Botulinum toksin ile migren tedavisi

Botulinum toksin ile migren tedavisi

Botulinum toksin 2010 yılında kronik Migren tedavisinde kullanılmak üzere FDA  (Food and Drug Association) den onay almıştır. 1990 lı yıllarda kozmetik amaçlı kullanılırken bazı hastaların migrene bağlı baş ağrılarında düzelme olduğu tesadüfen fark edilmiş ve kronik migrenli hastaların tedavilerinde kullanılmaya başlanmıştır.

Botulinum Toksin Migrene Bağlı Baş Ağrılarının Tedavisinde Nasıl Etki Eder ?

Aslında etki mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Kozmetik ve tedavi amacı kullanımlarında tedavi kas gevşemesi üzerine etkisinden kaynaklı iken; migren tedavisinde etki mekanizmasının farklı olduğu düşünülmektedir. Kronik migren tedavisinde yüz, saçlı deri ve boyunda yer alan bir grup kas’a Botulinum toksin enjekte edilerek kasların germe aktivitesini azaltılması amaçlanır.

Migren Tedavisinde Botulinum Toksin  Ne Sıklıkla Yapılabilir ?

Migren tedavisinde Botulinum toksin 12 hafta ara ile 3-5 seans uygulanması tavsiye edilir.

Enjeksiyonlar Ağrılı mıdır ?

Migren tedavisinde diğer amaçlı uygulamaya göre daha ağrısız olduğu ve kolayca tolere edilebildiği görülmüştür. Aşırı hassas hastalarda işlem öncesinde ağrı kesiciler faydalı olabilir.

Uygulamaya Bağlı bir Yan Etki Riski Var mıdır ?

Riskler doz ve uygulama noktalarının doğru seçilmemesi ile ilişkilidir. Gereğinden fazla doz uygulanması kasta aşırı gevşemeye neden olur. Geçici olup, birkaç ayda düzelir. Uygulama noktalarının doğru seçilmemesi uygulamanın etkisiz kalmasına neden olacaktır.

Botulinum Toksin Tedavisi ile Birlikte Migren veya Başağrısı İlaçları Kullanmaya Devam Edebilir mi ?

Botulinum toksin tedavisi ile birlikte migren ilaçları kullanılmasının herhangi bir sakıncası olmadığı gözlemlenmiştir. Etkinin kendini göstermesi 7-10 gün alabilir, bu arada hastanın kendi ilaçlarına devam etmesinde hiçbir sakınca yoktur.

Bu makale 17 Şubat 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ekrem Civaş

 Uzm.Dr Ekrem Civaş, 1977 yılında doğmuştur.Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak 1999 yılında Dermatoloji Uzmanı olmuştur.  Saç hastalıkları ve Saç ekimi konusunda ilk önce Kanada ve Amerika’da temel saç cerrahisi eğitimi olmak üzere sırası ile Polonya, İsveç ve İspanya’da çeşitli kliniklerde deneyim paylaşımı ve ileri teknikler konularında çalışmıştır. Lazerle varis ve kılcal damar tedavisi, Lazerle leke tedavisi ve Lazerle ameliyatsız cilt germe konularında Cutera Akademinin 2005 New York  ve 2007 Barselona’da düzenlediği eğitimlere katıldı. 2009 yılında  alanında ilk sayılabilecek “Farklı vasküler lezyonların Nd-Yag lazer ile tedavisi ...

Etiketler
Botoks uygulaması
Doç. Dr. Ekrem Civaş
Doç. Dr. Ekrem Civaş
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube