Çocuğum bu yıl okula hazır mı?

Çocuğum bu yıl okula hazır mı?

Yeni bir eğitim öğretim yılına başlamak üzereyiz. Hem anne-babaları, hem de öğrencileri bir heyecan bekliyor. Özellikle de bu yıl birinci sınıfa başlayacak olan öğrencileri ve ailelerini.

Çocuğu birinci sınıfa başlayacak olan anne – babaların yaşadığı tek duygu heyecan değil elbette. Endişe ve kaygı da ebeveynlerin yoğun olarak yaşadığı duygulardan bazıları. Bu duyguları yaşamalarına yol açan durum ise; çocuklarının okula hazır olup olmadığı konusunda yeterli bilgiye sahip olamadıkları düşüncesidir. Ayrıca yine çocuklarının fiziksel ve zihinsel gelişimlerinin hangi seviyede olduğu ile ilgili bilgi sahibi olmak istemeleri de bu duyguların yaşanmasına yol açan bir diğer etken.

Ebeveynlerin bu haklı endişelerini ve kaygılarını gidermeleri mümkün. Akademik olarak yetkinliği olan yerlerde, okul çağı çocuklarına yönelik 2 farklı test tekniği uygulayarak ebeveynlere endişe duydukları konularda bilgilendirme ve destek hizmet sunulmaktadır. Çocukların okula hazır olup olmadığına yönelik “Metropolitan Okul Olgunluğu Testi”,  yine çocukların fiziksel gelişimi, sosyal becerileri, bilişsel ve dil gelişimi konusunda hangi seviyede olduğunu öğrenmek için  “Ankara Gelişim Tarama Envanteri” ile “Denver Gelişim Testi” uygulanması sağlıklı sonuçlara ulaşmayı kolaylaştıracaktır.

Metropolitan Okul Olgunluğu testi ile çocuğun akademik ve gelişimsel olarak okula hazır olup olmadığını tespit ediliyor. Altı bölümden oluşan test; anlama, dinleme, yazma, yorumlama, temel matematik ve görsel becerileri belirlemeye yardımcı olmaktadır. Bu test aracılığı ile ebeveynler, çocuklarının bu 6 alandaki yeterlilik düzeyi hakkında bilgi sahibi olmakta ve yetersiz oldukları alanlarda çocuklarını destekleme imkanı bulabilmektedirler.

Ankara Gelişim Tarama Envanteri , çocuğun gelişim seviyesi hakkında detaylı bilgilere ulaşma imkanı sunuyor. Bu envanter,  4 alt testten ve 154 maddeden oluşmaktadır.

Dil-bilişsel gelişim alt testi; çocuğun dili anlama, ifade etme gibi becerileri, basit problemleri çözme, sayı ve zaman kavramı konusundaki becerilerini

İnce motor gelişimi alt testi; çocuğun tutma, çizme, el-göz koordinasyonu gibi becerileri,

Kaba motor gelişimi alt testi; çocuğun koşma, zıplama, denge ve koordinasyon becerilerini

Sosyal beceri ve özbakım alt testi; yeme, giyinme ve sosyal etkileşim becerilerini belirlemeye yönelik ölçümleri içermektedir.

Denver Gelişim Testi de çocuğun gelişim düzeyi hakkında bilgi sunmaktadır.

Sevgili  ebeveynler! Siz de çocuğunuzun okula hazır olup olmadığını merak ediyor ve çocuğunuzun gelişim seviyesi hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, uzman desteği almanız faydalı olacaktır. Çocuğunuzu okula gönderirken; kafanızda soru, içinizde endişe kalmasın. Çocuğunuz hakkında merak ettiğiniz sorulara cevap bulmanın rahatlığını ve huzurunu yaşayın.               

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Emine Özdemir

2001 yılında Çukurova Üniversitesi  Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden mezun oldu. 2017 yılında Mersin Toros Üniversitesi Psikoloji Yüksek Lisans Programını bitirdi. 2022 yılında İstanbul Rumeli Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programını tamamladı. 2012 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Aile Danışmanlığı Sertifika programını tamamladı. Yine aynı sene Prof.Dr.Şahin KESİCİ'den oyun terapisi eğitimi aldı. 2014 yılında 'Çözüm Var Sorun Yok' isimli ilk kitabı yayınlandı. 2015 yılında ise 'Suçlamayın Yol Gösterin' isimli ikinci kitabı okurlarıyla buluştu. 2015 yılında Bilişsel Davranışçı Terapi Derneğİ'nin kurucusu ve yöneticisi Prof.Dr.Hakan TÜRKÇAPAR'dan BDT Psikoterapi Kuramsal Eğitimi aldı. 2015 yılında Girne Amerikan Üniversitesi'den Doç.Dr. Linda FRAIM'den Çözüm Odaklı  Psik ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Denver gelişim testi
Uzm. Kl. Psk. Emine Özdemir
Uzm. Kl. Psk. Emine Özdemir
Osmaniye - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube