Botulinum toksin (dysport, botoks)

Botulinum toksin (dysport, botoks)

Botulinum Toksin içeriğine sahip ilaçlar uygulama yapılan kasın aktivitesinde geçici paralizi oluşturarak etki etmektedir. Toksin bir tür bakteri tarafından üretilir. En çok bilinen kullanım alanı yüz kırışıklıklarının azaltılması olup bunun dışında terleme tedavisi, servikal distoni, aşırı aktif mesaneye bağlı idrar kaçırma ve migren tedavisi diğer kullanım alanları arasında yer almaktadır.

Toksini içeren ve aralarında küçük molekül farkları olan Botulinum Toksin dışında Dysport, Myobloc ve Xeomin olmak üzere 3 farklı isimle Avrupa ve Amerika’da kullanılmaktadır.

Nasıl Etki Eder?.

Botulinum toksin enjeksiyonu ile kası uyaran sinir hücrelerinde kimyasal uyarıları bloke ederek kasılmayı engeller. En sık kullanılan mimik kaslarının kasılmasına bağlı oluşan kırışıklıkların geçici tedavisinde kullanılır.

 Kaş çatma çizgileri
•  Göz kenarı kırışıklıkları
•  Yatay alın çizgilerini yumuşatma
.
Diğer Kullanım Alanları Nerelerdir ;

 Koltuk altı terleme tedavisi
•  Migren Tedavisi
•  Servikal distoni
•  Mesane bozuklukları
•  Göz tembelliği
•  Kas kontraktürleri
.
İşleminden Önce Doktorunuzu Önceden Bilgilendirmeniz Gereken Konular;

 Son 4 ay içinde Botulinum Toksine ait herhangi bir markayı yaptırdıysanız,
•  Aspirin veya diğer kan sulandırıcıları kullanıyorsanız,
• Doktorunuzu  işlemden önce kullanmış olduğunuz ilaçlarla (kas gevşetici, ilaçları, uyku ilaçları, alerji ilaçları vb.) ilgili bilgilendirmeniz gerekmektedir.Uygulama Nasıl Gerçekleşecek ? 

 İşlemden Önce ;

Utgulama hastaların büyük çoğunluğu tarafından kolaylıkla tolere edilse de; çok az hasta işlem öncesi ağrıyı azaltıcı yöntemlere ihtiyaç duyar.

 Enjeksiyon: Lokal anestezi ile uygulama bölgesinin uyuşturulması
•  Krem: Anestetik kremlerin önceden uygulanması
•  Soğuk spray: Enjeksiyon bölgesine önceden ağrıyı azaltmak amacı ile uygulanır.

 İşlem Nasıl Uygulanır ?

Uygulama insülin enjektörü olarakta bilinen 31G iğnelerle yapılır. Enjeksiyon sayısı botulinum toksinle  tedavi edilecek bölgenin genişliğine bağlı olarak değişir.

      2.İşlemden sonra ;

İşlemden sonra günlük aktivitelerinizi yapabilirsiniz.Uzmanlarca, toksin bir başka noktaya dağılabilme olasılığı sebebiyle işlemden sonra uygulama noktalarına masaj yapılmaması önerilir,

Etkisi uygulamadan birkaç gün sonra başlayacaktır ve 3-6 ay arasında devam edecektir. Etkinin sürmesi için uygulamaların düzenli yapılmasında fayda vardır.

Bu makale 17 Şubat 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ekrem Civaş

 Uzm.Dr Ekrem Civaş, 1977 yılında doğmuştur.Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak 1999 yılında Dermatoloji Uzmanı olmuştur.  Saç hastalıkları ve Saç ekimi konusunda ilk önce Kanada ve Amerika’da temel saç cerrahisi eğitimi olmak üzere sırası ile Polonya, İsveç ve İspanya’da çeşitli kliniklerde deneyim paylaşımı ve ileri teknikler konularında çalışmıştır. Lazerle varis ve kılcal damar tedavisi, Lazerle leke tedavisi ve Lazerle ameliyatsız cilt germe konularında Cutera Akademinin 2005 New York  ve 2007 Barselona’da düzenlediği eğitimlere katıldı. 2009 yılında  alanında ilk sayılabilecek “Farklı vasküler lezyonların Nd-Yag lazer ile tedavisi ...

Etiketler
Botok uygulaması
Doç. Dr. Ekrem Civaş
Doç. Dr. Ekrem Civaş
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube