Bu kaçıncı diyetin

Bu kaçıncı diyetin

  Bu yazımı kaderinin şişmanlık olduğunu düşünen tüm okurlarıma armağan ediyorum efendim :)

       ''Evet,evet o benim !'' diye içinden geçiriyorsan, şu meşhur yeşil çayını al ve okumaya başla bakalım... 

 

    Diyet yapıp yapıp bırakan azimsiz arkadaşım. Sayende diyet kelimesinin de içi boşaltılmış oldu. Normalde terim olarak beslenme düzeni anlamına geliyor fakat toplum tarafından zayıflama diyeti anlamında kullanıldığı için nefret edilen bir kelime haline gelmeye başladı. Peki bu diyeti neden bir kere yapıp ömürlük kurtulamıyorsun ? Her yaz başında diyete girip,  kış geldiğinde göbeğine merhaba demekten sıkılan sen değil miydin! Sebebini sana ben söyleyeyim. '' Mantık Hatası'' . Diyete her zaman yanlış psikoloji ve yanlış hedeflerle başlıyorsun . Bu da seni başarılı ve kalıcı bir sonucun çok çok uzağında tutuyor. Bir de etrafındakilerin sana , sen böylesin , balık etlisin, uğraşma artık, bu kaçıncı diyetin diyerek moralini bozmaları cabası oluyor. Yeter artık diyorsan,gel hatalarını birlikte bulup düzeltelim.

 

MADDE 1 -  Öncelikle şu konuda anlaşalım. Diyette mucize yok yok yok. Keşke olsaydı ne güzel işimize gelirdi ama üzgünüm. Diyeceksin ki ama ben A ürünü ile B kilo verenleri gördüm. Sorun şu ki  A ile B nin toplamı sağlıklı bir vücut etmiyor. Daha açıklayıcı olalım. Örneğin A ürünü veya hapı ile zayıflamayı başardın. Peki bu sana ne öğretti ? O ürünü kullanmayı bıraktığında nasıl besleneceğini öğrendin mi ? Ben önce bir zayıflayayım da sağlıklı beslenmeyi sonra öğrenirim diyor olabilirsin. Ben çok duydum en azından bunu ama o iş öyle olmuyor maalesef.

 

MADDE 2- Acilen kilo vermeliyim demeyi bırak. Yıllarca yiyerek özenle biriktirdiğin yağlarının bir anda gideceğine gerçekten inanıyor musun ? Hayal gücüne hayran kaldım gerçekten. Bu hayatta her konuda olduğu gibi sağlıklı ve fit olmak da emek vermeyi ve azimli olmayı gerektiriyor.

 

MADDE 3- Her Duyduğuna İnanma! İnternette her önüne gelen bilgi yazabiliyor. Cin Ali beslenme uzmanı bilmem ne koçu ve danışmanı gibi hesaplardan bir şey okurken sorgula lütfen. Bu kim, mesleği gerçekten ne veya hangi üniversiteden mezun olmuş, ne hakla kendine bilmem ne koçu veya danışmanı demiş de bu işi yapıyor.O kadar güzel bloglar,siteler,güzel bilgiler veren ve mesleğini hakkıyla yapan insanlar varken neden gidip en çok saçmalayanları dinlemekte ısrar ediyor  herkes anlamıyorum . Sen bunlardan olma. Bir de şu komşu kızı Ayşeler Fatmalar  var. Ayşe her gün zıplayarak  on kilo vermiş. Fatma uyanınca turşu suyu içiyormuş.Turşu suyunun iyisi limonla mı sirkeyle mi yapılır.... YOK ARTIK!!

 

           Biraz sitemli bir yazı oldu ama birilerinin bu gerçekleri sana söylemesi gerekiyordu. Peki ne yapacağım diyorsan,şimdi sıralayacağım maddeleri kontrol et.Nerede yanlış yaptığını bul ve o yanlışları tek tek düzeltmeye başla. Nasıl yapacağını bilmiyorsan yardım almalısın. Gerisi kendiliğinden gelecektir zaten. :)

 

       Sağlığını her zaman ön planda tut.Unutma sen önemlisin.Sağlığımız bu hayatta sahip olduğumuz en önemli varlığımız. Beslenme programın sana özel ve hayatına uygun olmalıdır.Diyet,spor, ilaç kullanımı vb gibi sağlığını etkileyecek konularda mutlaka bilinçli olmalısın. Düzenli kullandığın ilaçlar veya herhangi bir hastalığın varsa , profesyonel yardım alman en doğrusu olacaktır.

       Gerçekçi bir hedef belirle. Zayıflama diyetlerinde haftada beş kilo verip bir ayda 36 beden olmak istiyorum gibi cümleler kuranlardan olma sakın.Senin için uygun hızda ve doğru bir şekilde beslenerek kalıcı sonuca ulaşmayı hedefle ve sakin ol. 

        Genetik mirasını kabul et ve vücudunu tanı.Her birimizin farklı karakteri,görüntüsü ve zevkleri var. Çünkü her birimiz farklıyız ve genlerimiz de öyle. Burada görev sana düşüyor. Kendi vücudunu tanımalı ve buna göre davranmalısın.Metabolizması hızlı çalışan şanslı biri olabilirsin.Öte yandan hipotiroid sorunu olan metabolizması yavaş veya insülin direnci olan ve  çok kolay kilo alan birisi de olabilirsin. Fakat kolay kilo almanı gerektirecek bir  durumun olması senin bunu bahane etmeni gerektirmiyor. Sorun ne ise bulup buna uygun davranman yeterli olacaktır. Belki senin diğer kişilerden daha fazla uğraşman gerekiyor olabilir.Üzgünüm ama hayat her konuda olduğu gibi bu konuda da adil davranmamış.

        Metabolizmana robot gibi davranmayı bırak.Kilo vermeni etkileyen birçok faktör var. Harika bir beslenme düzeninde olsan bile stres, uykusuzluk,bazı ilaçların kullanımı gibi durumlar kilo verme hızını etkiler.Bazen hiçbir neden yokken de kilo vermen yavaşlayabilir veya durabilir. Her hafta aynı miktarda kilo veremeyebilirsin. Pes etmek yerine devam et ve sabırlı ol, metabolizmana şans ve zaman ver.

       Motivasyonunu yüksek tut.Stres her şeyin düşmanı olduğu gibi diyetin de düşmanı.Moralini bozmadan yoluna devam et.Ne kadar iyi hissettiğine sen bile inanamayacaksın.

       Yanlışlarını kalıcı olarak düzelt ve hafifliğin tadını çıkar.Tüm bunları yaptıktan sonra bir daha eski sen olma!Nasıl sağlıklı besleneceğin konusunda instagramda her zaman paylaşım yapıyorum ve yapmaya da devam edeceğim. Takipte kal ... :) 

          Başarıya ulaştığında kendinle gurur duyabilirsin. :)

Bu yazıya ve daha fazlasına kişisel blogum dytgizemkara.blogspot.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gizem Kara

Dyt. Gizem KARA 2 Aralık 1992 yılında Kayseri'de doğmuştur. 2011 -2015 Yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümübü başarıyla tamamlayarak Diyetisyen Unvanı almıştır. 

Mezuniyetinin ardından 2015 - 2016 yılları arasında GNC Live Well'de, görev almış olan Dyt. Gizem Kara, Personel Trainer iş birliği ile kişiye ve kuruma özgü diyet danışmanlığı, ve Aqua Life Beauty Studio'da çalışmalarını sürdürmüştür. Bir çok kongre ve seminer eğitimi almış olan Dyt. Gizem KARA, mesleki çalışmalarına Özel Likya Polikliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Kilo verme
Dyt. Gizem Kara
Dyt. Gizem Kara
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube