olabilmeleri için düzenli egzersiz yapılması gerekmektedir.   Kısa mesafede ağrı gelişse dahi   haftada en az  3-4 gün  30 dakika  süreyle yürüyüş yapmamız gerekmektedir.  Yürüyüşlerde ağrı geliştiği taktirde 5 dakikalık dinlenmeden sonra yola devam edilmeli ve yürüme mesafesi her geçen gün artırılmalıdır. Bu süre zamanla 60 dakikaya kadar çıkartılmalıdır.  Bazen ana damarları tamamen tıkalı olan hastalarda dahi bu yan yollar ile rahatlıklı günlük yürüyüşlerini sorunsuz olarak yapabilmektedirler.

Bu yapılan egzersizlerin faydası,  damar iç tabakasından damar genişletici maddelerin salınımı artırılarak mevcut damarlarda genişleme ve yeni  yan   yollar  açarak doğal bypasslar yapmaktır. Bu yeni yolların açılması  yürüme mesafesini artırdığı gibi, yapılan bypasslar veya takılan stentler tıkandığı zaman da sigorta görevini üstlenmektedir. Ortalama 6 aylık bir düzenli egzersiz uygulaması ile  şikayetlerde azalma sağlanırken yürüme mesafesinde ise 3 misli artış sağlanabilmektedir.   

Bacak damarında tıkanıklık  bulunan kişilerde sıklıkla kalp ve diğer organları besleyen damarlarda da tıkanık gelişme riski  bulunmaktadır.  Bu egzersizler ile bu risklerde de  azalma sağlanacaktır.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. İlhan Gölbaşı

Prof. Dr. İlhan GÖLBAŞI, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi öğretim üyesi 

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
facebook
Etiketler
Damar sağlığı
Prof. Dr. İlhan Gölbaşı
Prof. Dr. İlhan Gölbaşı
Antalya - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube