Burkulma mekanizması

Burkulma mekanizması

Burkulma yaralanması, bileklerde oluşan normal dışı hareketler sonucu oluşur. Her ne kadar el bileklerinde de olması muhtemelse de görülme sıklığı açısından bakıldığında ayak bileği burkulmaları başı çekmektedir.

Her eklemde olduğu gibi ayak bileği ekleminde de belirli sınırlar vardır. Dordifleksiyon adı verilen yukarı bükme ve plantar fleksiyon adı verilen aşağı bükme hareketlerinin sırasıyla 45 ve 20 derecelik hareket açıklıkları vardır. Zorlamayla yapılan 22 derecelik bir yukarı bükme hareketi bilekte yaralanmaya yol açar. Bilek etrafındaki bağları zedeleyerek ağrı ve şişlik yapar.

Genellikle yürüyüş esnasındaki dengesiz basmaktan veya yüksekten direkt ayak üzerine düşmekten kaynaklıdır burkulma. Dış veya yaralanma modeline göre iç tarafta bulunan ve malleol adı verilen çıkıntı etrafındaki şişlik, basıldığı zaman oluşan ağrı, yürüyüş bozukluğu yapar.

Oluşan şişlik, yaralanmanın bir düzelme safhası olan rutin bir oluşumdur. O bölgede biriken ödem, hücrelerin kendini toparlaması için bir zemin oluşturur.

Akut yaralanma sonrasında 10 dakikayı geçmeyen buz kompresyonu ödemin oluşmadan önlenmesine yardımcıdır.

Kronik döneme girildiğinde ise mutlak istirahat şarttır. Ayağı yüksek biryere uzatarak dinlendirmek hem ödemin dağılmasına, hem de dolaşımın sağlıklı şekilde tesis edilmesine yardımcı olacaktır.

Tedavide önemli olan, burkulan uzvun üzerine tam yük vermeden düzelmesi için dokuya fırsat tanımaktır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. M. Ergun Kayıran

Fzt. M. Ergun KAYIRAN, lisans eğitimini Dumlupınar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünü tamamlayayarak Fizyoterapist unvanı almış ayrıca bir süre Almanya'nın Münih şehrinde klinik çalışmalar da bulunmuştur. 

2012 Yılında Gaziantep'de Yüksek Lisans eğitimimi tamamlamış, ' Bası Yaralarında Kuru İğne Uygulamasının Retrospektif İncelenmesi' konulu tez çalışmasını Gaziantep' teki muhtelif hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde hazırlamıştır. Doktora derecesi için yola çıktığı İstanbul Medipol Üniversitesi'nden sonra Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde eğitimine devam etmektedir.

 Fzt. M. Ergun KAYIRAN, mesleki çalışmalarına Gaziantep'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Burkulma
Fzt. M. Ergun Kayıran
Fzt. M. Ergun Kayıran
Gaziantep - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube