Çocuklarda görülen istemsiz hareketler

Çocuklarda görülen istemsiz hareketler

Çocuklarda görülen kol ve bacaklarda istem dışı ritmik olmayan, hızlı, yayılan hareketlerdir. Sıklıkla kol ve bacaklarda görülürken, yüz, boyun ve gövdeyi de tutabilir. İstemsiz çiğneme, dil çıkarma, yüz buruşturma, sallanma, sendeleme, ellerini açma kapama hareketleri şeklinde karşımıza çıkabilir. Stres ve heyecan gibi emosyonel değişiklikler bu istemsiz hareketleri uyarabilir.

Nedenleri çok çeşitlidir. İlaçlar, enfeksiyonlar ve bazı genetik hastalıkların seyri sırasında görülebilir. Genellikle vücudun bir yerinde başlayıp, diğer bölgelerine yayılabilirler. En sık olarak baş, yüz ve ellerde görülür. İstemli yapılan hareketler bozulur. İstemli hareketin başlamasında zorluklar olabilir. Dilini dışarı çıkarması istendiğinde, dilini dışarda tutamayabilir. Tekrarlayan hareketleri yapmakta zorlanabilirler. Kollarını yukarda tutması istendiğinde yukarıda tutamaz ve hemen aşağı indirmeye çalışır. Yürürken istemsiz hareketler çocuğun düzgün yürüyüşü bozabilir.

Çocuklarda Korea ensık boğazdaki beta mikrobunun enfeksiyonundan, bazı ilaçlardan (epilepsi ilaçları) sonra, beyin enfeksiyonlarında ve bazı doğumsal anormalliklerde görülmektedir. Epilepsi ilaçları, antipsikotikler, kusma önleyici ilaçlar ve dikkat toplama ilaçları da istemsiz hareketlere neden olabilmektedirler. Tiroid bezinin fazla, paratiroid bezinin az çalışması, vitamin eksiklikleri (vitamin B12, B1) ve bazı beyin damar hastalıkları istemsiz hareketlere neden olabilir.

İstemsiz hareketlerin tedavisi nedene yönelik olarak yapılmalıdır. Hareketleri tetikleyen heyecan, stres, ses ve ışıktan uzak durulmalıdır. Hareketleri yatıştırmak için diazepam, haloperidol ve valproik asit gibi ilaçlar verilebilir.İlacın gerek olup olmadığına veya tedavinin türüne doktorunuz karar verecektir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Faruk İncecik

Prof. Dr. Faruk İncecik, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1996 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1997 - 2002 yılları arasında yine Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Unvanı almıştır.  Mustafa Kemal Üniversitesi'nde 2002 - 2006 yılları arasında ''Yardımcı Doçent Doktor'' olarak, 2006 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Çocuk Nörolojisi Bilim Dalında Öğr. Gör. Uzm. Dr. olarak hasta kabulü yapmış olan Prof. Dr. Faruk İncecik, 2009 yılında Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı'nda yan dal ihtsais eğitimine başlamış, 2011 yılında ''Doçent Doktor'' 2015 yılından itibaren ''Profesör Doktor'' unvanını almıştır.  Prof. Dr. Faruk İncecik mesle ...

Etiketler
Çocuk davranışları
Prof. Dr. Faruk İncecik
Prof. Dr. Faruk İncecik
Adana - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube