Çocuklarımız ne kadar su tüketmeli biliyor musunuz?

Çocuklarımız ne kadar su tüketmeli biliyor musunuz?

Su hayatımız için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Besinlerin sindirimi, dokulara taşınması, vücutta oluşan zararlı atıkların ve fazla ısının atılmasını sağlayan su olmadan hayatımızı idame ettiremeyiz. Dengeli ve yeterli miktarda aldığımızda su fiziksel olduğu kadar bilişsel olarak da sağlığımızı olumlu yönde etkilemektedir.

O yüzden her gün yeterli miktarda su içmeliyiz. Peki çocuklarımız günlük ne kadar su tüketmelidir?

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) baz aldığı Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) önerileri şu şekildedir;

Sıvı tüketiminin yaş gruplarına göre ortalama olması gereken değerleri bardak üzerinden kolaylık olması için hesaplanmış olup 1 bardak 250 ml hacime eşdeğer alınmıştır. Öneriler genel olup bazı istisnai durumlar bu önerilerin dışında kalmaktadır.

•İlk 3 yaşa kadar günde ortalama 4 bardak,

•4-6 yaş arasında günde ortalama 5 bardak,

•9-13 yaş arasında günde ortalama 6-7 bardak,

•14 yaş sonrasında günde ortalama 6-8 bardak su tüketimi önerilmektedir.

Gebe ve emziren annelerimiz ne kadar su tüketmeli?

Gebelik ve emzirme döneminde su tüketimi artmaktadır. Fetüsün yaklaşık %75-90’ı, plasentanın (eşin) %85’i sudan oluşmaktadır. Yapılan çalışmalarda anne ile bebek arasında plasenta aracılığıyla 1 saatte yaklaşık 3,5 lt su geçişi olmaktadır. O yüzden anne adaylarının yeterli miktarda su tüketmeleri hem kendi sağlıkları açısından hem de bebeğin büyümesi ve gelişmesi açısından çok önemlidir.

Benzer şekilde emziren annelerinde yeterli miktarda su tüketmelerini öneriyoruz. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kadınlara gebelik ve emzirme döneminde su tüketimlerini ortalama 2 lt daha artırmalarını önermektedir.

Yenidoğan bebeğe su verilmeli midir?

İlk 6 ayda anne sütü ve uygun formulalar yeterli su alımını sağlamaktadır. O yüzden bebeklere ilk 6 ay doktorunuz önermedikten sonra su vermeyi önermeyiz. Eğer bebeklere anne sütü yada formula yerine su verirsek suyun kalorisi,proteini yağı ve karbonhidratı olmadığı için bebeklerimizin gelişmesini ve büyümesini olumsuz yönde etkileyebiliriz. Fakat burada bebeğinize su verilip verilmeyeceği kararını mutlaka doktorunuza danışarak karar vermenizi öneririm.

Yetersiz su tüketimi hangi hastalıklara davetiye çıkarır?

Sağlıklı ve yeterli miktarda su tüketimi sağlanamadığında ise obezite ve kabızlık başta olmak üzere, idrar yolu enfeksiyonları, idrar kaçırma, kronik hastalıklar gibi hastalıkların görülme sıklığı artmakta, ağız ve cilt sağlığı olumsuz etkilenmektedir.

Dolayısıyla düzenli ve yeterli miktarda su tüketimi hem çocuklar hem de yetişkinler için zihinsel olduğu kadar fiziksel olarak da sağlıklı bir yaşam sürmenin en önemli faktörüdür.

Burada şu uyarıyı yapmadan duramayacağım: Çay, kahve, meyve suyu yada şekerli sıvı içecekler kesinlikle su yerine geçmez. Aksine su tüketimini kötü yönde etkilerler. O yüzden bu tür içeceklerden uzak durup su tüketmek çok önemlidir.

Sağlıcakla kalın.

 

Bu makale 23 Aralık 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Şadi İdem

Uzm.Dr Şadi İrem,1971 yılında Adana’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır.İhtisasını ise, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde tamamlayarak 2001 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 2002-2007 yıllarında Diyarbakır Çocuk Hastanesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak çalıştı. 2007-2009 yıllarında Diyarbakır Özel Genesis Hastanesi’nde Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesini kurdu.  2009-2010 yılları arasına Özel Dicle Çocuk Kliniği’nde çalıştı. 2010-2018 yılları arasına Eskişehir Özel Ümit Hastanesi’nde görev yaptı. Bu dönem içinde Yeni doğan Yoğun Bakım Ünitesini çalışma arkadaşlarıyla birlikte kuran Dr. Şadi İdem, mesleki çalışmalarına Eylül 2018 tarihinden itibaren Uzm.Dr.Şadi İdem Özel ...

Uzm. Dr. Şadi İdem
Uzm. Dr. Şadi İdem
Eskişehir - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube