Çocuk ilkokula ne zaman başlamalı?

Çocukların İlkokula başlatılmaları için sadece takvim yaşına göre hareket edilmesi yanlıştır. Çocuğun zeka gelişimi, dil gelişimi, ince kas, kalın kas, duygusal, sosyal gelişimi, v.b. bu konudaki testlerle en güzel incelendikten sonra karar verilmelidir.

Çocuk ilkokula  ne zaman başlamalı?

                   Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri her yıl hangi aylarda çocukların İlkokula alınacağı belirtiyor.
Bizim tavsiyemiz; Çocukların ince kas gelişimi, kalın kas gelişimi, dil gelişimi, zeka gelişimi, beden gelişimi, sosyal gelişimi,  duygusal gelişimi v.b. gelişimleri bu konudaki testlerle en güzel şekilde incelendikten sonra karar verilmesidir.                   
               Hatta kız çocukları ergenliğe erkek çocuklarından daha hızlı girdiği için, kız çocukları ortaokul 7.,8., sınıflarda ve Lise çağlarında bu konuda sınıf arkadaşlarının gözünde nasıl olacağı da bakılmalıdır. Şimdi 6-7 yaşında İlkokula kaydedilen bu kız çocuğu ortaokul 7.8. sınıfa geldiği zaman, liseli olduğu zaman  sınıf arkadaşları ona nasıl bir tavır takınacaktır. Bu çocuğun da sınıf arkadaşlarının  kendisine karşı takındığı  tavırı nasıl algılayacaktır. Bu önemli bir konudur ve şimdiden düşünülmelidir.             
              Ayrıca kız ve ya erkek çocuğun boyu kısa mıdır, uzun mudur? Çocuk şişman mıdır, kısa mıdır? 
Sınıf içerisindeki boy olarak arkadaşları tarfından alay edilecek bir halde midir? Bu konu da bakılmalıdır.  İlkokul 1. sınıflardaki çocukların takvim yaşlarını incelediğimizde bu çocuklar arasında 3 ay, 5 ay, 8 ay gibi ciddi farklar olduğu görülecektir. Yani bir çocuk 6 yaş 3 aylık olurken yanındaki sıra arkadaşı 6 yaş 8 aylık olabilmektedir. Bu durumda 6 yaş 8 aylık bir çocuk normal şartlarda anlatılan konuları hemen kavrayabilir ama 6 yaş 3 aylık çocuk hemen kavrayamazsa bu çocuğun annesi, babası -Yavrum arkadaşın anlıyor, sen niye anlayamıyorsun? 
-Senin o çocuktan neyin eksik? v.b. sözlerle çocuğa stres sokabilmektedir.Stre giren, üzülen bu çocukta kendisine olan güvenini kaybetmekte, tırnak yemeye, alt ıslatmaya, derslerden soğumaya, v.b. başlamaktadır.            
              Böyle olunca da başka başka psikolojik sorunlar oluşmaktadır. Bize getirilen çocukları bu konudaki gerekli testleri  yaptıktan sonra çocuklarını (kanunların bu konuda verdiği hakkı kullanarak ) bir sonraki yıl vermelerini tavsiye ettiğimiz bazı velilerimiz tavsiyelerimizi dinlemediler. Sonuç 1 yıl sonra hem kendileri stres girdiler hem de çocuklarını   strese soktular.
                  Bu konuda yazılacak daha çok şeyler ve çok örnekler var ama şimdilik bu kadar yazıyorum. Belki konu anlaşımıştır. Özet olarak; Çocuklar ilkokula verilmeden önce bu konudaki Profesyonel Psikologlar tarafından çocuğa gerekli bütün testler yapılmalı, çocuk her yönden incelenmeli sonra karar verilmelidir.
                 Bu konuda anne baba arkadaşlarımız duygusallıktan kaçınmalı, çocuğunun gerçeklerine göre hareket etmeli, hem kendilerini
hem de çocuklarını strese sokmamalıdır ve kanunların çocuklar için  bu konuda verdiği bütün haklar güzelce bilinmeli, çocuklar için  en uygun durum ne ise o değerlendirilmelidir.

Bu makale 29 Nisan 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Ramazan Boyacı

Ankara Üniversitesi  Eğitim Bilimleri Fakültesi E.P.H. bölümünden 1988 yılında mezun olduktan sonra askerliğinide psikolog olarak yaptı. Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Okutman olarak Mantık, Eğitim Psikolojisi Dersleri verdi. 33 yıldır Özel ve Devlet okullarında, Özel hastanelerde, Psikoloji Danışma Merkezlerinde, Rehabilitasyon Merkezlerinde, Anaokulu-Çocuk Yuvası v.b kurumlarda çocuklara, ergenlere, yetişkinlere, kurum yöneticilerine, personellere, öğretmenlere, öğrencilere, anne ve babalara birebir, gruplar halinde danışmalık yapmakta ihtiyaç duydukları konularda serninerler vermektedir. 25 yıldır Özel Televizyonlarda, radyolarda, insan psikoloji konularında programlar hazırlayıp sunmaktadır. Çocuğunuzu Test Edin, Hatalı ve Doğru Anne baba Davranışları, Okul Öncesi Velühr için Hazırlamış olduğu Sorular ve Cevaplar isimli 3 adet ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
linkedin
facebook
twitter
instagram
youtube
Etiketler
Okul çağı
Psk. Ramazan Boyacı
Psk. Ramazan Boyacı
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube