Çocuğum çok öfkeli ve hırçın. istediği olmadığında bana vuruyor. ne yapmalıyım?

Çocuklarda saldırganlık psikologların üzerinde durdukları önemli bir konudur. Saldırganlığa ilişkin birçok tanımlama mevcuttur. Kimileri saldırganlığı itme, vurma gibi fiziksel özellikler ile açıklarken, kimileri tehditkâr konuşma, sözlü aşağılama gibi özellikleri de ekleyerek açıklamaktadır. Bazıları kendi türüne zarar vermeyi saldırganlık olarak tanımlarken, bazıları canlı ya da cansız varlıklara zarar verme niyetiyle yapılan davranışları bu kapsamda değerlendirmektedir.

Çocuğum çok öfkeli ve hırçın. istediği olmadığında bana vuruyor. ne yapmalıyım?

Saldırganlık sözel ya da fiziksel olarak bir kişiye zarar verme, incitme ve yaralama olarak da tanımlanabilir. Saldırganlık kasıtlı yapılan bir davranıştır. Örneğin bir çocuğun kardeşiyle anlaşamayıp öfkesine yenilerek ona vurması saldırganlık olarak nitelendirilebilirken oyun oynarken ani bir hareket sonucu kardeşini ya da arkadaşını düşürmesi saldırganlık değildir.

 

Düşmanlık, rahatsızlık ve öfke, saldırganlığın yaygın ifade ediliş biçimleridir. Tıpkı öfkede olduğu gibi, saldırganlığın temelinde de birçok duygu yer almaktadır. Acı, can sıkıntısı, endişe, kaygı, baskı, korku, öfke, köpürme, düşmanlık, kin, nefret vb. duygular da saldırganlığın ortaya çıkmasında tetikleyici olabilmektedir.

 

Saldırganlık davranışına neden olan pek çok etmen vardır. Engellenmeye karşı düşük tolerans, kişilik özellikleri, biyolojik faktörler (perinital problemler, baş yaralanmaları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi çocukluk bozuklukları), öğrenme bozuklukları, anne baba tutumları, aşağılanma, şiddete maruz kalma, saldırganlığı gözlemleme, düşük öz saygı, bireysel farklılıklar, duygusal boşalım, kışkırtma ve fiziksel çevre bu etmenler arasında sayılabilmektedir.

 

Kurumumuzda öfke ve saldırgan davranışlara yönelik oyun terapisi ve psikoterapi hizmeti mevcuttur. Değerlendirme ve randevu için iletişime geçebilirsiniz.

Bu makale 31 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Deniz Kurt

Marmara Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden 2014 yılında mezun oldum.  Özel okulların rehberlik servislerinde 5 yıl boyunca psikolojik danışman olarak görev yaptım. Bu süre zarfı içerisinde ebeveynlere ve öğretmenlere çeşitli konularda danışmanlık ve psikoterapi hizmetleri sundum, eğitimler verdim, dergi yazıları yazdım ve çocuklarla kaygı sorunları, davranış bozuklukları, dikkat ve öğrenme problemleri üzerine çalışmalar gerçekleştirdim. Çalışma hayatıma devam ederken bir yandan da Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programını bitirdim.  Yüksek lisans sürecimde eğitim aldığım üniversitenin Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yetişkin danışanlarla süpervizyon kapsamında görüşmeler gerçekleştirdim. Ardından çocuk, ergen ve yetişkin psikoloğu olarak görev yapmaya başladım.  9 senedir çocuk, ergen ve yetişkin ...

Etiketler
çocuğum bana vuruyor
Uzm. Kl. Psk. Deniz Kurt
Uzm. Kl. Psk. Deniz Kurt
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube