Burun kemeri estetiği

Burun kemeri estetiği

Burun kemeri önemli burun estetiği sorunlarından birisi olması yanısıra karmaşık bazı sorunları da gizleyebilir. Burun kemerini oluşturan sadece burun kemiği değil aynı zamanda burun kıkırdağıdır. Bazı kişilerde burun kemiğinin katkısı daha fazla bazı kişilerde ise kıkırdağın katkısı daha fazladır. Burun kemeri gerçek ve yalancı kemer olarak ikiye ayrılır. Bazı durumlarda burun kökü basıklığı ya da aşırı burun ucu düşüklüğü yalancı olarak burun kemeri görüntüsü oluşturur.

Yalancı burun kemerinin yanlışlıkla alınması durumunda büyük sorunlar çıkar. Burun çok küçülür ve fonksiyonu bozulur. Yalancı burun kemerinin tedavisi kemerin alınması değil kemerin ortaya çıkmasına neden olan sorunların yok edilmesidir. Gerçek burun kemerinin tedavisi ise fazla kemik ya da kıkırdak parçanın alınmasıdır. Ancak gerçek burun kemeri doğru alınmaz ise önemli sorunlar çıkabilir. Burun sırtında düzensizlik, Burun sırtında ters V şekli, Burun sırtında çökme, Yayılmış burun ya da aşırı dar burun gibi? Burun kemeri alınırken alınma miktarı da çok önemlidir. Cinsiyete özgü burnu ortaya çıkarabileceği gibi doğal, elegan, artistik ya da yapay burun gibi tiplerin oluşmasına da neden olabilir. Burun sırtının seviyesi cinsiyeti vurgulama da oldukça önemli. Burun sırtı erkeklerde burun ucu seviyesinden biraz daha yukarıda, kadınlarda biraz daha aşağıda olmalı. Diğer türlü erkekte feminizasyon meydana gelirken, kadında ise sert bir burun modeli ortaya çıkar. Aslına burun sırtı ile ilgili önemli oranlar vardır. Kemik genişliği burun kanadı genişliğinin % 75-80 olmalı ve burun sırtı ile alın açısı erkeklerde 130 kadınlarda 135 derece dolaylarına bulunmalıdır. Burun sırtı estetiğini bazen tek başına da yapılabilir.

Dorsoplasti adı verilen bu işlemde burnunda küçük değişiklik isteyen ya da sadece burun sırtı sorunlu kişilere uygulanabilir. Diğer türlü burun sırtı estetiği tam bir burun estetiğinin bir parçasıdır. İlginç bir yalancı burun kemeri daha vardır. Özellikle doğru olmayan yerlerde septoplasti olarak bilinen septum ameliyatlarından sonra burun yavaş yavaş çökmeye başlar. Bu çöküş kıkırdak yani ön bölümde olur. Çöküş belirli bir noktaya vardıktan sonra burun kemiği yani üst bölüm kemer gibi çıkmaya başlar. Buradaki çözüm kemiği törpülemek değil, kıkırdağı desteklemektir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ahmet Karacalar

Etiketler
Burun kıkırdağı
Prof. Dr. Ahmet Karacalar
Prof. Dr. Ahmet Karacalar
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube