Boyun ağrısı sebepleri nelerdir?

Boyun ağrısı sebepleri nelerdir?

Boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, kas zorlanmaları, disk problemleri, servikal whiplash sendromu, myofasyal ağrı sendromu boyun ağrısına sebep olabilir. Boyun sinir kökü basıları gibi disfonksiyonlar ortaya çıkabilir. Boyun bölgesinde en ciddi yaralanmalar ve kas yırtıkları C4-C7 omurga segmentleri arasında görülür.

Boyun ağrısı sıklıkla baş ağrısı ve omuz kuşağı ağrıları, boyun ve üst gövde kasların spazmı ile birliktedir. Özellikle trapezius kas orjinli (üst omuz bölgesinde) ağrılar mevcuttur.

Fiziksel ve psikolojik stresler, sürekli aynı pozisyonda uzun süre kalmak, yüksek veya alçak yastık kullanımı yüzükoyun yatış pozisyonları, başın öne doğru olduğu pozisyonların sık kullanılması boyun ağrılarını tetikleyebilir.

Boyun ve omuz bölgesindeki kaslar, baş boyun düzgünlüğü hareketliliği ve desteğini sağlar ve Omurganın maruz kaldığı mekanik streslere karşı sinirleri ve omuriliği korur. Boyun normal duruşunun sürdürülmesinde boyun kaslarının önemi büyüktür. Bu duruşta bazı değişiklikler sonucu servikal lordozda azalma meydana gelir ve lordozdoki azalmayla (boyun düzleşmesi), torasik kifozda (kambur duruş) artış ve omuz düzgünlüğünün bozulması eşlik edebilir.

Boyun bölgesinde ağrı ve problemlerinde, Ağrının azalması, Kas boy uzunluğunun ve kuvvet dengesinin sağlanması, duruşun düzeltilmesi, boyun hareketlerin düzenlenmesi, Kuvvet ve fonksiyonun düzeltimesi ile tedavi başarıyla sağlanabilir.

Boyun ağrınıza eşlik eden, öne yuvarlanmış omuz duruşunuz ve boyun kavisinde değişiklikler varsa mutlaka size özel bir egzersiz programını uygulamanız faydalı olacaktır. Ayrıca günlük yaşam için bazı önerileri uygulamanız size iyi gelecektir: Uyurken boyun atına küçük bir yastık tercih etmek, uzamış oturma pozisyonundan kaçınmak, bilgisayar, tv karşısında geçirilen zamanı düzenlemek gibi günlük hayatımızdaki değişiklikler oldukça etkili olabilir.

Ayrıca çalışma şartlarınız ve günlük aktivitelerinizde uzun süre hangi pozisyonları kullandığınız ve bunların düzenlenmesi için destek alabilirsiniz. Fizyoterapistiniz tarafından size özel olarak oluşturulmuş egzersiz programları, ev egzersizleri ve günlük yaşam önerileri ağrının giderilmesi ve fonksiyonel olarak iyileşme için oldukça etkili ve önemlidir.

Bu makale 25 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Esra Karacan

Fzt. Esra Karacan, lisans önce eğitimlerinin ardından, 2014 yılında Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünü 2018 senesinde başarıyla tamamlayarak Fizyoterapist unvanı almıştır. 2018 yılında Yedietepe Üniversietesi  Genel Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Yüksek Lisans'ına başlamış ve halen devam etmektedir. Ayrıca 2016-2017 yılları arasında İtalya'da Universita degli Studi di Foggia Fisioterapia (Fizyoterapi) Bölümünde eğitim almıştır. İleri seviyede İngilizce ve İtalyanca, Orta seviyede Arapça dil bilgisine sahiptir. Mart 2020 Dry Needling Trigger Point Therapy Course, IDNS Kasım 2019 Cinsel İşlev Bozukluklarında Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kursu Kasım 2019 Ürojinekolojik Problemlerde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kursu Nisan 2019 Duyu Bütünleme Problemlerinde Çevre Düzenlenmesi Kursu Ocak 2019 Kadı ...

Etiketler
Boyun ağrısı ve kollara yayılan ağrıya dikkat !
Fzt. Esra Karacan
Fzt. Esra Karacan
Kırklareli - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube