Bu kadar gerginlik yeter, biraz gevşeyin

Bu kadar gerginlik yeter, biraz gevşeyin

Bayram tatiliyle birlikte yoğun tempodan biraz olsun uzaklaşıp rahatladık derken Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde patlak veren şiddet olayları hepimizi gerdi. Şimdi biraz gevşeme zamanı.

GEVŞEME EGZERSİZLERİ

Gevşeme egzersizleri birçok egzersiz programının bir parçası olmamasına rağmen stresi azaltır, sağlık ve yaşam kalitesini artırır. Gevşeme ve rahatlama sağlayan mindfullness ve meditasyon gibi egzersizleri programınıza eklemeyi düşünebilirsiniz. Ya da basitçe yürümek, koşmak ve yüzmek gibi ritmik hareketler içeren aerobik egzersizler de yapabilirsiniz.

Germe de kasları rahatlatarak, gevşeme hissi sağlar. Pilates, yoga, tai chi, mental odaklanma ve meditasyon gibi bazı disiplinler de aynı hissi verir. Gevşeme egzersizleri gücü, esnekliği, dengeyi artırırken, stresi azaltır, ağrıyı rahatlatır ve tüm vücutta iyilik hali yaratır.

PEKİ, NE KADAR?

Gevşeme egzersizleri rutin egzersiz programınızın değişmez bir parçası olmak zorunda değildir ve güncel programlarda genellikle bu egzersizler yer almaz. Ancak birçok insan bu egzersizleri oldukça yararlı bulmaktadır. Eğer siz de böyle düşünüyorsanız, bu egzersizleri her gün yapabilirsiniz.

HAYDİ BAŞLAYIN!

Bir sürü aktivite sizin rahatlamış ve huzurlu hissetmenizi sağlar. Yoga, tai chi ve meditasyon gibi bir çok popüler seçenek vardır. Ya da şimdi tanımlayacağımız mindfullness tekniğini deneyebilirsiniz.

Mindfullness zihninizin çalışmasını yavaşlatmayı ve bastırılmış olan her bir anınızı kabullenmeniz için sizi cesaretlendiren bir tekniktir. Yürüyüş, koşu, yüzme gibi ritmik hareketler içeren basit egzersizlerin karışımıyla ortaya çıkmıştır, stresi mükemmel bir şekilde azaltır. Bütün duyularınızla bağlantı kurarak,  size şimdiye odaklanmayı ve olayları yargılamadan olduğu gibi kabul etmeyi öğretir. Bu, her bir ana olan bağınızın kuvvetlenmesini sağlar.

Zihninizi ve vücudunuzu yürüyüş yaparak tedavi etmek için aşağıdaki adımları takip edin:

NEFES ALMAYA ODAKLANIN: Yürürken sadece nefesinize odaklanın, havanın burnunuzdan girişini, ağzınızdan çıkışını hissedin. Nefes alış-verişinizde göğsünüzün yukarı-aşağı hareketine odaklanın. Nefes alırken 5’e kadar sayın, aynı şekilde nefes verirken de 5’e kadar sayın. Bunu birkaç dakika boyunca yapın.

ETRAFINIZDAKİ MANZARADA, SESLERDE VE KOKULARDA KAYBOLUN: Algınızı sonuna kadar açın. Nefes almaya devam ederken, etrafınızdaki seslerin, kokuların ve duyuların farkına varın. Ayağınızın yerde çıkardığı ritmik hareketi dinleyin. Yüzünüze vuran havayı hissedin. Gölgenizin sizinle birlikte olan uyumunu fark edin. Şehir içinde yürüyor olsanız dahi doğanın seslerini dinleyin: Kuşların sesi, yaprakların hışırtısı, rüzgârın sesi… Nefes alışınızı ayarlarken, vücudunuzu ve etrafınızdakileri bu örneklerin çok daha ötesinde fark edeceksiniz.

DERİN DERİN NEFES ALMAYA DEVAM EDİN: Yürürken, yavaş ve derin bir şekilde nefes almaya devam edin, anın farkına varın.

ACELE ETMEYİN: Yavaşça ve temkinli bir şekilde ilerleyin, her bir duyuya odaklanarak bütün duyuları hissedin. Eğer zihniniz acele ederse, nefes almaya odaklanın. Daha sonra algılarınızı yeniden açın. Yürüyüşten önce, yürüyüş sırasında, yürüyüşten sonra psikolojik ve fiziksel olarak nasıl hissettiğinizi değerlendirin.

Yrd. Doç. Dr. Gamze ŞENBURSA

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Gamze Şenbursa

Gamze Şenbursa 1979 yılında Samsun’da doğmuştur. 2002 yılında Hacettepe Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünden 
mezun olmuştur.  Gamze Şenbursa Çankaya'da yer alan Anima Rapha Manuel Terapi ve Refleksoloji Merkezinde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Gevşeme egzersizleri nasıl yapılır
Fzt. Gamze Şenbursa
Fzt. Gamze Şenbursa
Ankara - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube