Çene cerrahisi hakkında

Çene cerrahisi hakkında

İlgi alanındaki başlıca konular şunlardır.

- Gömülü yirmi yaş çekimleri
- Çene kist ve tümör operasyonları
- Ağzın proteze hazırlık ameliyatları
- Çene eklemi bozuklukları
- Çene kırıkları
- İmplantoloji
- Tükrük bezi hastalıkları
- Ağız yumuşak doku hastalıkları
- Ortognatik cerrahi 

Yirmi yaş dişleri

Alt çenede ve üst çenede ikişer olmak üzere 4 adet olan yirmi yaş dişleri, genellikle 17-25 yaşları arası sürmektedir. Fakat bazen hiç sürmeyip, bazen de çoğunlukla yer darlığı, beslenme şekli, genetik bazı etkenlerden dolayı gömülü kalırlar veya tam sürmeyip yarı gömülü kalabilirler.Yirmi yaş dişlerinin sağlıklı sürenleri için bile kişiden kişiye değişmekle birlikte yüksek çürük riski vardır.Üstünde dişeti kapşonu kalmış olanları ise gingivitis, perikoronitis, periodontitis gibi dişeti hastalıklarına ve çürümeye daha yatkındırlar.Küçük operasyonlarla bu gibi dişleri çekmek mümkündür.  Bazı anatomik oluşumlara (mandibular ve lingual sinir gibi) bu tür operasyonlarda dikkat etmek çok önemlidir.Tam gömülü dişlerin çekilmesi kararı radyografik muayeneden ve hastanın şikayetleri dinlendikten sonra verilir. 

Operasyon ve iyileşme

Bu küçük operasyonda dişeti ve kemik kaldırılması, dişin alınması, ilgili bölgenin temizlenip kapatılması ve sütür atılması genellikle 10 dk ile 30 dk arasında değişebilir. Komplike vakalar daha uzun sürebilir.Ağrı, ödem ve enfeksiyona karşı antienflamatuar ve antibiyotikler reçete edilir. Soğuk uygulanması ve  uygun beslenme önerilerinde bulunulur.Dikişler bir hafta sonra alınır. 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Medet Benli

Dt. Medet BENLİ, 1980 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2006 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 

İstanbul Arnavutköy Doğanay Cerrahi Tıp Merkezi ve Ankara Beşevler Tıp Merkezi'nde görev almış olan Dt. Medet BENLİ, mesleki gelişim anlamında bir çok kurs ve eğitim sertifikası bulunmaktadır. Mesleki çalışmalarına ise, Ankara'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Tükrük bezi hastalıkları
Dt. Medet Benli
Dt. Medet Benli
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube