Burun estetiği kimler için uygundur ?

Burun estetiği kimler için uygundur ?

Estetik burun ameliyatları yüzünüzün görünümünü güzelleştirebilecek, daha çekici hale getirebilecek niteliktedir. Bu yüzden hastaların da kendilerine olan güvenini arttırır. Ancak bu, yüzünüzün görünümünü mutlak sizin zihninizde canlandırdığınız şekilde olacağı, yüzünüze ideal ve kusursuz bir görünüm kazandıracağı, çevrenizin size farklı şekilde davranacağı, hayatınızda bir takım değişikliklerin olacağı anlamına da gelmez. Burun estetiği kararını vermeden önce kendi kendinize hangi sebepten dolayı ameliyat olmak istediğinizin, neler beklediğinizin sorgusunu yapmalısınız. Burun estetiği için uygun adaylar, mükemmeli yakalama beklentisi içinde olmayıp, mevcut durumlarından daha iyiyi, daha güzeli kabullenecek bilince sahip olanlardır.

Klasik olarak SIMON tipi hasta grubu yani, S=Single (Bekar), I=Immature (Olgunluğunu kazanmamış), M=Male (Erkek), O=Overexpectant (Gerçek ötesi beklentileri olan), N=Narcissistic (Narsistik kişilik yapısı) özelliklerini üzerinde taşıyan kişiler, rinoplasti için uygun bir aday sayılmazlar. Genellikle estetik cerrahlar ergenlik çağındaki gençlerin gelişmeleri sürecinde burun estetiği ameliyatlarını erteleme taraftarıdır. Hem kemik gelişimi, hem kişilik gelişimi dikkate alındığında gençlerde rinoplasti yaşının alt sınırı, kızlarda ortalama 16-17, erkeklerde 17-18 olarak kabul edilir. Burun estetiği yaşının ise üst sınırı yoktur. Burun estetiği ameliyatının kişinin çevresi ya da ailesinin değil, bizzat kendi isteği doğrultusunda hayata geçirmek istediği bir karar olduğuna emin olmak gerek. Bedensel sağlığınız yerinde, kişilik gelişiminizi tamamlamış, uygun yaşa gelmiş, psikolojik durumunuz normal olup beklentileriniz gerçekçi ise, burnunuz yüzünüz ile uyumlu durmuyorsa ve ilk bakışta dikkati çekecek şekilsel bozukluğu ya da fonksiyonlarıyla ilgili sorunlar varsa estetik burun ameliyatı için uygun bir aday olabilirsiniz.

Burnunuz yüzünüze göre normalden daha büyük görünüyorsa,

Yandan bakıldığında burun kemiğiniz kambur görünümlü ve dışa doğru çıkıntılıysa,

Önden bakıldığında burnunuz normalden daha genişse,

Burun sağa ya da sola doğru eğri ve çarpık duruyorsa

Burun delikleri genişse ya da asimetrikse,

Burun ucu aşağıya sarkıyorsa, çok kalın ya da genişse,

ameliyat için uygun sayılırsınız.

Kimi zaman ruhsal şikayetleri olan hastalarda psikolojik bozuklukların yansıması burunda gerçekleşir ve hasta burnunda sorun olduğunu düşünür. Psikozları tedavi edilmemiş ya da teşhis edilememiş bir hastaya yapılan burun ameliyatı hem hasta hem estetik cerrah açısından çok sıkıntı veren problemlere yol açabilir. Bütün bunları dikkatle göz önüne aldığımızda burnun bir çok fonksiyonunun ve anlamının olduğunu görürüz. Böyle önemli bir organından rahatsızlığı olan hastaları, ameliyat etmeden önce çok daha dikkatle incelemek gerekir. Başarılı bir burun estetiği ameliyatı sonrasında hasta özgüven kazanır. Burun estetik görünüm bakımından çok dikkat çeken bir organdır. Travmatik ya da doğumsal burun şekil bozuklukları hep dikkat çeker ve çoğu zaman kişi çevreden kırıcı, gücendirici ya da alaycı davranışlarla karşılaşır. Bundan dolayı da bu psikolojik baskıya sadece çok dengeli karakter ve ruh hali olan kimseler katlanabilir.

Özellikle 25 yaşına kadar olan, sosyal yaşamı henüz tam oturmamış kişilerde burnun şeklini ve formunu değiştirme arzusu sosyal kabullenme açısından çok daha yüksektir. Bu yaş sınırı atlatıldıktan sonra mesleki ve ailevi yaşamın getirdiği güven ve denge kişiyi burun probleminden uzaklaştırır. Bu psikolojik baskı bu aşamadan sonra da hala devam ediyorsa kişi o zaman estetik cerrahi yoluyla çözüm aramayı dener. Eğer bir burnun düzeltilmesi için ameliyat kararı doğru verildiyse ve ameliyat teknik açıdan kurallara uygun olarak yapıldıysa burun ameliyatının sonucunun getireceği olumlu psikolojik etki tüm estetik ameliyatlar içinde en yüksek olanıdır. Başarılı bir burun estetiği ameliyatından sonra hastanın kendine güveni gelir. Bunun böyle olmasına da şaşırmamak gerek, çünkü burun tam yüzün ortasında ve onu görmemek imkansız.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nazmi  Bayçın

Etiketler
Estetik
Op. Dr. Nazmi  Bayçın
Op. Dr. Nazmi Bayçın
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube