D vitamini ve ağrı ilişkisi

D vitamini ve ağrı ilişkisi

D vitamini ve ağrı ilişkisi

D vitamini kemik mineralizasyonu başta olmak üzere vücutta birçok önemli işleve sahip olan bir endokrin hormondur. Doğal ve güçlendirilmiş gıdalardan ve takviyeden alınan oral alım, kişide D vitamini seviyelerine katkıda bulunur. Diğer hormonlar gibi, D vitamini de vücuttaki çok çeşitli işlemlerde rol oynar. Yeterli D vitamini seviyeleri sadece sağlıklı bir iskelet için değil, aynı zamanda sağlıklı bir bağışıklık sistemi için de önemlidir

Vitamin D vücutta proinflamatuvar sitokinlerin salınımını azaltarak ve T hücre yanıtlarını baskılayarak antiinflamatuvar etkilere sahiptir Bu yazının amacı D vitamini ve ağrı alanında bugüne kadar elde edilen kanıtları incelemek ve mevcut bilginin 25-OHD eksikliği ve ağrısı olan hastalarda D vitamini takviyesini destekleyip desteklemediğini aydınlatmaktır. 

Uluslararası Ağrı Çalışmaları Derneği'ne göre ağrının tanımı, "… gerçek veya potansiyel doku hasarıyla ilişkili hoş olmayan duyusal ve duygusal bir deneyimdir" . Fiziksel ağrı genellikle nosiseptif, enflamatuar ve nöropatik ağrı olarak ayrılır.

Çalışmalar, D vitamininin nosiseptif ve inflamatuar ağrı mekanizmalarını etkileyebileceğini göstermiştir

D vitaminini ağrıya bağlayan fizyolojik mekanizma henüz tam olarak açıklanamamıştır. Hem klinik hem de hayvansal çalışmalardan elde edilen kanıtlar, yetersiz D vitamini seviyelerinin hem periferik hem de parasempatik sinir fonksiyonunu etkilediğini göstermektedir . Fibromiyaljili hastalarında ağrı ve D vitamini arasındaki bağlantıyı açıklamak için, merkezi sinir sisteminde (CNS) D vitamini reseptörleri (VDR) ve D vitamini aktive edici enzimlerin varlığı ve ayrıca D vitamininin nörotransmiterler üzerindeki etkileri öne sürülmüş ve azalmış inflamatuar sitokin seviyeleri ile tespit edilmiştir.

Başka bir çalışmada, fibromiyalji tanısı konulmuş hastalarda ( n = 30) 20 hafta boyunca 50.000 IU / hafta D vitamini takviyesi verilmiş , ağrı ve yaşam kalitesinde istatistiksel olarak anlamlı iyileşme gösterdiği tespit edilmiştir.

Özetlemek gerekirse, D vitamini eksikliği ile farklı ağrı durumları arasında bir ilişki olduğunu gösteren birkaç gözlemsel çalışma vardır, ancak nedensel bir ilişki açık değildir. Randomize kontrollü çalışmaların tümü olmasa da bazıları, D vitamini desteğinin ağrı yönetimi üzerinde olumlu etkisi olduğunu göstermiştir. Yayınlanmış RCT'lerin yakın tarihli bir sistematik incelemesi, D vitamini desteğinin, kronik ağrılı hastalarda plaseboya kıyasla ağrı skorunda anlamlı ölçüde daha büyük bir ortalama azalmaya yol açtığı sonucuna varmıştır. 

Bu makale 17 Mart 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Mert Tokmak

Kayrokraktik Uzmanı Mert Tokmak, lisans eğitimini Eastern mediterranean university de tamamladıktan sonra  ardından Bahçeşehir Üniversitesi’nde başladığı kayropraktik eğitimini tamamlayarak uzman Fizyoterapist kayropraktik uzmanı unvanını almıştır. Kinesiotaping Association İnternational University KT1-2 School Of Body work Myofascial Release Training Exeter Therapeutic approaches to cognitive exercise Bety 1-2-3-4 University Of ST Dry needling Arthro – Tool Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization International Cardiometabolic Syndrome Eastern Mediterranean Congress and Health Sciences International traditional and complementary medicine congress National Physiotherapy and Rehabilitation Congress National Congress of Rheumatology Rehabilitation National Cyprus Turkish Physiotherapy and Rehabilitation Con ...

Etiketler
D vitamini
Fzt. Mert Tokmak
Fzt. Mert Tokmak
İstanbul - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube