Boyun ağrılarından kurtulma yolları

Boyun ağrılarından kurtulma yolları

Boyun, başımızı her yöne çevirmemizi sağlayacak hareket yeteneğine sahiptir. Başımızın ağırlığını taşıyan bir yapısı mevcuttur. Boyun, bu hareketleri ise omurlar arasında bulunan diskler ve eklemler aracılığı ile gerçekleştirir. Ayrıca boyun omurları çok hareketli bir yapıya sahip olduğu için boyun ağrısı sık karşılaşılan bir sağlık problemidir. Erişkin yaş grubunda bulunan insanların yarısı hayatlarında en az bir kez boyun ağrısı atağı geçirmişlerdir.

Özellikle ağrılı dönemlerde boyunu zorlayan hareketlerden uzak durmak ve uzun süre baş öne eğik pozisyonda çalışmaktan kaçınmak şiddetli boyun ağrısı atağına yakalanmayı engelleyebilir. Günlük yaşam içerisinde boynumuzu korumak güç olacağı için boyun omurgası etrafındaki kasları güçlendirmek en doğru yöntem olacaktır. Düzenli yapılan boyun egzersizleri boyun kaslarını güçlendireceği gibi boyun omurgasına yansıyan küçük travmaları engelleyecektir. Ayrıca ağrılı dönemde boyun hareketleri kısıtlı olacağı için araba kullanmak gibi ani reflekslerden kaçınmak gerekir.

Boyun Ağrısı Tedavisinde Fizik Tedavi

Boyun ağrılarının tedavisi oldukça kolaydır. Boyun ağrılarının tedavisinde genellikle ilaç tedavileri ve fizik tedavi uygulanmaktadır. Ancak bununla birlikte çok nadiren de olsa bazı boyun ağrıları vakalarında cerrahi müdahale yapılmaktadır. Aksaray Fizyoterapi yöntemleri boyun ağrılarının tedavisinde kullanılan ve en iyi çözüm alınan bir yöntemdir. Fizyoterapistler tarafından hastaya liste şeklinde verilen boyun egzersizlerinin düzenli olarak yapılması soruna çözüm olacaktır.  Bu egzersizler her hastaya göre değişkenlik gösterdiğinden mutlaka fizyoterapistkontrolünde liste alınması gerekir.

Ayrıca birçok kişide boyun ağrılarında fizik tedavi ile düzelme sağlanabilmektedir. Aksaray Fizyoterapistleri tarafından kullanılan sıcak, soğuğun ve elektriksel uyarının fizyolojik etkilerinden yararlanarak kaslarda gevşeme ve yumuşak doku ağrılarının giderilmesi amaçlanmaktadır. Sinir kökü ağrılarının ve baskısının azaltılması için traksiyon yöntemleri kullanılmaktadır. Ayrıca GTOS Terapi yöntemi ile boyun ağrılarından kurtulmak mümkündür. Boyun ağrısı problemlerinden çok önemli bir kısmını ameliyata gerek olmadan tedavi olmak mümkündür. Hastaların sadece %4 ila %5’i ameliyata ihtiyaç duyarken %95’i herhangi bir cerrahi operasyona ihtiyaç duymadan iyileşmesi olanaklıdır. Bu tip omurga problemlerinde kullanılan hızlı ve etkili bir yöntem olan Aksaray GTOS Terapi yöntemi, Aksaray fizyoterapistleri tarafından etkin bir şekilde uygulanmaktadır.

Boyun Ağrılarını Azaltmak İçin 4 Tavsiye

Çalışırken boynun doğal pozisyonunun bozulmamasına dikkat edilmek gerekir. Bilgisayar kullanırken ekranın göz hizasında, baş- boyun dik ve gövdeyle aynı hizada olmalıdır. Ayriyeten monitör ile göz arası mesafe ise yaklaşık 50-65 cm olmalıdır.

Klima, rüzgâr gibi boynunuza doğrudan hava akımlarını engellemenizde fayda var. Özellikle soğuk havalarda boynu koruyucu kıyafetler tercih edilmelisiniz. Terledikten sonra yine boynunuzu mutlaka korumalısınız.

Uzun süre aynı pozisyonda kalmamaya özen gösterilmelisiniz. Yarım saatte bir pozisyon değiştirip, saat başı 5-10 dakika mola vermelisiniz.

5’ er saniyelik aralıklarla baş, çene göğse değecek gibi öne eğilmeli ardından karşıya bakılmalı ve arkaya yaslanmalısınız. Bu hareketleri yaparken boynu zorlayacak şekilde eğimlerden sakınmalısınız.

Bu makale 26 Temmuz 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Muhammed Buğra Baysal

Etiketler
Boyun omurları
Fzt. Muhammed Buğra Baysal
Fzt. Muhammed Buğra Baysal
Aksaray - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube