Burun ameliyat öncesi göz önünde bulundurulması gerekenler

Burun ameliyat öncesi göz önünde bulundurulması gerekenler

Burun Estetiği, (Rinoplasti) veya Revizyon Burun Estetiği cerrahisi, burnun görünümünü iyileştirmek için yeniden şekil vermek demektir. Rekonstrüktif estekik burun (rhinoplasti); konjenital anomalileri ve travma nedenli şekil bozukluklarını düzeltmek için uygulanır. Ayıca, burun içi deformitelere bağlı burun tıkanıklıkları hafifletmek için uygulanan bir ameliyat olan septoplasti ile birliktede yapılabilir.

Burun yüz bölgesinin estetiğini belirleyen en önemli unsurdur. Estetik cerrahi alanı içindeki en önemli ameliyat grubunu oluşturan burun estetiği, tıp dilinde rinoplasti olarak adlandırılır. Burun estetiği ameliyatı buruna yeni şekil vermek için uygulanır. Burun ucu kaldırılıp indirilebilir, burun ucu inceltilip sivriltilebilir, veya tam tersi kalınlaştırılabilir, burunda sağa sola eğrilikler varsa düzeltilebilir, burun sırtı çökükse dolgunlaştırılabilir, kambursa fazlalıkları alınabilir, burun delikleri büyükse küçültülebilir, asimetri varsa düzeltilebilir. Burnun şekli ile ilgili problemlerin yanı sıra septum deviasyonu adı verilen iç kıkırdak ve kemik eğrilikleri, buna bağlı nefes alma zorluğu varsa burun estetiği ameliyatı ile birlikte septum deviasyonu ameliyatı da yapılarak nefes almada rahatlama sağlanır. İdeal burun estetiği, buruna yüz ile uyumlu doğal bir şekil vermekle birlikte nefes almayı da rahatlatmalıdır.

Burun Ameliyat öncesi göz önünde bulundurulması gerekenler
Burun estetiği (Rhinoplasti) düşünülüyorsa, atılması gereken ilk adım estetik cerrah ile görüşmektir. Cerrahi sonrası görünüş ve hisleriniz hakkındaki beklentilerinizi samimi olarak cerrahınızla görüşmelisiniz. Herhangi bir estetik ameliyat olmadan önce duygusal olarak dengeli durumda olmanız en önemli faktörlerden biridir. Rhinoplasti yani burun estetiği burnunuzun şeklini değiştirecek; hayatınızın değil. Estetik cerrahi görünümünüzü iyileştirip sizin kendinize olan güveninizi tazeleyecektir.

Cerrahınız sizi muayene ettikten sonra, uygulamadaki kararları etkileyecek diğer değişiklikleri sizinle görüşecektir. Pek çok örnekte rhinoplasti için tavsiye edilen en erken yaş, burnun gelişiminin yüzde doksanını tamamladığı genç yaşlardır. Daha yaşlı bireylerin durumu, yaşa göre farklılıklar göstermektedir.

Binlerce rhinoplasti ameliyatı her yıl başarılı olarak yapılmaktadır. Buna rağmen cerrahinin potansiyel risklerinin ve bu ameliyata bağlı spesifik komplikasyonların farkında olmalısınız. Ameliyat, primer olarak, görünümü iyileştirmek için uygulandığında, enfeksiyon gibi ameliyat sonrası komplikasyonlar oldukça nadirdir. Tam olmayan iyileşme ikinci bir ameliyat gerektirebilir. İyileşme sürecinde ve ameliyat sonrası cerrahınızın bakım önerilerine sadık kalırsanız, komplikasyon meydana riskiniz en aza inecektir.

Burun estetiği cerrahi girişimi

Estetik rhinoplasti, tüm burnun boyutunu küçültmek, burun ucunu yeniden şekillendirmek, burundaki kemik çıkıntıları yok etmek veya burun ile üst dudak arasındaki dar açıyı düzeltmek için uygulanır. Bazı hastalarda burun hatlarını iyileştirmek için doku eklemek gerekebilir. Bu değişikliklerden biri veya hepsi tek bir ameliyat sırasında yapılabilir (Şekil 1). Prosedürün büyüklüğü, istenen değişikliklerin neler olduğuna ve cerrahınızın sizin için neyi uygun gördüğüne bağlıdır. Doktorunun tavsiyesine göre, ancak bir hastanede bu ameliyat yapılabilir.


Şekil 1: Rhinoplasti için aday hastanın yandan görünüm; büyük burun, nasal hump, geniş burun ucu, üst dudakta darlık.
 

Burun ameliyatı, burun bölgesinin uyuşturulduğu lokal anestezi altında veya genel anestezi kullanılarak yapılır. Anestezi verilmeden önce rahatlamanız için sakinleştirici ilaç verilir. Sedatif ilaç ve lokal anestezi ameliyat sırasında rahat olmanızı sağlayacaktır. Eğer genel anestezi uygulanacaksa, tüm operasyon boyunca uyursunuz.

Pek çok burun ameliyatında, burun deliklerinin içinde, çalışma yapılacak yere doğru kesi yapılır (Şekil 2). Bu kesi, cerraha burnun yeniden şekillenmesi ve dış görünüşünün değiştirmesi için kıkırdak ve kemiğe ulaşmasını sağlar.

Burun-Estetiği

Burun Ameliyatı Nasıl Yapılır

Şekil 4: Burun ucundaki kıkırdaklar küçültülerek burun ucunun incelmesi ve yükselmesi sağlanır.

Şekil 5: Burun ile dudak arasındaki açı, septum kıkırdağının ön kısmı kesilerek artırılır.

Burnun üzerindeki kemik çıkıntı, testere ve oyucu bir alet kullanılarak düzeltilir. Daha sonra burun kemikleri daha dar bir köprü formu oluşturacak şekilde biraraya getirili (Şekil 3). Kıkırdak uzaklaştırılarak burun ucunun boyutu küçültülür ve daha iyi bir burun görünümü sağlanır (Şekil 4). Burnun alt tarafı ile üst dudak arasındaki açıyı düzeltmek için, burun ucu kaldırılır. Bu, septumun (her iki burun deliğini birbirinden ayırak kıkırdak) burun deliklerindeki kesiler boyunca biçimlendirilmesiyle başarılır ( Şekil 5 ).

Büyük bir kemik çıkıntı düzeltiliyorsa burun tabanı maalesef geniş kalır. Bunu daraltmak için, küçük kama şeklinde deri bu bölgeden uzaklaştırılır ve burun delikleri orta hatta yaklaştırılır( Şekil 6). Cerrahi sonrası, bant ve plastik veya plasterden oluşan alçı (splint) ile burnun yeni şeklinde kemik ve kıkırdağı sabitler.

Burun-Estetiği

Burun Ameliyatı Nasıl Yapılır

Şekil 4: Burun ucundaki kıkırdaklar küçültülerek burun ucunun incelmesi ve yükselmesi sağlanır.

Şekil 5: Burun ile dudak arasındaki açı, septum kıkırdağının ön kısmı kesilerek artırılır.

 

Burun Estetiği – Rinoplasti

Şekil 6: Burun delikleri genişse tabanlarından kesi ve fazlalık deri çıkartılarak daraltma yapılır

Özellikle, septal cerrahi uygulanmışsa, tamponlar burun septumunu ve yeni açılan hava yollarını korumak için yerleştirilir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erkin Önsal

Op. Dr. Erkin Önsal, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanes'inde tamamlayarak Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzman Doktoru unvanı almıştır.

Özellikle Dudak - Damak yarığı, Tümör cerrahisi, Meme ve Burun estetiği ile yakından ilgilendi. Çeşitli tekniklerle meme küçültme ameliyatı uygulanan hastaların retrospektif değerlendirilmesi ile ilgili çalışmaları oldu. Antioksidan olan apokinin deney hayvanlarında çeşitli yaralanmalar üzerine olan etkilerini'de incelemiştir.

Op. Dr. Erkin Önsal, mesleki çalışmalarına Şişli İstanbul'da bulunan Özel muayenehanesin'de devam ettirerek danışanları'na hizmet vermektedir.

Etiketler
Burun titremesi
Op. Dr. Erkin Önsal
Op. Dr. Erkin Önsal
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube