Çocuklarda ilk yardım; her anne babanın bilmesi gerekenler!

Çocuklarda ilk yardım; her anne babanın bilmesi gerekenler!

Anne babalar ateşten korkmayın!

 Vücut ısınının normal seviyenin üstüne çıkması durumuna ateş denir. Ateş aslında vücuda giren bir organizma sonucu metabolizmanın kendini savunmasıyla oluşur. Burada önemli nokta ateş sıklıkla ve yüksek ise hemen doktora gitmek ve ateşin sebebini öğrenmek gerekir.

Çocuklarda yüksek ateş ne demektir?

Ateş bir hastalık değil, başka hastalıkların seyri sırasında oluşan bir belirtidir. Ateş, çocuğunuzun bağışıklık sisteminin doğru çalıştığını gösterir. Peki bebeklerde ve çocuklarda kaç derece ateş yüksek ateş olarak sınıflandırılmalıdır? Normal vücut ısısı yaşla, aktiviteyle ve gün içinde değişiklik gösterir. Ortalama 37 C normal vücut ısısı olarak kabul edilir. (Normal aralık 36,5-37,2 C) Kulak yolu ve rektal ölçümde 38C, koltukaltı ölçümde ise 37,5C ve üzeri dereceler saptandığında çocuk ateşli olarak kabul edilir.

Ateşe sebep olan faktörler nelerdir?

Ateş çoğu zaman enfeksiyonlar sonucu oluşur.  Bu enfeksiyon bir soğuk algınlığı gibi basit veya menenjit kadar ağır bir rahatsızlıktan kaynaklanıyor olabilir. Ateş, enfeksiyon dışı nedenlerle de oluşabilir. Özellikle 1 aylıktan küçük bebekler vücut ısısını çok iyi ayarlayamazlar, bu nedenle çok kalın giydirmek bu bebeklerde ateşe sebep olabilir. Yenidoğan bebeklerde yeterince besin alamama veya susuz kalmak da ateşe sebep olabilir. Daha  büyük çocuklarda ise ateşin sebepleri  romatizmal hastalıklar, otoimmun  hastalıklar ve tümöral hastalıklar gibi sıralanabilir.

Ateş görüldüğünde ilk müdahale ne olmalıdır? Asla neler yapılmamalı?

Ateşli çocuğunuzu kalın giydirmeyin.  38.5 derece civarındaki hafif ateşte çocuğunuzun üzerindeki fazla giysileri çıkartın, ince ve bol bir pijama giydirin. 

Çocuğunuzun  bol miktarda su ve sulu gıdalar almasını sağlayın. Bahsettiğimiz gibi yeterli sıvı alamayan ateşli bebeklerde böbrek yetmezliği görülebilir.

Bebeğinizin bulunduğu ortamın sıcaklığını 21-22 derece arasında tutmaya dikkat edin. 29-32 derece sıcaklıktaki ılık suyla duş aldırın veya ılık-ıslak bezlerle pansuman yapın.

Kendi kendinize çocuğunuza ateş düşürücü vermeyin. Ateşin 39 dereceye çıkması durumunda doktorunuza danışıp tavsiyesi akabinde çocuğa ateş düşürücü verebilirsiniz.  

12 yaş altındaki çocuklarda ateş düşürücü olarak Aspirin kullanılmamalıdır.

Doktora ne zaman gidilmelidir?

Eğer çocuğunuz da ateşle beraber aşağıdaki durumlardan birini veya birkaçını yaşıyorsa doktorunuza gitmeniz tavsiye edilir.

Çok hasta görünüyorsa, alışılmışın dışında halsiz ya da huysuzsa,

Baş ağrısı, ense sertliği, boğaz ağrısı, kulak ağrısı, karın ağrısı, döküntü, kusma ve ishal varsa,

Az idrar ve kuru bez çıkması gibi susuzluk bulguları varsa

Bağışıklık sistemi ile ilgili bir problemi varsa,

Daha önce ateşli havale geçirdiyse,

3 ayın altında ateşi 38C ve üzerindeyse,

Herhangi bir yaşta daha önce ateşi 40C üzerine çıkmışsa,

Ateşi düşmesine rağmen genel durumu düzelmediyse,

Özellikle 2 yaşından küçük çocuklarda ateş 24 saat içinde düşmediyse

Bebeklerde ateş neden daha ciddidir?

Ateşli çocukların bir kısmında yaşamı tehdit eden veya ileride yaşam kalitesini etkileyebilecek ciddi bakteriyel enfeksiyonlar söz konusudur. Ateşli çocukların yüzde 4'ünde havale görülebilir ve yarısında bu durum kendini bir sene içinde tekrarlayabilir. Küçük bebeklerde çok yüksek ateş bu olasılıklar onlar için daha yüksek olduğu için her zaman daha ciddidir.

Havale nedir? Aradaki farkı nasıl anlarsınız?

6 aydan büyük çocuklarda ateşli bir hastalık sırasında meydana gelen havale şeklidir. Ateşli havale 6 ay-6 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Ateş 38 C'nin üzerindedir ve sıklıkla yükselir.

Bu durum 15 dakikadan uzun sürerse riskli bir hale gelir. Tekrarlama riski vardır, beyin hasarına neden olmasa da mutlaka doktor kontrolü gerektirir. Bu rahatsızlıkta ateşin nedenini bulmak ve tedavi etmek önemlidir. Ateş düşürücü ilaçlar ateşli havale geçirmeyi tamamıyla engellemez.

Bu makale 11 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen

Dr. Öğr. Üyesiİsmail Gönen, lisans eğitimini ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesinde 2001 yılında tamamlayıp, Tıpta Uzmanlık Eğitimini 2010 yılında Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalında tamamlamıştır. Mezuniyet sonrası 2010-2012 yıllarında ise Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Olarak, İstanbul Kanuni Sultan Süleyman E.A.H, da mecburi hizmetini tamamlamıştır. Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen, Mart 2013 tarihinden itibaren Özel Liv Hospital Ulus, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünde görev almıştır.

Mesleki hayatına 2016 yılından itibaren İstinye Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları B. D.’da Yrd. Doç. olarak akademik kadroda görev yapmaya başlamıştır.

Etiketler
Yüksek ateş
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube