Covıd19 döneminde kronik hastalıklar çocukları da etkiliyor

Covıd19 döneminde kronik hastalıklar çocukları da etkiliyor

2019 yılının sonlarında başlayan yeni tip koronavirüs (SARS-CoV-2) salgını, toplum sağlığı için risk oluşturmaya devam ediyor. COVID-19 olarak adlandırılan hastalık, dünya üzerinde toplumun her kesimini ve yaş grubunu etkilemiş durumda. 

COVID-19’un Çocuklardaki Belirtileri Nelerdir?

‘’ Devam eden pandemi süreci ve hastalığa dair kesin tedavinin henüz geliştirilememiş olması nedeniyle hastalığın kontrol altında tutulmasına yönelik olarak alınan önlemlerin uygulanmasına devam ediliyor. Her ne kadar çocuklar COVID-19 için riskli sayılan grup içerisinde yer almasa da hastalığı aile bireylerinden alarak virüsün hızla yayılmasına neden olabileceklerinin unutulmaması gerekir. Yetişkinlerde olduğu gibi astım ya da diyabet (şeker hastalığı) gibi kronik hastalıklar, çocuklar için de risk faktörü olarak kabul ediliyor. Öte yandan COVID-19 çocuklarda yetişkinlere göre daha hafif seyrediyor. Ateş, COVID-19 hastalığının oluştuğu her yaş grubunun temel belirtisini oluşturuyor. Ateş belirtisine ek olarak, COVID-19 çocuklarda yetişkinlere göre daha atipik (normalden farklı) belirtiler ile seyredebiliyor. Giderek artan öksürme, kusma ve ishal yetişkinlere göre çocuklarda daha sık karşılaşılan belirtiler arasında yer alıyor.’’ 

Çocuklar ile COVID-19 Salgını Konuşulurken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Pandemi sürecinin çocukların fiziksel sağlığı kadar ruhsal sağlığını da etkileyebileceğini be" pandemi hakkında çocuklarla yapılan konuşmaların nasıl yapılması gerektiğine dair birtakım önerilerde bulundular. COVID-19’un ölümcül bir hastalık olduğunun farkına varan çocukta kendi sağlık durumuna dair endişelenme meydana gelebiliyor. Bu endişenin giderilmesi için yapılacak konuşma için öncelikle ebeveynlerin hastalığın doğasını tam olarak anlamış olması önem arz ediyor. Çocukların salgın hakkındaki endişelerinin giderilmesi için yapılacak konuşmada gerçekler ve söylentiler arasındaki farkların çocuğun anlayacağı şekilde anlatılması gerekiyor. Aynı zamanda ebeveynlerin psikolojisinin salgından nasıl etkilendiğinin de çocukları etkileyebileceğini, salgın döneminde yetişkinlerdeki aşırı endişeli davranışların da çocuklar için bir endişe kaynağı olabileceğini sözlerine ekledi.

Bu makale 17 Eylül 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Metin Biçer

Uzm. Dr. Metin BİÇER, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yaparak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 

2008 Yılında Özel Nisa Hastanesi'nde, 2013 yılında Özel Ethica İncirli Hastanesi'nde, 2014 yılında Özel Yeni Ufuk Hastanesi'nde, Özel Göztepe Sena Tıp Merkezi'nde, Özel Bağcılar Tekden Hastanesi'nde, Özel Yeni Ufuk Hastanesi'nde, Özel Yeni İklim Hastanesi'nde, 2015 yılında Özel Asya Hastanesi'nde, 2016 yılında Özel Aksa Tıp Merkezi'nde, 2017 yılında Bursa Özel Medical Park Hastanesi'nde, İstanbul Gaziosmanpaşa Medical Park Hastanesi'nde, Tekirdağ Özel İrmet Hospital'de görev almıştır.

Etiketler
Korona
Uzm. Dr. Metin Biçer
Uzm. Dr. Metin Biçer
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube