Boyun ağrısı ve tedavisi

Boyun ağrısı ve tedavisi

Boyun agrısı, boyun hareketlerinde kısıtlılık ve boyun kaslarındaki gerginlik özellikle yoğun çalışan kişilerde sık görülmektedir. Boyun omurları çok hareketli bir yapıya sahip olduğu için boyun ağrısı sık karşılaşılan bir yakınmadır. 

Boyun Ağrısı Tipleri ve Nedenleri

Başlıca iki çeşit boyun ağrısı vardır: Mekanik boyun ağrısı ve omurga patolojilerine bağlı ağrı 

1. Mekanik Boyun Ağrısı

En sık görülen boyun ağrısı tipidir. Çoğunlukla boyunu etkileyen küçük travmalar veya boyun kaslarını ve bağ dokusunu etkileyen küçük zedelenmeler nedeni ile olur. Kötü postür bu tip ağrının en önemli nedenidir. Özellikle gün boyu masa başında öne eğik pozisyonda çalışan kişilerde sık rastlanan bir yakınmadır. Mekanik boyun ağrısı başa, omuzlara ve kollara yayılabilir. Sıklıkla ağrının gerçek nedeni ve yeri bulunamaz. 

2. Omurga Hastalıklarına Bağlı Boyun Ağrısı

Bu gruptaki boyun ağrıları oransal olarak mekanik boyun ağrısına göre daha az görülür. En sık görülen nedenleri şunlardır: 

a)Boyun fıtığı (Servikal disk hernisi) 
b)Boyun omurlarında dejenerasyon / yıpranma (Servikal spondilozis) 
c)Boyun omurga kanalında daralmaya bağlı omurilik tutuluşu (Servikal spondilotik miyelopati) 

TEDAVİ

Boyun bölgesindeki bu problemler manuel terapi ile kolaylıkla bir kaç seansta tedavi edilmektedir.Uzman öncelikle boyun bölgesini ayrıntılı teşhis eder ve hangi segmentlerin problemli oldugu saptadıktan sonra bu bölgelere uygun manuel manevralar ile gerekli olan tedaviyi yapar.

Manuel terapi boyun bölgesinde kesinlikle dikkatli ve uzman kişilerce uygulanmalıdır.Ülkemizde bu tedavi yöntemlerini uzmanlığı ve eğitimi olmayan kişilerce yapılmakta ve bir çok sakatlık ortaya çıkmaktadır.Uzman kişlerce yapıldıgında başarı şansı oldukça yüksektir cünki,problemin oldugu noktayı spesifik olarak tedavi etmektedir.

 

 

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Mehmet Ünal

Fzt. Mehmet Ünal, lise eğitimini 2000 ile 2004 yılları arasında Karaman Sağlık Meslek Lisesi Acil Tıp Teknisyenliği bölümünde tamamladı. 2005 ile 2007 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi'nde İş ve Uğraşı Terapisi Bölümü'nde eğitim aldıktan sonra 2007 yılında İstanbul Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünü kazandı, 2010 yılında ise mezun oldu. Yüksek lisansını da 2012 yılında Yeditepe Üniversitesi Ortopedik ve Sporcu Rehabilitasyonu bölümünde tamamladı. Fzt. Mehmet Ünal, 2007 yılında 3 ay süresince Denizli 112 Acil Yardım İstasyonu'nda; 2010 ile 2012 yılları arasında Kocaeli Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Ortopedik Rehabilitasyon Bölümü'nde; 2012 yılı Ekim ayı itibariyle Kocaeli Fizomer Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde görev aldı. Hale Fizomer Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde çalışmala ...

Etiketler
Boyun ağrısı tipleri ve nedenleri
Fzt. Mehmet Ünal
Fzt. Mehmet Ünal
Kocaeli - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube