Burun estetiği ameliyatının incelikleri

Burun estetiği ameliyatının incelikleri

Burun, yüz görünümünü etkileyen estetik ve fonksiyonel bir organdır. Burnu şekillendirmeye yönelik yapılan cerrahi girişimler burun estetiği ameliyatı yani tıbbi olarak rinoplasti adı ile adlandırılır. Estetik amaçlı yapılan ameliyatların büyük bir kısmını rinoplasti, yani estetik burun ameliyatları oluşturur. Burun estetiği ameliyatı ile burun büyütülebilir, küçültülebilir, burun ucu daraltılıp genişletilebilir, burun sırtı yeniden şekillendirilebilir, burun delikleri daraltılıp genişletilebilir, burnun dudakla ve alınla oluşturduğu açılar değiştirilebilir. Burundan nefes alma zorluğu olduğu burun tıkanıklığı, septum deviasyonu, konka büyümesi gibi durumlarda, nefes alma problemlerini çözmeye yönelik girişimler ile birlikte burun estetiği ameliyatı yapılması da mümkündür. Burun estetiği ameliyatı sırasında, gelişimsel ya da çarpma sonucu oluşan deviasyon dediğimiz iç kemik ve kıkırdak yapıdaki eğrilikler, burun tıkanıklığı da giderilir.

Modern burun estetiği ameliyatında estetik ve fonksiyon birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Bu yüzden başarılı bir burun estetiği ameliyatında yüz hatları ile uyumlu doğal bir burun görünümü sağlaması ve nefes almayı daha da rahatlatması hedeflenmelidir. Burun, estetik olarak en önemli organlardan biri ve aynı zamanda birçok görevi de vardır. Solunum sistemimizin başlangıç noktası olup, koku almaya yarar. Sesimizin bize özel olmasını sağlar. İnsan vücudunun dış dünyaya açılan kapılarından birisidir. Tüm bu fonksiyonlar ve estetik görüntü karşılıklı birbirleriyle etkileşim halindedir.

Bu nedenle burun, içi ve dışıyla bir bütün olarak ele alınması gerekir. Yurdumuzda en sık yapılan estetik ameliyatlar burun estetiği ameliyatları olup benim de en sık yaptığım iki ameliyattan biridir. Burun estetiği ameliyatları biz estetik cerrahların en zor ameliyatlarından birisi sayılır. Burun estetiği ameliyatları zorluğu kıkırdak ve kemiklerin iyileşmelerinin farklı mekanizmalarla olmasından, birbirinden bağımsız hareket eden farklı iki yapıya ait iyileşme sürecinin birbirinden bağımsız şekilde seyretmesinden ve kıkırdakların mevcut şekillerini muhafaza etmeye yönelik kıkırdak hafızasının olmasından kaynaklanır. Bu faktörlerin hiçbirinin kontrolü cerrahın elinde olmadığı için bilinmezlikleri de oldukça fazladır. Bu yüzden, zaman zaman revizyon, yani ikinci bir rötuş niteliğinde düzeltme ameliyatı gerektirebilen bir ameliyat sayılır. Dünya standartlarında burun estetiği yapılan her on hastadan birine revizyon yapmak normal kabul edilir.

Diğer yandan bu ameliyat iyi yapıldığında da çok iyi sonuçlar verir. Başarılı sonuçlar çarpıcı bir etkiyle yüz güldürürken kötülerini düzeltmek de oldukça zor. Yakın zamanda kat edilen büyük yol ile birlikte teknolojik olarak burun estetiği işlemini daha ince ve zarif cerrahiye dönüştüren değişik yöntemlerin geliştirilmesi, estetik burun ameliyatlarında dünya lideri olan cerrahlardan öğrendiklerimizin üzerine kendi geliştirdiğimiz tekniklerin de eklenmesiyle bu alanda gerçekten büyük adımlar attık. Bugün artık on yıl önce yapılan burun ameliyatlarına tarihe karışmış yöntemler gözüyle bakıyoruz. Ben, yurdumuzda, burun estetiği ameliyatlarının, bilerek ve hakkını vererek yapıldığında, dünyadaki en üst standartlara yakın bir seviyede olduğuna inanıyorum.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nazmi  Bayçın

Etiketler
Estetik
Op. Dr. Nazmi  Bayçın
Op. Dr. Nazmi Bayçın
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube