Çocuklarda ateş ne kadar sıklıkta görülmektedir?

Çocuklarda ateş ne kadar sıklıkta görülmektedir?

Bugün için çocuk acillere ve polikliniklere en sık başvuru nedenini ateş oluşturmaktadır. Acil servis doktorlarının en sık karşılaştıkları tablo ateş yakınması ile başvuran çocuklar olmaktadır. Tüm çocukluk çağı acil başvurularının %30'undan fazlası ateş yakınması ile olurken çocuk poliklinikleri başvurularının %10 ile %20'sinde esas yakınma ateş olmaktadır.

Ateş, hastalıklarda organizmanın bağışıklık yanıtı, savunma düzeneğinin bir parçası olmasına karşın ailelerde ciddi korku ve kaygıya neden olmakta, ateş süresi uzadıkça korku bazen paniğe dönüşebilmektedir. Bu durum, ailenin yanısıra doktorları da etkilemekte, kaygı ve panik hali ateşi düşürmek için kimi zaman gereksiz, kimi zaman da hastaya zararlı olabilecek uygulamaların yapılmasına neden olmaktadır. Bu yanlış tutum ve uygulamaların en başında da antibiyotiklerin ateş düşürücü olarak kullanılması gelmektedir. Ateş bir hastalık olmayıp bir bulgudur. Ateşli bir çocukta bu bulgunun ortadan kaldırılması için, ateşe neden olan esas hastalığın ortaya çıkarılması gerekmektedir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk

Prof. Dr. Mustafa Koray LENK, lisans öncesi eğitimlerini tamamlamasının ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Aanabilim Dalı'nda Çocuk Hastalıkları ihtisas eğitimini, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ise Çocuk Kardiyolojisi yan dal ihtisas eğitimini tamamlamıştır.

Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı'nda Öğretim Üyesi ve Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapmış olan Prof. Dr. Mustafa Koray LENK, Çankaya'da bulunan özel muayenehanesinde ve Acıbadem Ankara Hastanesi'nde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Çocuklarda ateş
Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk
Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk
Ankara - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube